Hjärtligt Välkommen!

Välkommen till min blogg! Jag som skriver den här bloggen är en riktig mångsysslare både vad gäller professioner och intressen, så bli inte förvånad om de ämnen jag skriver om inte verkar höra ihop alla gånger!! ;-) Min fysiska hälsa fick gärna vara bättre, och jag jobbar på att det också ska bli så, med bl a naturmedicin och homeopatmedel. I högerkolumnen hittar Du min e-mailadress och jag blir jätteglad om Du hör av Dig till mig om det är nånting Du undrar över! Kommentarer välkomnas förstås också! Kom ihåg att komma tillbaka och se vad jag svarade på din kommentar!!//Anneli.

tisdag 30 april 2013

Valborg utan eld...

Sista april idag... och Valborg.. Många av er är säkert ute och tittar på eldar och/eller har eller är på fest. Och här sitter jag vid datorn... orkar inget annat - jag är såå trött!
Men jag orkar tänka tillbaka på andra Valborgsmässoaftnar - när jag både orkade och också gjorde roligare saker!
När jag bodde i Stockholm så var jag den första i kompisgänget som skaffade egen lägenhet och den blev en naturlig mötesplats för middagar, fester och annat tok och bus. :D
På Valborg brukade jag ha fest, och inte så långt från där jag bodde var det en stor brasa som vi gick ner och tittade på. Även sen barnen började komma så följdes traditionen på samma vis och det funkade ju bra för det var aldrig nån som varken drack alkohol eller rökte! Barnvänligt med andra ord - precis som vi ville ha det! Men missta nu inte barnvänligt för tråkigt!! Oh nej! :D I vårat gäng är det aldrig nån som behövt dricka alkohol för att kunna släppa loss - snarare tvärtom!! Många roliga minnen har jag med andra ord! :D

Men nu är jag för trött för att blogga, men innan jag avslutar det här blogginlägget så ska jag bara berätta att jag faktiskt tog mig en fastedag idag - trots att jag hade tänkt att ha ätdagar ända fram till torsdag. Jag tänker att det kanske är bra att ha fastedagar typ varannan dag när det funkar, speciellt med tanke på att min ena hjärtmedicin gör så man går upp i vikt..! Och sen jag började med den här halvfastan så har jag ju faktiskt gått ner lite...! :D

Men NU avslutar jag innan jag somnar med huvudet på tangentbordet!! Hoppas ni har en trevlig Valborg!

Anneli.

söndag 28 april 2013

Vårvindar friska...

Jösses vad det har börjat blåsa nu på eftermiddagen! Runt lunch var jag ute med Adrian och spelade lite  (med betoning på lite) badminton och visserligen blåste det då också, men inget mot vad det gör nu!
Vad hade jag ute i blåsten att göra nu då? Jo, jag ville ta kort på två vårtecken och lägga ut här på bloggen! Tussilago har jag sett för ca 1½ vecka sen, och vitsippor för ca 1 vecka sen, men här på vår tomt har jag bara sett visset gräs. Tills häromdagen. När jag såg tussilagon och vitsipporna tog jag inga kort, men idag tog jag kameran med mig ut och trotsade blåsten! Här är det första vårtecknet:
En ensam liten krokus som trotsar kylan och vinden!

Men den främsta anledningen till att jag tog med kameran ut idag var att jag ville visa och berätta vårtecken nummer två: att jag för första gången i mitt liv håller på att ta björksav:
Jag har även smakat lite och jag tyckte att det bara smakade vatten! Kanske med en liiiten sötma... Men nyttigt som tusan ska det vara!
Vill ni läsa mer om björksav så är det bara att googla! Jag fick upp massor när jag gjorde det! :D

Min tanke med björksaven är att samla upp så mycket jag bara orkar och frysa in det i iskubslådor för att ha till t ex smoothies under resten av året. Och förstås att dricka färskt nu medan det finns!
Jag har i många år tänkt att jag ska börja ta björksav, men inte förrän nu har jag kommit till skott! Inte ett år för tidigt säger jag!! Och det ska bli riktigt spännande att se vad det gör för min hälsa! Blir jag piggare? Får jag friskare hår och hud? Tja, det visar sig väl! Och självklart kommer jag att berätta om det för er!!

Till sist vill jag bara poängtera att det INTE ingår i Allemansrätten att tappa björkar på sin sav, men vi har massor av björkar på tomten så för mig är det lugnt! :D

Anneli.

fredag 26 april 2013

Var det verkligen en så bra idé??

Ni vet de där gångerna när man i efterhand tänker att "hmmm... det var nog inte en så bra idé som det först verkade.."? Jag är mitt uppe i en sån gång just nu! Vad som igår verkade vara en plan och en bra idé får jag idag betala ett ganska högt pris för...! Jag har ett "it seemed like a good idea at the time"- moment kan man säga..! (-_-)

Vad pratar jag om - om inte MAT!!! Eller... det jag åt igår kanske inte riktigt kan klassas som mat ens en gång - så illa var det!!
Alltså, så här var det: Jag håller som de flesta av er redan vet på med 5:2-dieten, alltså halvfastar 2 (eller 3) dagar i veckan och äter 5 (eller 4) dagar. Igår var det en ät-dag. Jag fick för mig att det skulle vara bra att liksom chocka kroppen till att fatta hur bra jag egentligen tar hand om den så att den törs släppa iväg överflödskilona, så jag bestämde mig för att det var Ok för en dag att riktigt frossa i vad jag än fick lust till.
Det visade sig vara ett inte helt lyckat beslut...! Idag mår jag som jag förtjänar kan jag avslöja...! Jag fastar idag och är hungrig som en varg - hela tiden och hur mycket jag än dricker, jag är trött som sjutton och har huvudvärken från helvetet och morgonens toabesök var som en mindre förlossning...!!! Min värsta fastedag någonsin!!!

Men vad i hela friden var det hon åt, kanske ni sitter och tänker nu. Jo, det ska jag berätta - utan att dölja en enda liten skämmig detalj:
Frukost: Frukost?? Nä, det hann jag inte med!
"Mellis": 2 koppar kaffe med massor av mjölk.
Lunch: Sallad och pizzasallad. Och en pizza.... Vegetariana utan oliver men med extra lök!
Eftermiddagsfika: 1 kopp kaffe med massor av mjölk och ett wienerbröd med "mormors hosta" (vanlijkräm).
Kvällsmat: få se nu... Jo: 2 koppar kaffe med massor av mjölk, 2 bitar snoddas/kärleksmums, 1 kanelbulle och en stadig skiva butterkaka.
Senare på kvällen: lite överbliven sallad med lite Halloumiost, kvar från Brorsorna Bus´middag.

There you have it! Det enda jag glömde skriva var en kopp örtté som jag drack hos Nettan på eftermiddagen..! Men det gör nog varken till eller ifrån tror jag...!! :P

Till saken hör att igår var sista dagen på webbkursen i Långshyttan så vi åt lunch på en pizzeria och som avslutning på kursen bjöds vi deltagare på wienerbröd innan vi skiljdes åt. På kvällen var Nettan och jag på ett PartyLite-party och det var där det bjöds på alla de go'saker som fick ersätta min middag! Håhåjaja... så det kan bli!!
Men det här kan jag lova att jag inte gör om i första taget!! Pizza - som jag har längtat efter i flera månader och inte ätit på minst 4 år, tyckte jag var sååå himla överreklamerat! Det kommer dröja väääldigt lång tid innan jag blir sugen på det igen!!
Wienerbrödet var visserligen supersmaskigt, men inte så mycket så att jag kommer att längta efter att äta det igen.
De hembakade go'sakerna som jag åt på PartLite-partyt - ja, de var fruktansvärt goda, det var de! MEN: jag VILL inte äta sånt!! Och särskilt inte i de mängderna!! En och annan bulle kan väl få slinka ner nån enstaka gång, men jag ska verkligen försöka hålla mig till just nån enstaka gång!! Så som jag har mått sen jag vaknade imorse är inte kul!

Så nu ska jag bara ta det lugnt hela helgen! Imorgon ska jag äta igen, men mycket vettigare än igår - det kan jag lova!! På söndag planerar jag att ta en fastedag igen, men sen blir det nog ingen mer fasta förrän på torsdag tror jag! Men den som lever får se!

Anneli.

onsdag 24 april 2013

Anneli funderar - denna gång på...

TAND/MUNHÄLSA!
Igår var jag hos tandläkaren, eller rättare sagt tandhygienisten - min tandläkare har jag inte behövt träffa på åratal! Som vanligt hade jag inga hål och som vanligt fick jag beröm för att jag sköter tänderna så exemplariskt! Men pyttelite tandsten hade jag som tandhygienisten skrapade bort.
Det var 1 år och 8 månader sen jag var hos tandhygienisten senast och den gången hade jag noll tandsten för första gången någonsin tror jag!
Jag har funderat på varför jag hade lite tandsten nu men inte hade det den förra gången. Så här går mina tankegångar:
- för 1 år och 8 månader sen - åt jag "strikt" LCHF Veggie style OCH höll på med Oil pulling (som du kan läsa mer om bl a HÄR. Högerklicka så öppnas ett nytt fönster med det blogginlägget).
Nu har jag inte kört med Oil pulling på snart ett år och jag fuskar järnet med min kosthållning och äter alldeles för mycket kolhydrater, och framför allt bröd och t o m bullar ibland.
Kan det ha med saken att göra? Ja, jag vet inte! Men vad jag faktiskt vet är att snabba kolhydrater som mjölmat och socker inte är bra varken för hälsan i stort eller för munhälsan. Och att skölja runt olja i munnen med Oil pulling-metoden verkligen kändes bra och munnen kändes superren efteråt, och det måste väl(?) vara bra för tänderna, eller? Jag planerar i alla fall att börja köra med Oil pulling igen! Jag måste bara ta mig råd att köpa hem massa kokosolja..!

Har ni några tankar runt detta? Skriv gärna en kommentar i så fall!

Men nu har jag inte tid att sitta här längre! Nu ska jag straxt köra till Borlänge och ha Andlig, Medial och Personlig utvecklingscirkel!! :D

Anneli.

måndag 22 april 2013

Men vad i h - vete!?!

Efter att jag hade postat gårdagens blogginlägg kom jag på att det var en sak jag hade tänkt att skriva, men glömde.
Det jag tänkt nämna i gårdagens blogginlägg var att Janne alltid har trott att mina hjärtmediciner är orsaken till varför jag inte går ner i vikt. Han säger att jag började gå upp i vikt igen efter att jag fick den nya medicinen; Sotalol. Jag har inte riktigt sett den kopplingen men frågade min hjärtläkare för nåt halvår sen om så kunde vara fallet, men han sa att han inte trodde det. Janne har dock varit övertygad hela tiden och när jag gick tillbaka och läste i min blogg så såg även jag tecken på att Janne har rätt:
Tisdagen den 16 augusti -11 fick jag den nya medicinen och måndagen därefter hade jag ju gått ner 7 hg. En vecka senare skrev jag så här:
"Av någon outgrundlig anledning så har jag gått upp ett helt kilo sen förra måndagen!! Jag fattar ingenting - jag har inte gjort nåt annorlunda vad jag kan komma på...!
Fast jag brukar ju pendla i vikt - fram och tillbaka, och att jag inte har gjort det på flera veckor är kanske mer konstigt än att jag nu gått upp ett kilo!
Ja, ja!! Jag ser det som högst tillfälligt!! Nu har jag för avsikt att fortsätta gå ner!!"
Hmmm... Så blev det ju tyvärr inte! Jag gick upp och jag gick ner, men mer upp än ner...! :-(

Igår efter att jag postat mitt blogginlägg så googlade jag på Sotalol och viktuppgång och kom över rätt deprimerande information...!
Bl a kom jag in på ett Amerikanskt diskussionsforum där den ena efter den andra vittnade om att de gått upp i vikt efter att de börjat äta Sotalol. Många skrev också att trots att de åt nyttigt och motionerade så gick de upp i vikt och att det verkade omöjligt att gå ner igen. Mycket nedslående... :-(
Men annat läskigt som jag också fick reda på var att Sotalolen har fler otäcka biverkningar än vad nån berättat för mig! Jag visste ju redan att man blir trött av den, men nu fick jag även veta att den kan skapa hjärtproblem(!), sänker metabolismen (vilket förklarar att folk går upp när de äter Sotalol) och att den försämrar minnet!!!
Inte konstigt att jag har så svårt för att komma ihåg saker!! Jag har länge gått och undrat vad det är för fel på mig som bara glömmer, men detta förklarar ju saken...! Och det känns ju förjävligt måste jag säga...!

Det här stärker mig ännu mer i att jag tänker bli FRISK!!! Det går ju inte att hålla på och äta sånt här gift!!
Min plan ser ut så här:
1. Först ska jag boosta upp min kropp med näring! Den 30/1 -13 skrev jag ju om att jag varit i Västerås hos en näringsterapeut (eller vad han kallar sig..) och fått med mig massa olika näringspreparat hem eftersom jag hade läskigt många näringsbrister! För en vecka sen var jag där igen och fick påfyllning av de näringsämnen jag fortfarande hade brist på efter första omgången.
2. Fortsätta med 5/2-dieten. Det ska ju sätta cellerna i "repair mode" och kanske kan det hjälpa till att läka mitt hjärta! Om det dessutom hjälper mig att faktiskt gå ner i vikt så är ju även det bra för hjärtat!
3. Om inte ovanstående hjälper fullt ut så kommer jag att söka mig vidare i naturläkevärlden, kanske gå till en homeopat t ex.
Kan jag sen börja röra på mig lite mer så gör nog det sitt till, och även att minska på stressen, bl a genom att meditera lite oftare - det är fantastiskt bra mot stress!
Ja, ungefär så ser min plan ut! Är det nån som läser detta som kanske har andra tips så är jag idel öra!

Jag lär återkomma med uppdatering om hur det går, men det här får räcka för detta blogginlägg!

Anneli.

söndag 21 april 2013

Utlovat foto + viktuppdatering

Här kommer nu den utlovade bilden från förr. Jag tror att bilden är tagen sommaren -87. Jag står i alla fall på min balkong när jag bodde i Kärrtorp i Stockholm. 
Det är inte bara många år sen detta kort togs, det är tyvärr många kilo sen också, vilket osökt leder in detta blogginlägg på en uppdatering om min strävan efter ett smalare liv!

Jag vägde mig i morse...! Men innan jag vidareutvecklar det så tänkte jag inveckla mig en aning i min vikt-historik. Jag ska försöka hålla det kort:
Min absolut lägsta vikt på mycket länge hade jag enligt mina anteckningar i slutet av augusti 2011, och sen har det bara gått utför - eller rättare sagt uppåt - vad jag än gjort! På den tiden skrev jag ju viktuppdateringar varje vecka här på bloggen och den 22 augusti -11 var jag så glad att jag hade gått ner 7 hg och skrev "det känns som att det har börjat lossna nu äntligen". Ack så fel jag hade!! Sen dess har jag både gått upp och sen ner, men mest upp..!! :-(

Den 10/1 i år vägde jag mig på morgonen och noterade den högsta vikten på flera år - 10,5 kg mer än den vikt jag hade den 22/8 -11! Då bestämde jag mig för att inte äta efter kl 20.00 hur hungrig jag än var!! 10,5 kilo på lite knappt 1½ år betyder ca 6 hg upp varje månad i genomsnitt. Usch och fy!!

Men sen dess har jag - om än lite skakigt - sakta gått ner lite! Sen den 10 januari har jag gått ner 2,5 kilo konstaterade jag efter vägningen i morse! Och hade det inte varit för de där 3 dagarna när jag var på kurs i Hedemora förra veckan där jag struntade fullkomligt i hur och vad jag åt och åt både (enl mig) fel saker och för mycket, så hade jag med allra största sannolikhet gått ner ännu mer!
Försent ska syndaren vakna...!! :P

Vad har jag då gjort för att gå ner? Jo, förutom att inte äta nåt på kvällstid (som inte gav just nåt resultat att tala om) har jag ju kört det här med att fasta några dagar i veckan! Jag fastade första dagen den 30/4 och tog den gången två dagar på raken av bara farten! Men sen har jag förstått att man bara ska fasta en dag i taget och ska hålla mig till det.
Den senaste veckan har jag faktiskt t o m fastat varannan dag, men det tror jag inte att jag kommer fortsätta med. 5/2-dieten - kanske med tillägg av nån extra fastedag ibland - kommer nog bli lagom för mig! Över huvud taget vill jag inte binda upp mig på att det måste vara på nåt särskilt vis, utan kommer att improvisera och se hur jag kan få in fastedagar i mitt liv på ett smidigt sätt.
Fortsättning följer! :D

Har ni några tankar om det här - eller frågor för den delen - så skriv gärna en kommentar! Jag tycker bara att det är roligt att diskutera och ventilera åsikter och idéer! :D Och vill DU också hoppa på 5/2-dieten så är det ännu roligare - vi kan ge varandra stöd och feedback! Det har faktiskt blivit ett litet gäng - både här där jag bor och "på distans" som redan hoppat på, så avstånd är ingen ursäkt! ;-)

Och med det avslutar jag dagens blogginlägg! Ha det så bra, folkens!!

Anneli.

lördag 20 april 2013

Ännu en bild från det förflutna

Min kära vän som kallar sig tantista när hon kommenterar här på bloggen har skickat mig ett par gamla foton från förr. Jag nämnde ju i mitt förrförra blogginlägg att jag skulle försöka "skärpa till mig" och scanna in lite foton från förr och visa er här på bloggen, men tantista hann före mig! Här kommer det första av två foton jag fick av henne:
På det här kortet är jag 28 år ung och har bara hunnit få två av mina fem barn. "Back then" bodde jag i min födslostad Stockholm och tantista var på besök hos oss. Vi satt på mitt favorit-hak Falafelkungen som på den tiden låg i Kungshallen invid Hötorget.
När jag först såg fotot så tänkte jag: VEM är det som sitter mellan mina barn? Kan det verkligen vara... jag?? Jösses!! Har jag sett så där ung ut?? :P Ja, uppenbarligen så har jag det..!! :-)
Hmmm... Det här var ju för ett litet tag sen som ni förstår, och ingen blir ju yngre - inte ens jag! ;-) Det är bara att leva med att tiden går, och att den sätter sina spår!

I morgon lägger jag ut det andra fotot som jag fått av tantista. Titta in då vettja! :D

Anneli.

torsdag 18 april 2013

Mot alla odds

Mot alla odds - och då menar jag ALLA odds - så är jag fortfarande vaken! Jo, jag vet att jag vanligtvis är en riktig nattsuddare och att klockan bara är barnet, men undertecknad har jobbat sen kl 05.00 i morse! Jag fattar inte själv att jag fortfarande kan hålla ögonen öppna!

Vad gör en morgontrött/vanligtvis kvällspigg typ som jag på jobbet kl 05.00? Jo, det ska jag tala om:
Kokade kaffe och fixade frukost till 35 personer!! Ja, inte ensam då tack och lov, Nettan var med förstås! Avesta kommun hade en av sina företagsfrukostar igen och för andra gången anlitade de oss i Södra Dalarnas Serviceteam till att stå för frukostcateringen! Frukostcatering är faktiskt ganska kul, de tidiga mornarna till trots!
Det verkar också vara väldigt uppskattat av företagarna som äter av frukosten, för många tackar och/eller ser väldigt glada ut! :D

Annars så har vi varit på kurs igen! :D Igår var vi hela gänget i Långshyttan utanför Hedemora på näst sista webbkurstillfället. Vi har fått varsin webbsida att öva på och om vi vill och tycker att den blir bra så kan vi använda den som en egen personlig hemsida sen efter kursen. Men tanken är ju att vi ska göra en hemsida till företaget, vilket vi också ska försöka oss på när vi blir lite mer "varma i kläderna"! Kul hade vi på kursen i alla fall! :D

Ja, det här blir allt för idag! På återseende!

Anneli.

söndag 14 april 2013

En bild från det förflutna

Jag tittade igenom mina foton som ligger på hårddisken på min dator och hittade ett som jag gärna vill visa er:
Fotot är taget sommaren 1986 och på bilden ser ni en ekorre ta en mandel ur min hand i mitt kök i min lägenhet i Kärrtorp, södra Stockholm. Den lille gynnaren kom ofta in när jag hade balkongdörren öppen på sommaren och ville ha något gott att äta och det var så roligt att den var så tam!
En gång grävde den ner ett ekollon i en blomkruka i vardagsrummet. Jag såg aldrig när ekollonet blev nergrävt, men jag såg när den lilla ekplantan började växa! :D Tyvärr klarade den sig inte inomhus (jag hade tänkt plantera ut den till våren) men det var ändå rätt gulligt både att se ekplantan och att tänka på den lilla ekorren som gjort det!

En av mina äldre systrar gav mig en kasse med gamla foton från min uppväxt. Fotona har tillhört min mamma som dog sommaren 2001, och syrran har gått igenom mammas album och sorterat ut kort till alla syskon. Jag har inte hunnit titta på alla än, men tanken väcktes på att jag skulle scanna in dem i datorn och kanske visa några för er nån gång om ni skulle tycka att det var roligt. Men när jag orkar ta mig samman och först gå igenom dem och sen scanna in dem - ja, det står skrivet i stjärnorna!!

Anneli.

lördag 13 april 2013

Kolhydrater på längden och tvären.

Vart tog den här dagen vägen? Ingenting har blivit gjort! Men det är ju lördag - då får man vara lite slö!! Jag orkar ingenting efter en arbetsvecka i alla fall så det är bara att tillåta sig att göra typ ingenting!
Inte blev det ett blogginlägg i torsdags heller som jag hade tänkt..! (Vilken optimist jag är - trodde jag verkligen att jag skulle orka det?? Tänk att man aldrig lär sig..!!)

I alla fall så skulle jag ju berätta om städkursen som var i veckan!
Den var väldigt bra! Mycket skratt och lite tok, fönsterputs, golvvård, skillnaden mellan sura och basiska rengörings-kem, moppar, svabbar och dukar... Mycket hanns avhandlas!
Förutom att vi hade väldigt roligt så var det bästa med kursen själva kursmaterialet = städpärmen! Nåt så sjuuuukt genomtänkt har jag sällan skådat!
Inte nog med att det tydligt och klart står hur man ska städa på de olika områdena (kök, badrum, trappor o s v), men alla listorna med hur mycket och vad man behöver ha med sig till varje städuppdrag är heeeelt outstanding!! Och listorna på alla områden som ska städas vid en flyttstädning t ex - också fantastiskt väl genomtänkt!! Till det massor av superbra tips på sånt som kan vara smart att tänka på!
Behöver jag säga att jag är nöjd? :D

Under de tre dagarna som kursen pågick så hade jag bestämt mig för att jag skulle strunta i allt vad fasta och kolhydratrestriktioner heter, vilket jag också gjorde! Jag åt som vilken Svensson som helst! Eller... en vegetarian-Svensson i alla fall..! Vi åt lunch på en restaurang i närheten och de tre luncherna som jag åt var:
Dag 1: Falafel och pommes frites.
Dag 2: Vegetarisk pytt-i-panna.
Dag 3: Ärtsoppa och pannkakor (utan sylt, men med vispad grädde).
Och som om inte det räckte med "försyndelser" så åt jag ostmackor och kaffe till morgonfikat alla tre mornarna....! Alltså... jag har inte ätit mackor på nästan 4 år!!! Kolhydrater på längden och tvären med andra ord...!!
Men som ni förstår så har allting ett pris, och mitt var 1,2 kilo upp...!! Jag kan inte bestämma mig för om jag tycker att det var värt det... det känns som lite både och...!
Men igår fastade jag i alla fall och det ska jag göra imorgon också hade jag tänkt mig. Idag har jag ätit som vanligt. Men på mina ätdagar håller jag åtminstone fast vid att inte äta någonting efter kl 20.00 och det känns bara bra!

Om ni vill få lite gröna städtips så tycker jag att ni ska gå in på min gröna blogg; Anneli-in-da-greenhouse och läsa där!

Anneli.

måndag 8 april 2013

På kurs med Kurt - igen!

Nu kommer jag inte ha så mycket tid för bloggen - igen...! Hektiska dagar väntar...!
I dagarna tre ska jag ju gå på kurs i Hedemora som jag skrev om igår!
En städutbildning... men det ska faktiskt bli intressant! Jag har själv printat ut materialet till den städpärm vi ska ha som kursmaterial, så jag har redan sett den och vet att den är sjuuukt genomtänkt!!
Jag hoppas att vi kommer att lära oss om miljövänlig städning, för Södra Dalarnas Serviceteam är ett miljömedvetet företag som städar med så miljöanpassade produkter som möjligt! Annars är ju jag utbildad till Miljöinformatör så jag kan ju redan en del...! Men det var typ 14 år sen jag gick Miljöinformatörutbildningen och mycket har ju hänt sen dess antar jag...! Men som sagt; spännande ska det bli! :D
Efter kursen både imorgon och på onsdag har jag Andlig och Medial Utvecklingscirkel, så inte förrän på torsdag kväll har det lugnat ner sig så pass att jag kan skriva ett nytt blogginlägg.
Ha det så bra tills dess!

Anneli.

söndag 7 april 2013

Ännu en fastedag

Idag har jag fastat igen. Sen jag fastade de där 2 första dagarna den 30 & 31 mars så har jag fastat 2 dagar till - i torsdags och idag, alltså sammanlagt 4 dagar på en dryg vecka. Det känns bra! Nästa fastedag blir antagligen inte förrän på fredag, för tisdag, onsdag och torsdag kommer jag att gå en städkurs i Hedemora tillsammans med Nettan och Helene och jag misstänker att jag kommer vilja äta tillsammans med de andra på kursen. Men som vanligt improviserar jag och gör det som känns bra just då. Finns det inget bra matställe att äta lunch på så kan jag lika gärna fasta nån av dagarna! Den som lever får se!
Jag är supersugen på att ställa mig på vågen för att se om det hänt nåt med vikten, men har bestämt mig för att vänta med det! Tänk om det inte har hänt nåt... då skulle jag bli jättebesviken och förmodligen ge fasen i den här 5/2-dieten... och det är ju inte bara för viktens skull jag vill fasta 2 dagar i veckan - det var ju även för det här med hälsan och att kroppen ställer in sig på "repair mode"! Så vågen får stå där i badrummet och samla damm ett tag till för jag vill verkligen testa det här en längre period!! Men när jag väl väger mig så lovar jag att berätta för er hur det gått!

Nu väntar sängen och en ny arbetsvecka!

Anneli.

fredag 5 april 2013

Radio Dalarna

Jag vill gärna berätta lite om min onsdag och om hur jag blev väckt. Det var INTE av väckarklockan kan jag säga!
Jag sov över i lokalen efter tisdagens Andliga och Mediala Utvecklingscirkel eftersom alla vi fyra i Södra Dalarnas Serviceteam skulle åka i samlad trupp till en kursdag i Långshyttan utanför Hedemora.
Men innan min väckarklocka hann gå igång så ringde min mobil. Först orkade jag inte bry mig, för telefonen var i ett annat rum. Men det hann knappt sluta ringa förrän det började igen så jag tänkte att det kanske var nåt viktigt och stapplade upp ur sängvärmen. Behöver jag säga att jag var alldeles groggy?
Jag uppfattade aldrig namnet på han som ringde, men jag hörde att han sa Radio Dalarna och nåt om gratisbussarna i Avesta och om bussvärdarna... Det tog en sekund innan jag fattade att jag skulle bli intervjuad...! SHIT! Jag var ju knappt vaken!!
Jag sa att jag hade blivit väckt av telefonen och svaret blev ungefär: "Ja, med det är inga problem! Du har ju två minuter på dig för vi ska spela klart den här låten först"!
Ja! Det var bara att harkla sig och se till att vakna! :P
Vill ni höra resultatet så högerklicka HÄR så öppnas en ny flik. Gå in på den. Till höger finns ett lila långsmalt fält där det står "lyssna". Klicka där. Då kommer det upp ett svart fält längst ner på skärmen och där klickar man på pilen så radioprogrammet går igång. Intervjun där jag är med börjar efter 1.49, så det är bara att dra markören dit! Men snälla - håll i minnet att jag är alldeles nyvaken!! :P

Resten av dagen var väldigt trevlig. Först webbkursen i Långshyttan  - rolig och lärorik, och sen Andlig, Medial och Personlig Utvecklingscirkel i Borlänge! :D
Det enda som kanske inte var så bra denna dag var att jag knappt fick träffa Janne! Det var ju trots allt vår 19:de bröllopsdag!! Men vi ses ju rätt mycket annars och vi får väl planera nånting spännande till nästa år..! Kanske gifta om oss...!?! :P Vi får väl se...!! :D

Anneli.

PS. Idag åkte jag första bussturen som Bussvärd - precis som jag sa i radiointervjun! Det gick jättebra, men det var inte helt lätt att räkna alla som klev ombord på bussen, speciellt inte när det kom många på en gång! Det är ju inte bara att räkna - jag ska ju sätta in resenärerna i tre kategorier också: barn/ungdomar, vuxna och pensionärer. Bäst är om vi kan åka två och två och så kommer det nog att bli också! DS.

Befrielse

Mitt i natten kommer jag på att jag vill skriva lite på min kära blogg...!! Jag hade tänkt att skriva för flera timmar sen men fastnade i telefonen rätt länge...! Närmare bestämt i 3½ timme. Det var en av mina systrar jag pratade med och vi pratar inte så ofta - med följd att vi har desto mer att avhandla när vi väl gör det!

Det jag ville skriva om idag var bl a att jag har fastat idag igen, men det blir bara en dag den här gången. Imorgon ska jag ut och åka buss i egenskap av bussvärd för första gången och då vill jag inte bara dricka hela dagen, för mig veterligen finns inga toaletter på Avestas bussar...!! :P

Jag har nog aldrig berättat det här på nån av mina bloggar, men ända sen jag var liten så har jag varit rädd för att vara hungrig! Jag höll på att säga att jag inte förstår varför, men det gör jag ju faktiskt. Jag VET varför men förstår inte riktigt att det har kunnat påverka mig så djupt och så länge...!
Orsaken till denna min rädsla (eller före detta rädsla numera - jag kommer strax till det) är faktiskt min egen mamma!

Så här var det:
När min mamma var liten så var hennes familj väldigt fattiga och mamma berättade att hon många, många gånger trodde att hon skulle dö under natten för att hon var så hungrig. Jag har alltid älskat att höra berättelser från förr och om hur min familj hade det när de växte upp, så många var de gånger jag bad min mamma berätta om sin barndom!
Om jag ville så skulle jag kunna skriva om hennes berättelser i flera veckor här på bloggen; om hennes uppväxt på Söder i Stockholm, om morfars skrotupplag på Renstiernas gata, om somrarna på morfars båt, om hunden Pricken som var så väldresserad och åkte spårvagn själv för att hämta hem morfar från ölkaféerna men sen vägrade släppa in honom i lägenheten om han var onykter, om hur mormor sjöng med sin vackra stämma när hon skurade trapphuset där de bodde.....! Men det som verkligen satte sig i mitt unga sinne var just min mammas berättelser om svälten och hungern...!
Så fast jag aldrig har behövt gå hungrig en enda dag av mitt liv så har rädslan funnits där hos mig, och jag har ofta, ofta ätit för att inte bli hungrig istället för att äta för att jag är hungrig..! Skruvat kan tyckas, men så var det...

Men nu är den rädslan helt plötsligt borta! Alldeles borta!! (Vilket inte betyder att jag tycker om att vara hungrig - men numera känns det helt Ok!)
Anledningen till detta framsteg är faktiskt de här fastedagarna! Jag har liksom fattat att när man blir/är hungrig så räcker det med att dricka något och så klarar man sig en stund till. Och sen kan man dricka lite till! :D Hungern har liksom blivit avdramatiserad! Och det är sååå skönt! Rent av befriande!! Och än en gång blir jag påmind om att det är en sak att förstå i teorin och en annan sak att verkligen förstå!
Eller som min mamma brukade uttrycka det:
"Det är möjligt att veta allt, utan att förstå ett enda dugg"!

Och med denna sanning avslutar jag för denna gång och går och lägger mig!

Anneli.

tisdag 2 april 2013

Invigning

Idag var jag motvilligt uppe med tuppen. Motvilligt därför att jag bara har sovit 3 timmar inatt! Delvis får jag skylla mig själv som inte kom i säng förrän kl 02.00, men 5 timmars sömn kan jag klara mig på om det blir nån enstaka gång, men inte 3!! Jag hade satt mobilen på väckning till kl 07.15 så ni kan nog förstå min frustration när jag ser hur minuterna tickar fram och jag inte kan somna! Sista gången jag tittade på klockan innan jag faktiskt somnade så var hon 04.07 och nån gång efter det så somnade jag äntligen!

Vad skulle jag upp och göra då redan lite efter kl 07.00 kanske ni vill veta. Jo ser ni, idag var det äntligen invigning för Bussvärdarna! Avesta har ju på försök gratisbussar inom kommunen och vi i Södra Dalarnas Serviceteam är de som har fått i uppdrag att vara Bussvärdar, och nu har det alltså äntligen kommit igång! Kl 09.00 träffade vi Avestas Samhällsplanerare Sofie Norberg och ett gäng journalister i ett rum i Stadshuset och efter en kort presentation och information till journalisterna gick vi ut till busstationen och blev fotade framför och i en buss! När artiklarna kommer ut och i vilka tidningar vet jag inte riktigt, men en av journalisterna kom i alla fall från Avesta Tidning och jag är ganska säker på att en av de andra journalisterna var från Dalademokraten, men var de andra kom ifrån har jag inte en susning om!
När jag ser nån av artiklarna så ska jag försöka fota dem och visa er här på bloggen! :D

Nu ska jag faktiskt göra något så ovanligt som att sova middag!! Jag har ju cirkeln ikväll så jag behöver få vila upp mig och kompensera för natten som varit! Imorgon ska jag på webkurs hela dagen och sen är det cirkel i Borlänge och då gäller det också att vara pigg!
Imorgon är det även en speciell dag i det Sjögrenska huset, för då är det Jannes och min 19-åriga bröllopsdag!! Jag hoppas att vi hinner träffas en stund mellan jobb och cirkel...!!

Anneli.

måndag 1 april 2013

Anneli funderar... Del 2

Jag har gjort det igen!! Funderat alltså!! :P
Den här gången funderar jag på bra saker man gör för sig själv och vad det kan leda till.
Som till exempel att fasta som jag gjorde i lite drygt 2½ dygn.
Jag genomförde ju den här fastan för att på sikt gå ner i vikt och bli friskare, och jag ska verkligen försöka att fasta 2 dagar i veckan nu en tid framöver för att se hur det påverkar hälsa och vikt. Alltså gör jag en bra sak för mig själv!
När man börjar göra bra saker för sig själv blir det lätt ringar på vattnet och man börjar göra ännu mer bra saker för sig själv!
Man skulle ju t ex kunna tänka sig att man efter 2½ dygns fasta skulle kasta sig över sånt som man tycker att man har försakat under fastan - för att kompensera liksom - men för mig blir det nästan tvärt om! Jag vill ju inte spoliera de bra saker jag gjort för mig själv! Jag vill ju snarare göra ännu mer bra saker så det blir som ringar på vattnet och skapar mer och mer bra saker i mitt liv! :D

Men en sak har jag lärt mig av egen erfarenhet: ringarna på vattnet håller oftast inte i sig så länge...! Det är så himla lätt att falla tillbaka i gamla invanda hjulspår igen... vanans makt är verkligen stor!!
Så vad göra? Det är den svåra frågan att svara på! Ni får jättegärna komma med förslag!

En sak som jag tänker kan hjälpa mig att fortsätta göra bra saker för mig själv är just att hålla i det här med 5/2-dieten! Det är inte utan ansträngning att avstå från mat och annat smaskens i 2 dygn, men just det tror jag kan vara nyckeln till att lyckas! När någonting "kostar" - oavsett om det är i pengar, ansträngning, tid eller annat - så blir det mer värt, och mer värt att verkligen se till att man inte gjort det förgäves. Vi människor är så beskaffade att vi ogärna gör något utan att få något för det! Belöningen kan vara massor av olika saker: beröm, pengar, saker, hälsa, en slankare kropp, berömdhet, respekt osv, mm, etc. I mitt fall hägrar viktnedgång och förbättrad hälsa - med allt vad det skulle innebära för mig! Och den här gången känns det verkligen möjligt och genomförbart!! :D Den här 5/2-dieten känns som ett verktyg jag inte har haft tillgång till förut och verkligen värt att testa ordentligt! Min känsla kan beskrivas i ett enda ord: HOPP! Något som tidigare varit en bristvara vad gäller min hälsa och vikt!

En annan sak som hjälper till att hålla en på spår är att göra saker tillsammans med andra människor! Att skapa lite positivt grupptryck! Så om nån av er som läser detta skulle vilja testa 5/2-dieten med mig så vore det jätteroligt!! Skriv gärna ett mail till mig (mailadressen ser ni i högerkolumnen) så hjälper vi varandra!! :D

Och med det avslutar jag del 2 av Anneli funderar!
Ha det så bra allihopa!!

Anneli.