Hjärtligt Välkommen!

Välkommen till min blogg! Jag som skriver den här bloggen är en riktig mångsysslare både vad gäller professioner och intressen, så bli inte förvånad om de ämnen jag skriver om inte verkar höra ihop alla gånger!! ;-) Min fysiska hälsa fick gärna vara bättre, och jag jobbar på att det också ska bli så, med bl a naturmedicin och homeopatmedel. I högerkolumnen hittar Du min e-mailadress och jag blir jätteglad om Du hör av Dig till mig om det är nånting Du undrar över! Kommentarer välkomnas förstås också! Kom ihåg att komma tillbaka och se vad jag svarade på din kommentar!!//Anneli.

söndag 30 juni 2013

Gamla nyheter

I förra blogginlägget skrev jag ju om att min hjärtläkare Jens ringde och att vi diskuterade ev byte av medicin och att han skulle ringa tillbaka när han hade pratat med hjärt-specialisterna i Falun. Han ringde faktiskt tillbaka redan samma dag - på eftermiddagen! Synd bara att jag inte var hemma... Janne gav honom visserligen numret till min mobil, men den dumma "smart"-fånen hade stängt av sig!! (Jag blir helt galen på den!! Den gör så rätt ofta!! Morr!!) Ja, så nu har jag fått gå hela helgen och undrat vad det var han skulle säga!! *Suck* Men imorgon är det ju måndag och jag hoppas att han ringer då så jag får veta vad det var han ville! Håller tummarna för att det är att jag ska få prova den nya hjärtmedicinen han pratade om!!

Förrförra lördagen var Janne och jag iväg till nåt som heter "Nostalgiladan" i Bro några mil norr om Stockholm.
I Nostalgiladan (som har öppet bara på lördagar) kan man köpa antika och begagnade möbler och lite annat smått och gott, och så fanns där ett litet fik med kaffe och hembakat fikabröd. Men det var inte därför som vi åkte dit! Nä, attraktionen som vi var ute efter var denna:
Tvillingsyrran Rosali var där med bandet Pralin 
(- keyboardisten Mats som var tvungen att jobba)!
Musik till kaffet!! :D
Två av Rosalis döttrar var där också, och den äldre av dem fick vara med och sjunga på en av låtarna - "Tears in heaven" - för hon hade skrivit en stämma till den gång när Rosali och hon skulle sjunga den på en begravning.
De sjöng så vackert!!
Anledningen till att jag inte skrev om det här för två veckor sen är att jag hade fullt upp med att skriva om Gotlandsresan. Och sen föll det lite i glömska... men nu kom jag på att jag skulle skriva om det - och det har jag just gjort!! :P

Nu ska jag titta färdigt på en film som jag kikat på med ena ögat medan jag skrivit! Ha det allihopa!!

Anneli.

fredag 28 juni 2013

Glad så jag hoppar jämfota!

Vilken start jag har fått på dagen!! :D *Glad som en lärka i skyn är jag* Och hoppfull!!!

Men vad är det som har hänt då? Jo... jag skrev ju i måndags att jag hade gjort ett arbetsprov på Avesta lasarett och att det faktiskt såg oförskämt bra ut med tanke på hur mycket jag minskat på mina hjärtmediciner.
Nu på morgonen ringde min hjärtläkare Jens från Avestas hjärtmottagning, och när jag tänker efter så vet jag faktiskt inte riktigt varför han ringde...! Men han började med att fråga hur jag tyckte att det hade gått på arbetsprovet. Jag vet inte vad den läkaren som var med när jag cyklade (kopplad med massa sugproppar med tillhörande sladdar/slangar till en dator under testet) sagt till Jens, men han började i alla fall prata om den medicinen som jag håller ansvarig för att jag började gå upp i vikt igen - Sotalol. Jag hade ju sagt till den läkaren som närvarade vid arbetsprovet att enligt vad jag hade kunnat läsa mig till när jag googlade på Sotalol så ÄR en av biverkningarna viktuppgång med obefintlig möjlighet att gå ner igen, vilket han inte ville ta in. Nä minsann!! VETENSKAP var det han lutade sig emot! Basta! Men när jag påpekade att "beprövad erfarenhet" också måste tas med i ekvationen så mumlade han bara något ohörbart och började prata om nåt annat...!

Nå väl... antagligen så har de båda doktorerna pratat med varandra för Jens var införstådd med att jag funderade på att byta medicin, och helt på min linje och mitt resonemang vad gäller om jag ska våga "experimentera" med att byta medicin eller inte. Till saken hör ju att jag provade flera olika mediciner innan vi slutligen hittade nåt som funkade (vilket var just Sotalol i kombination med Bisoprolol) så huruvida en annan medicin funkar eller inte... ja, det blir ju lite av ett experiment att ta reda på! Och eftersom jag har lyckats med att dra ner så mycket på medicinerna så har ju jag en farhåga om att med en ev ny medicin få en alldeles för hög dos föreskriven därför att läkarna vet att jag förmodligen kommer att ta hälften... och sen minska ännu mer..! Vilket jag absolut har för avsikt att göra!! Så länge det funkar naturligtvis!! Jag är inte heeelt pantad! ;-)

Jens skulle i alla fall ringa upp till hjärtspecialisterna i Falun och konferera och sen ringa tillbaka till mig. Den nya medicinen han funderar på att jag ska prova heter Tambocor och naturligtvis har jag googlat den! (Haha! Var det nån som trodde att jag INTE hade gjort det?? ;-) Jag kan säga så här: efter att ha läst lite om den så är jag väldigt positivt inställd till att prova den! När jag t ex googlade på "Tambocor + weight gain" så hittade jag absolut ingenting om att den ger viktuppgång! Tvärtom fick jag upp sidor där de bl a skrev att under förutsättning att man inte hade högt blodtryck så kan man t o m gå ner av medicinen!! Wow!! Och som av en händelse så har jag lågt blodtryck!! :P So far so good! Sen ska det ju först hända att läkarna tycker att det är värt att jag provar den medicinen och att den faktiskt också fungerar! Men jag har åtminstone fått nytt hopp; om att kunna gå ner i vikt och om att faktiskt kunna bli FRISK!! Gissa om jag är glad!! :D Och ni vet vad de säger om glädje: TA ALLTID UT GLÄDJE I FÖRSKOTT, FÖR DET VÄRSTA SOM KAN HÄNDA ÄR ATT DU VARIT GLAD I ONÖDAN!! ;-)

Hej hopp!! Nu ska jag till jobbet! :D

Anneli.

torsdag 27 juni 2013

Kotte!

Idag har jag varit på kalajs igen! Ännu en i gänget som fyller år och det måste ju naturligtvis firas! :D Tur att jag inte fastar idag - det gjorde jag igår och det kommer jag att göra imorgon - men idag hade jag ätdag så det var ju perfekt timing! :D

Det första vi möttes av när vi kom fram och skulle gå in till födelsedagsbarnet var denna lilla krabat:
En igelkott!! Såå himla söt!! ♥
Och såå himla tam!! Hen tultade bara fram och nosade på mig och klev över mina fötter,
och jag kunde klappa hen på de vassa taggarna utan att hen blev rädd! När jag sträckte fram en hand så kom hen till och med fram och nosade på den!
Det är inte utan att jag blir sugen på att föda upp såna där små söta dvärgigelkottar när jag ser en sån här liten sötnos, men jag tror det får räcka med katterna...!
Fast det ÄR nåt speciellt med igelkottar... Jag älskar igelkottar!! Och egentligen är det perfekt att föda upp igelkottar när man ändå har katter i och med att de äter samma mat. Men jag tror ändå att det får räcka med att ha katter!! :P Och vad gör man egentligen med igelkottar?? Det är ju inte som att man tar ut dem på promenader, eller lär den agility, eller kan ha dem i sängen...! :P Inte fångar de råttor heller...! Och kan man ens gosa med dem?? Hmmmm....

Vet ni förresten hur igelkottar förökar sig?? Jo; försiktigt! Väääldigt försiktigt!! ;-) :P

Anneli.

tisdag 25 juni 2013

Och nu blir det reklam...

För några dagar sen gjorde jag ju lite reklam för Södra Dalarnas Serviceteams nya Hemsida, och nu skulle jag vilja göra lite reklam för den igen - och för duktiga Nina Larsson som jag gjorde den tillsammans med!

Nina jobbar på ett litet företag som heter Agilerate Design AB och finns i Långshyttan i Hedemora. Peter, som äger och är kontaktperson för företaget var kursledare tillsammans med Nina när vi gick den där webb-designkursen i våras. En riktigt rolig och givande kurs för övrigt!

Vad vår hemsida beträffar så jobbade både Nina och jag på den under midsommarhelgen för att den skulle vara så färdig som bara gick till Södra Dalarnas Serviceteams första annons skulle komma ut i Annonsbladet. Självklart finns det alltid mer att göra på hemsidan - fler bilder ska in t ex och ev lite mer text nånstans... men i princip är det färdig och ser ut som vi vill! Kika gärna in och se vad vi erbjuder:
www.sdalarnasserviceteam.se/  

Anneli.

måndag 24 juni 2013

Svettigt värre!

I morse var jag iväg till Avesta lasarett för att genomföra ett s k arbetsprov, d v s kopplad till en dator med sisådär en 7 - 9 sugproppsförsedda "sensorer" (vet inte vad de heter) och en blodtrycksmätare fick jag cykla i drygt 5 minuter på en testcykel bevakad av en läkare som på en monitor följde vad som hände med mitt hjärta när den blev utsatt för påfrestning.
Till min stora glädje kunde jag för första gången på flera år faktiskt genomföra hela de 5 minuterna som jag minst skulle cykla! :D Visserligen var jag helt slut efteråt och benen kändes som överkokt spagetti, men jag gjorde det!! :D
OCH - ännu viktigare - mitt hjärta slog riktigt bra, även när jag var som mest andfådd och hade som högst belastning! Hjärtat slog bara några extraslag på hela tiden - till skillnad från för 3 år sen då det härjade runt rätt okontrollerat medan jag cyklade och en lång stund efteråt..!! :D
Och det allra roligaste var läkarens min när jag talade om hur jag successivt har minskat på medicinerna och hur lite jag faktiskt äter nuförtiden!! :D Hehehe...! De verkar inte tro sina öron!! Och framför allt verkar de inte tro att jag är riktigt klok!! Hmmm... det kan de ju ha rätt i förstås...!! :P

Ingen av de läkare jag pratat med verkar tro på att jag kan bli helt återställd, frisk och fri från medicinering... de ser nästan nedlåtande ut när jag säger att jag ska bli frisk! Och jag säger kaxigt: Watch me!! Hittills har jag ju visat att mitt hjärta har återgått till sin normala storlek och numera slår normalt trots minskade doser av deras gift.. eh... medicin menar jag..! :P Och nu gäller det bara att hitta naturliga sätt att bli frisk på, eventuellt med hjälp av naturläkemedel och/eller homeopatmedicin. Synd att det kostar en halv förmögenhet bara...! :-( Men på nåt sätt ska mitt hjärta bli helt återställt - så är det bara!

Innan jag avslutar detta blogginlägg så vill jag berätta hur lång jag är!! :P Alltså... När jag gick i högstadiet så var jag 1.60 i strumplästen, men för varje barn och med åren, så har jag krympt... Ett tag svarade jag att jag var "1.57 och en kvart" när folk frågade hur lång jag var, men sen krympte jag ytterligare och var bara "1.56 och en halv". Idag när sköterskan mätte mig på lasarettet så var jag bara "1.55 och tre kvart"!! Var tar jag vägen??? Jag får nog sluta mäta mig...!! ;-) Hihihi...!!

Men nu vankas det middag i det Sjögrenska huset, så... I'm out of here!! :D

Anneli.

lördag 22 juni 2013

Födelsedag

Nu är det inte många minuter kvar av Adrians födelsedag för snart är det midnatt. Den nyblivna 14-åringen sover redan och det hoppas jag också på att göra snart! Men innan jag går upp och lägger mig ska jag bara visa er ett par kort från idag:
Först frukost på sängen:
Adrian hade redan varit vaken en lång stund innan vi kom in till honom med frulle - men det är precis som det alltid brukar vara! Tror faktiskt inte att jag nån enda gång under mina 31 år som mamma har lyckats väcka nån av mina 5 barn på en födelsedagsmorgon! :P

Av nån outgrundlig anledning tar jag alltid kort på de tårtor jag gör... jag är lite knäpp på det viset (också..) ;-) och idag var inget undantag:
Jag tog ganska många kort, men inget blev riktigt bra... det här var det minst dåliga! Men huvudsaken är ju att tårtan var god - och det var den! :D Mellan bottnarna hade jag vaniljkräm och chokladkräm och hallon! Mums!! :D

Men nu ska jag göra mig i ordning för natten! G'natt!

Anneli. 

Det man inte talar om...

"Döden, döden, döden"! Så brukade Astrid Lindgren börja sina samtal med sin syster för att liksom ha det ämnet avklarat.

När jag vaknade i morse fick jag en ingivelse om att dagens blogginlägg skulle handla om det som de flesta av oss har svårast att tala om, nämligen döden! Hur det kom sig att jag fick inspiration till just det ämnet vet jag faktiskt inte, men när jag blir inspirerad till nånting så vill jag gärna fullfölja det!

Varför har de flesta av oss så svårt att tala om döden? Det är nästan ett tabubelagt ämne känns det som ibland! Men faktum är att dödligheten i vårt avlånga land ligger på rafflande 100 %! Och jag har en stark misstanke om att detsamma gäller för resten av världen...! ;-)
Många gånger har vi människor en tendens att vänta på "rätt tillfälle" att ta upp ett "svårare" ämne, men när är det rätt tillfälle? Ja, inte vet jag och inte tänker jag vänta på det heller!! Jag gör det nu, så blir det gjort!!
Döden, döden, döden!

Jag är inte rädd för att dö - inte det minsta! Vad jag däremot kan känna oro inför är att bli så knagglig så att jag inte kan ta hand om mig själv, kanske bli ett "paket" på långvården eller att ha fruktansvärt ont/må väldigt dåligt innan jag dör! Men döden... nä, det ser jag mer som ett spännande äventyr! (Men ett äventyr som kan få vänta!! Länge!!!)

Kanske kan min orädsla ha med att göra att jag har en övertygelse om att detta liv inte är allt vi får och att döden inte är slutet på vår existens!
Jag är inte den som försöker ta patent på sanningen och jag håller det lite öppet vad jag tror händer efter den fysiska döden, men nånstans inom mig "vet" jag att livet fortsätter! Egentligen tror jag på reinkarnation, d v s att vi lever fler än ett liv, och att resan genom alla liven är till för att "öva" oss på att bli bättre människor - men jag kan inte påstå att jag VET! Jag tycker bara att det känns logiskt och att det besvarar mina frågor om varför det ser ut som det gör i vår värld. Men den dagen jag tar klivet ur detta mitt jordeliv kanske jag blir väääldigt förvånad över hur det verkligen förhåller sig!

Men nu var det inte min personliga tro jag skulle skriva om utan just döden - för lika naturligt som det är att födas, lika naturligt är det ju att dö!

Jag bruka skoja om att på min gravsten ska det stå: "To be continued..."/"Fortsättning följer...", men helst vill jag nog inte ha nån gravsten... jag vill inte ens ha nån grav!
Nä, när det är dags för mig att kila vidare så hoppas jag att det har blivit möjligt med promession! Vet ni vad det är? Om inte, ska jag försöka förklara: Promession är ett ekologiskt sätt att ta hand om kroppen efter att man dött. Kort kan man säga att det innebär att kroppen blir nedfryst och pulveriserad. Pulvret som blir kvar kan då ingå i det naturliga kretsloppet och bli till mull och näring för till exempelvis ett träd eller en buske.
Jag skulle vilja att de grävde ner pulvret efter min kropp på en fin plats och sen planterade en lönn eller en ek på det! Och då skulle det kunna finnas en plakett eller liknade med inskription enligt mina önskemål, istället för en gravsten! :D

Har DU funderat på vad du vill ska hända med dina kvarlevor efter att du lämnat dem?
Gå gärna in på www.prolifera.se och läs mer om Promession, och kanske göra som jag: anmäla ditt intresse!

Hmmm... Ni kanske tycker att det är konstig (eller osmakligt?) att jag skriver om döden, och på min yngste sons födelsedag till råga på allt. Men som jag ser det så hör födsel och död ihop. Det ena kan inte finnas utan det andra! Och om vi bara kunde prata mer och öppet om det så skulle det inte kännas nåt konstigt!

Men för nu ska jag sluta skriva om döden och fokusera på livet! :D Jag har trots allt en tårta att garnera, kaffe att koka och gäster att välkomna!

Ett sista råd: Ut och lev livet!! Det är lika bra att passa på medan man är här!! För vad som händer sen - det kan vi inte riktigt veta!! :P ;-) :D

Anneli.

fredag 21 juni 2013

Midsommar

Hoppas att ni alla har en fin midsommar - det har jag! :D

Började morgonen med en rejäl sovmorgon - det behövde jag verkligen!! Sen gjorde jag en stooor skål potatissallad och en liten smörgåstårta!
Den vart riktigt god!! Vill ni ha receptet så kan ni gå in på min "gröna" blogg, högerklicka HÄR så kommer ni direkt till rätt blogginlägg!

Ja, sen har jag bara softat resten av dagen! Ingen "små grodorna" här inte! Det är ingen av grabbarna som är intresserade, och i ärlighetens namn: det är inte jag heller..! Jag gillade inte att dansa runt midsommarstången ens som barn!

Imorgon firar vi Adrian som fyller 14 år, så det blir till att gå upp tidigt för att ge honom frukost på sängen, och sen ska jag göra en tårta! :D Men det är imorgon det!

Anneli.

torsdag 20 juni 2013

Så mycket bättre

Jaaa!! Jag sa ju det!! Den där förkylningen var verkligen bara på blixtvisit!! Idag har jag varit i stort sett frisk igen!! :D

Frisk ja.. men heeelt utpumpad och dränerad på energi! -_-
Hela min arbetsdag har gått åt till att "snickra" hemsida - och då var jag till och med tvungen att jobba ett par timmar på övertid!  Det var lite bråttom att få hemsidan klar nu, för på söndag har vi annons i lokala Annonsbladet!! :D
Till hjälp med hemside-snickrandet hade jag som tur var Nina som är betydligt duktigare på att "snickra" hemsidor än jag, och tur var väl det!! Hon gjorde alla svåra grejer (html-koder och sånt...) och försökte lära mig hur jag ska göra för att ändra och uppdatera hemsidan, och jag skrev texter och fixade fram alla bilder (utom en; den på "kontakt"-sidan, den var det Nina som fotade). Nu är Södra Dalarnas Serviceteams hemsida i stort sett klar, det är bara lite finlir kvar som Nina lovade att fixa hemifrån.
Vill ni ha adressen dit och kolla in den? Ja men det kan ni väl få!! :D

www.sdalarnasserviceteam.se/

Kom gärna tillbaka hit och säg vad du tycker i en kommentar!! :D

Anneli.

onsdag 19 juni 2013

2 X blixtvisit!

Som titeln avslöjar handlar dagens blogginlägg om blixtvisiter, närmare bestämt två!
En av dem är att min "mittemellandotter" Ylvali kom på en blixtvisit idag! :D Ylvali bor ju numera i Stockholm men hon är i Avesta för att hälsa på en kompis några dagar och de hade vänligheten att komma hem och hälsa på båda två!! ♥ Ylvali och hennes kompis M har känt varandra sen de var 3 år och gått hela skoltiden i samma klass - från lekis till gymnasiet! Det är så roligt att de fortfarande är så bra kompisar trots att de nu bor så långt från varandra!

Den andra blixtvisiten är min förkylning! Alltså... jag har inte varit förkyld på... ja, jag minns inte när jag var förkyld sist.. Men en sak är säker: den här förkylningen ska inte bli långvarig!! I nuläget mår jag rätt skapligt, men får lätt hostattacker när jag pratar. Jag har druckit jättemycket té med lite honung i och det har hjälpt en del. Men halsen känns alldeles öm och sårig när jag hostar efter alla de häftiga hostattacker jag haft under dagen. Blä!! Och sjukskriven har jag absolut inte tid att vara!! Imorgon ska jag få hjälp med att bygga färdigt hemsidan till Södra Dalarnas Serviceteam och då måste jag vara på plats!! Det blir nog ytterligare en kopp té med honung  i innan jag går och lägger mig!! Men när jag vaknar imorgon bitti - då är jag frisk!! Så det så!

Anneli.

söndag 16 juni 2013

Ännu mera Gotland

Här kommer nu bilderna från sista dagen på Gotland. Denna dag (13/6) hade vi inga inbokade studiebesök utan fick spendera dagen som vi ville fram till att vi i samlad tropp skulle åka ner till båten som skulle ta oss över till fastlandet.

Jag hade bestämt att jag skulle köpa presenter till Bröderna Bus och massa té till mig, vilket i praktiken innebar att jag skulle få utmana mig själv och våga ge mig ut på en låååång promenad trots att jag hade ont i ett knä och jätteont i mina fötter...! Men är man i Visby och vill uppleva staden så är det bara att bita ihop och knalla på! Och det gjorde jag!! Tyvärr har jag fortfarande ont i fötterna efter den strapatsen, men det var det trots allt värt!! Jag skulle inte vilja vara utan allt det jag såg och upplevde den dagen!!

Första bilden är tagen på Söderport, från insidan av ringmuren,
och nästa kort är på Söderport den också fast från utsidan!
På vandringen genom staden kom vi fram till denna otroligt häftiga kyrkoruin som alltså ligger mitt i Visby. Första kortet visar utsidan sett från torget.
Men den verkliga Wow-känslan infann sig när man kom in i kyrkoruinen!! Kolla bara:
Visst är det häftigt!! Man kände sig rätt liten därinne..!! :P
På fotot här ovan ser ni Katta när hon går omkring och tar kort hon med!
Sista kortet på kyrkoruinen är taget mot torget och ingången.

Efter besöket i kyrkoruinen hittade vi äntligen fram till téaffären jag ville till: Kränku. Där köpte jag té för över 300 kr + varsin tékopp till Bröderna Bus.
Nåt jag inte köpte var denna kopp:
Jag skrattade högt när jag såg den, och hade det varit så att Janne hade druckit té eller kaffe så hade jag köpt den till honom!!! :P Men nu gör han inte det, så det blev lite mindre för mig att bära på!

När vi hade börjat gå tillbaka mot hotellet "råkade" vi gå förbi ett café som bl a sålde hemgjord glass och där bestämde Katta sig för att bjuda mig på glass!
Dessvärre slutade det inte med det... Nä, jag fick syn på såna där stora maffiga maränger och kunde inte låta bli....
Mums! Va gott det var!! :P Men (som tur var) så orkade jag inte hela utan lämnade ca 1/3...!!

Till slut vill jag vis er ett litet hus som jag blev helt förälskad i:
Det huset gick vi förbi på väg till téaffären och jag kunde förstås inte låta bli att ta kort på det! Visst är det gulligt!?!

Ja, det var Gotlandsresan i ord och bild! Jag skulle väldigt gärna vilja åka tillbaka för det var så mycket jag inte fick se denna gång, t ex Botaniska trädgården och Lummelundagrottorna! Och inte fick jag smaka Gotlandspannkaka heller...! Men det får bli en annan gång!

Anneli.

lördag 15 juni 2013

Mera Gotland

Jag vet att jag skrev i gårdagens blogginlägg att jag skulle visa den där häftiga kyrkoruinen, men kan ni vänta ytterligare en dag med det? Jag tänkte att jag hellre ville visa er bilderna i lite mer kronologisk ordning...!

Fotona jag vill visa er idag är från stopp vi gjorde mellan de olika Sociala företagen vi besökte. 
På tisdagen stannade vi till vid ett fiskeläge nånstans söder om Visby. Kommer faktiskt inte ihåg vad det hette där, men fint var det:
Några var ner och kollade temperaturen på vattnet! Det var tydligen rätt behagligt!! :D
Dagen efter besökte vi ett ställe som heter Lojsta:
I Lojsta fanns denna rekonstruktion av ett så kallat långhus.
Tyvärr blev det inga bra bilder från insidan eftersom det var alldeles för mörkt därinne. Men det var å andra sidan inte så mycket att se där heller..!
Jag tog kort på några av skyltarna som berättar om platsen och det som fanns där då när det begav sig nån gång i forntiden.
Prova att klicka upp bilderna så kan ni förhoppningsvis läsa vad som står på skyltarna!
En sak som jag sa till nån (vem det nu var... minns faktiskt inte..) var att jag INTE tänkte åka från Gotland innan jag hade fått se Gutefår!! Vilken himla tur då att det fanns några i Lojsta!! :P
Ja, detta får räcka för idag! Mer kommer imorgon. Och Ja! Då ska jag bl a lägga ut kort på den häftiga kyrkoruinen!! Promise!! :P

Anneli.

fredag 14 juni 2013

Hemma från Gotland!

Nu är jag hemma igen, men jag tänkte börja visa er lite foton med början från början! Eller.. inte riktigt från början för jag tog inte ett enda kort förrän vi var ombord på båten. Men jag kan ju i alla fall berätta att straxt efter kl 12.00 kom den hyrda bussen och hämtade upp oss 5 som skulle åka från Avesta. De första som blev hämtade med nämnda buss fick åka betydligt tidigare eftersom färden startade i Mora! Allt som allt var vi 31 Sociala företagare som åkte med på studie/utbildningsresan till Gotland.
På soldäck tog jag de första korten. Men det var inte mycket till sol att tala om tyvärr, men däremot gott om blåst! Det var nästan så att kameran hotade med att blåsa ur handen på mig medan jag fotade!!
Ju närmare vi kom Gotland desto mer klarnade det upp! Men blåsten ville inte mojna det minsta!
Ser ni båten därborta borta mot horisonten?  (Klicka på bilderna så blir de större).
Strax efter kl 19.00 kunde vi äntligen skönja vår slutdestinations västra kustlinje! Äntligen skulle jag få se och uppleva Gotland! :D

På Hotell Solhem blev det heller inga kort tagna... inte av mig i alla fall... men av ringmuren tog jag desto fler kort!! Alltså; jag är helt fascinerad av ringmuren!! Jag önskar att den kunde tala och berätta om allt den bevittnat genom alla århundradena..!!
Hotell Solhem ligger precis utanför muren och på kortet har jag just rundat första hörnet sett från hotellets håll. Tittar man sen åt höger så ser man det som kortet här under visar:
Ännu mera mur alltså!! :P Och fortfarande från utsidan av den.
På kortet ovan har jag precis klivit innanför muren och börjat gå nerför backen till vänster. Åh vilken härlig känsla det var att vandra utmed muren! Alldeles ensam var jag också, vilket jag bara tyckte var skönt faktiskt! Då fick jag gå och njuta helt i min egen takt! :D
Lite längre ner i backen växte denna fina murgröna.
Och ytterligare en bit ner fanns denna portal genom muren. Så himla vackert på nåt vis...!!
Helt plötsligt tog muren slut och jag vek av åt höger parallellt med hamnen och där tog jag denna bild som får bli den sista för idag! I nästa blogginlägg ska jag visa ännu flera foton, bland annat på en superhäftig och fin kyrkoruin som ligger mitt inne innanför ringmuren!
På återseende!!

Anneli.

söndag 9 juni 2013

Resfeber

Jag tror att jag nån gång för länge sen har skrivit om att jag AVSKYR att resa, men gillar att vara bortrest, d v s på andra platser än hemma. Ska jag vara noga så är det egentligen förberedelserna innan själva resan jag avskyr, men en viss oro för hur resandet ska förlöpa har jag också! Och precis där befinner jag mig just nu: nu har jag resan framför mig, packningen är bara halvfärdig och jag yrar omkring och försöker komma ihåg att inte glömma bort att packa med mig allt det jag tycker att jag ska komma ihåg att ha med mig...! En bok att läsa kanske är bra om vägen känns lång och tråkig... fast en bok väger ju en del... jag har ju bestämt mig för att packa med mig så lite som möjligt...
Datorn då..?? Nä, den är alldeles för tung!! Men hur ska jag klara mig utan?? Asch!! Jag kommer nog ha fullt upp och knappt hinna sakna den... tror jag... Hmmm... Nä! Inte värt att konka på!
Färdkost då?? Nåt att knapra på i bussen...! Jo, det vill jag nog ha!! Jag packar med mig lite nötter!
Ja, så där snurrar det runt i min skalle...! Men jag vet ju att när jag väl sitter på bussen så lättar det lite och när jag sen checkar in på hotellet så är allt frid och fröjd och bara roligt!

Jag ska alltså åka till Gotland imorgon vid lunch. Ja, inte bara jag, utan drygt 30 andra Sociala företagare från hela Dalarna! Vi ska göra en studieresa och hälsa på andra Sociala företag på Gotland! Det ska bli både roligt och intressant! Jag har dessutom aldrig varit på Gotland förut, så för mig blir det extra spännande!

Så som ni förstår så kommer bloggen inte att uppdateras på ett tag. Vi kommer hem nån gång natten mellan torsdag och fredag, och sen ska jag jobba på fredag så räkna inte med att kunna läsa ett nytt blogginlägg förrän tidigast på fredag kväll! Men då ska jag försöka få med massor av bilder från resan!

Och med denna "cliffhanger" avslutar jag detta blogginlägg och fortsätter att hönsa runt och försöka packa ner det viktigaste! Ha det allihopa - det tänker jag ha! :P

Anneli.

lördag 8 juni 2013

Martins student i ord och bild

Och här kommer han: Martin Sjögren!! Och i sin hand har han sina betyg! Och vilka betyg sen!! Mamma är mäkta stolt! ♥
Och apropå hand förresten; det är Linnéa som höjt sin hand till hälsning precis när jag knäpper kortet! :P
Linnéa har sytt en Superhjälte-cape till sin lillebror, och här sätter hon på honom den:
"Världens bästa Martin 2013-06-07" 
Här har vi alla syskonen! Från vänster: Linnéa, Martin, Rickard, Ylvali och Adrian. ♥
Här en bild på själva föremålet för eventet: Martin!! ♥
Så var det då äntligen dags för lite mat! Vi var alla jättehungriga och lät oss väl smaka! :D
Efter att alla gjort heder åt anrättningarna så var det presentöppnardags! Martin fick mest tillbehör till sina elgitarrer, men även en mixerstav och lite kontanter! Av Linnéa och Jessica fick han dessutom en hel service från Arabia (vintage Arabia Ruska) som han ska få när han ordnat eget boende.
Trots att alla var så proppmätta började somliga bli kaffesugna efter presentöppningen, så jag dukade fram efterrätten;
och jag kan avslöja att hos samtliga fanns utrymme för både glass och jordgubbs- och rabarberpaj!
Jag fick jättemycket beröm för jordgubbs- och rabarberpajen, så här kommer en närbild på den - bara för att skryta... ;-) :P hihi..!
Receptet? Vill ni ha receptet?? Ok! Det kan ni väl! :D
Till en normalstor paj tar man:
2 dl vetemjöl
2.5 dl havregryn
ca 2 dl (rårör)socker
ca 200 - 250 g kylskåpskallt smör
I en osmord pajform lägger man i det man nu vill ha (äpplen, krusbär, jordgubbar o s v) och sen strör man över mjöl/havregryn/socker-blandningen så jämt man kan. Skiva det kalla smöret med en osthyvel och lägg ett jämt lager utan några mellanrum (gärna t o m lite omlott) över hela pajen. Grädda mitt i ugnen på 200 grader ca 25 - 30 minuter. Klart och supergott! :D
TIPS: Extra socker kan behövas om frukten/bären är väldigt sura; ca ½ dl brukar räcka! Är det dessutom "blöt frukt/blöta bär" kan man tillsätta lite potatismjöl till sockret innan man strör det över frukten/bären.
Gör man äppelpaj blir det jättegott om man strör kanel över äpplena innan man strör på mjölblandningen!

Till sist ett foto på blommorna, gosedjuren, capen och bubblet (som naturligtvis är alkoholfritt):
Trots att det varit jätteroligt med alla förberedelser och festen och allt så är det är så himla skönt att ha det här bakom sig och att nu kunna fokusera på det som komma skall! Och vad är det som ska komma då?? Jo ser ni: på måndag bär det av till Gotland!!! Yey och tjohoo!! Mer om det kommer i morgondagens blogginlägg!

Anneli.

torsdag 6 juni 2013

En ledig dag...

Jag behövde verkligen ta sovmorgon i morse, men det gjorde så att jag inte hann äta frukost innan jag hämtade min "mittemellandotter" Ylvali vid tåget. Sen åkte hon och jag direkt och handlade det sista inför studentfesten (i 3 olika affärer!!) och åkte hem till mina svärföräldrar för att lägga rabarber på deras rabarber som vi ska ha till en efterrättspaj! Jordgubbs- och rabarberpaj ska det bli! Mumsigt värre!! :D

Från vi kom hem med alla varorna har vi sen tillsammans med Martin och Adrian lagat och förberett maten: hemmagjord hummus och en STOOOR potatissallad står nu färdiga i kylskåpet + Garbanzobiffar (kikärtsbiffar) som Martin stekte i morse. Spenatpajen görs as I write av Ylvali och Martin, och sen ska vi göra efterrättspajen och åka bort till festlokalen med allt så det är på plats. Själv bara måste jag få stjäla till mig en paus efter att ha skurit rabarber och varit delaktig i övrig matlagning och förberedelser i så många timmar Jag måste ju få ladda batterierna så att jag orkar fortsätta sen!
Äta har jag faktiskt glömt bort mitt i alltihopa! Fast jag har ju smakat av potatissalladen i alla fall och druckit en kopp kaffe...!! :P Och snart vankas det uppiffade rester från gårdagens middag, så mig går det ingen nöd på!! ;-)

Om ett par timmar anländer storasyskonen Linnéa och Rickard, plus Linnéas flickvän Jessica och det ska bli såå roligt att ha alla samlade samtidigt igen! Det händer inte alltför ofta tyvärr..!! Men NU händer det!! Eller snart i alla fall...!! :P ♥

Idag är det ju förresten Sveriges nationaldag - numera en röd dag i almanackan och en dag då de flesta är lediga. Men i det Sjögrenska huset är det ingen som har ledigt som ni förstår, och här kan jag inte sitta nåt längre! Nu måste jag sätta fart igen!! Vi har en studentfest att rodda och det görs inte av sig själv!!

Anneli.


onsdag 5 juni 2013

Kära dagbok

Att blogga kan ju lite grann jämställas med att skriva dagbok tycker många. Och visst finns det likheter!
Om jag hade skrivit dagbok så hade jag för igår och inatt skrivit nånting sånt här:
"Kära dagbok. 
Martin tar studenten på fredag så nu är bråda dagar för att få ihop allt som ska göras tills dess! Lokal är hyrd, gäster inbjudna, menyn planerad och råvarorna delvis inhandlade. Nu ska vi bara köpa de sista ingredienserna och laga maten också...! Och göra färdigt studentskylten, för naturligtvis gör jag den själv precis som jag gjorde till storasyskonen!

Igår kväll gick årets studentbal av stapeln och Martin hade klätt upp sig och såg såå stilig ut!! 
Pappa Janne skjutsade in honom till Avestaparken där balen hölls och jag lovade att sitta uppe tills Martin ringde för att meddela att han ville bli hämtad. Jag fick vänta ända tills klockan var närmare halv två, men det var helt Ok - jag är ju trots allt en riktig nattsuddare, även om jag försöker komma i säng i något så när tid nu för tiden..! 
När jag kom fram till Avestaparken så stod Martin där med sin kompis E som jag trodde att jag skulle skjutsa hem. Men det visade sig att E bor flera mil utanför Avesta åt rakt motsatt håll, så han fick följa med hem till oss och sova över istället. 
Som vanligt poppade jag Metallica i bilen och till min stora glädje sa E att han också gillade dem! Vi började prata musik och det visade sig att E spelar flera instrument, bl a annat gitarr och trummor! Jaha sa jag, då kommer väl inte ni att sova så mycket inatt då! Ute hos Martin finns nämligen två elgitarrer och ett trumset, och vi bor ju på landet så det är bara att rocka loss! Och det gjorde de så det stod härliga till!! 
Ifrån Adrians sovrum kan man se in lite i Martins vardagsrum där han har trummor och gitarrer och genom Adrians fönster kunde jag se och höra E gå loss på trummorna och Martin på elgitarr! Jag stod så och smygtittade och lyssnade på dem en stund och kunde inte låta bli att le stort där jag stod! Jag hade gärna gått in till dem och lyssnat och sjungit med, men jag misstänker att det kanske inte hade varit så populärt att mamma kommit in och stört...!! :P Så efter en stund gick jag och la mig bredvid Janne som sov djupt sedan många timmar. Och jag, jag somnade med ett stort leende och bilden av de två grabbarna som spelade av hjärtans lust mitt i natten."
Men dagbok... det har jag inte skrivit sen jag var i yngre tonåren....! :P

Anneli.

måndag 3 juni 2013

Diplom

Idag kom mitt diplom från kursen i Livsmedelshygien!! :D
Jag tror att jag ska laminera det och sätta upp det i lokalen! :D

Anneli.