Hjärtligt Välkommen!

Välkommen till min blogg! Jag som skriver den här bloggen är en riktig mångsysslare både vad gäller professioner och intressen, så bli inte förvånad om de ämnen jag skriver om inte verkar höra ihop alla gånger!! ;-) Min fysiska hälsa fick gärna vara bättre, och jag jobbar på att det också ska bli så, med bl a naturmedicin och homeopatmedel. I högerkolumnen hittar Du min e-mailadress och jag blir jätteglad om Du hör av Dig till mig om det är nånting Du undrar över! Kommentarer välkomnas förstås också! Kom ihåg att komma tillbaka och se vad jag svarade på din kommentar!!//Anneli.

fredag 3 maj 2013

Hur man än vänder sig har man rumpan bak!

I förra blogginlägget skrev jag ju om att jag var så trött, och det har tyvärr hållit i sig..!! :-( Men idag av nån underlig anledning som ingen människa begriper så har jag varit ovanligt pigg för att vara så trött! :P Tur det, för jag har varit uppe med tuppen idag för att åka upp till Borlänge och gå första delen (av 2) på en grundkurs i livsmedelshantering. Vi har fått lära oss om bakterier och virus, svamp och mögel, och hur man bör förvara mat och vad man ska tänka på, om hygien och hållbarhet med mera, med mera! Intressant faktiskt, men man blir nästan lite "hypokondrisk" och börjar tänka på att "man kanske inte borde göra som man har gjort"... Vi pratade om lagar och regler och om innan vi hade dessa! Hur överlevde vi då? När vi inte "förstod bättre" än att dricka opastöriserad mjölk, eller åt mat som stått framme i rumstemperatur hela natten...! Vi kom fram till att det kanske inte alltid var så himla farligt, men att reglerna behöver finnas för att alla som håller på med mat som ska "ut i offentligheten" (säljas eller bjudas som smakprov t ex) behöver ha en viss standard för att inte folk ska bli sjuka av den! Man kan inte bedriva en restaurang eller ett café där folk blir matförgiftade lite då och då! Det är riktigt dåligt för businessen om inte annat!!!

Något annat som fick mina små grå att börja fundera var detta: Det slängs på tok för mycket mat - det är ett känt faktum!! Och även om man tog tillvara på matavfallet och i rötanläggningar omvandlade det till biogas så är det bara ca 10 % av den energin som gått åt för att få fram maten som kan återvinnas. 90 % bara försvinner till ingen nytta! Men om man har +4 grader i kylen istället för som brukligt är; +8 grader så håller sig t ex mjölken 1 - 2 veckor över bäst-före-datumet - utan problem! Då hinner man använda upp den istället för att slänga det som man inte har gjort av med innan utgångsdatumet och på så vis skulle vi kunna slänga mycket mindre mat. MEN: I den andra vågskålen ska då läggas kostnaden för att ha 4 grader kallare i kylskåpet...! Det kommer ju också med en kostnad och miljökonsekvens!
What to do, what to do...?? Ja, jag vet faktiskt inte!! Hur man än vänder sig så har man ju rumpan bak liksom...!
Är det nån av er som läser detta som har nån åsikt, insikt eller tanke på detta?? Kommentera gärna i så fall! Jag är idel öra! Eller... öga i det här fallet!! :P

Ha det nu så bra! Och kommentera för sjutton om du har nån idé om vad som är bäst: slänga eller ha kallare i kylen, eller om du har andra smarta idéer!! :D Jag ser verkligen fram emot att få läsa era kommentarer!!

Anneli.

PS. Jag är INTE rädd för att dricka opastöriserad mjölk!! Det drack jag under hela min uppväxt när vi bodde på vårt landställe utanför Södertälje hela somrarna! DS.

6 kommentarer:

3pa2 sa...

Planera inköpen bättre.
Handla inte hem mer än vad som skall förbrukas.
Bättre ett "tomt" kylskåp där du måste pussla ihop vad du har för att få till en måltid än att ett för fullt kylskåp där du inte hinner konsumera innan det är dåligt.
Har nästan alltid varit "fattig" och i perioder fått leva på vad som finns i skafferi o frys.
Det går bättre än de flesta tror.
Har man möjlighet så gå till affären när du handlar. Då tänker du mer på vad du köper för du skall själv bära hem det.
Ett par kilometer till affären och med utslitna axlar blir det inte så mycket i mina kassar vid varje inhandling.

Anneli Sjögren sa...

Tack för dina tips 3pa2!! :D
Det sista tipset var ju 2-i-1 dessutom!! Motion på köpet så att säga!
Tyvärr funkar inte det för oss som bor på landet, men har man någotsånär nära är det ju ett bra tips! I alla fall om man kan låta bli att impulshandla annat än det som står på listan... annars kan det bli dyrt..!! :P
Ja, ibland får man "trolla med knäna" för att få ihop en hel måltid av det som finns hemma!! Och konstiga kombinationer kan det bli... Men det är väl så nya spännande recept kommer till!! ;-)

Monika h sa...

ja opastiserad mjölk hmm ja inte är jag död än... jag fryser in om det blir över i små doser på så vis kastas väldigt lite... och inte överfullt kylskp som någn skrev lätt att glömma och man pusslar mera..

Anneli Sjögren sa...

Tack för din kommentar Monika! :D
Ja, att frysa sånt som blir över har vi satt i system här hos oss! Det är ett bra - om än lite energikrävande - sätt att ta tillvara mat så den inte behöver slängas! :D

En flicka som är stark sa...

Vilket bra inlägg och bra tips!

Anneli Sjögren sa...

Tack du starka flicka!
Viken fin och bra blogg du har! Jag blev väldigt berörd av det lilla jag hunnit läsa på den! Fortsätt blogga, jag tror många kan känna igen sig och ha glädje av det du delar med dig av!
You go girl!!