Hjärtligt Välkommen!

Välkommen till min blogg! Jag som skriver den här bloggen är en riktig mångsysslare både vad gäller professioner och intressen, så bli inte förvånad om de ämnen jag skriver om inte verkar höra ihop alla gånger!! ;-) Min fysiska hälsa fick gärna vara bättre, och jag jobbar på att det också ska bli så, med bl a naturmedicin och homeopatmedel. I högerkolumnen hittar Du min e-mailadress och jag blir jätteglad om Du hör av Dig till mig om det är nånting Du undrar över! Kommentarer välkomnas förstås också! Kom ihåg att komma tillbaka och se vad jag svarade på din kommentar!!//Anneli.

lördag 3 oktober 2015

Anneli's pysselhörna

Detta blogginlägg skulle jag egentligen skrivit igår, men klockan blev så mycket (jag "fastnade" på facebook...) att jag bestämde mig för att skjuta upp det till idag, och här är jag!

Som titeln skvallrar om så hade jag en lite pyssel för mig i Da House igår! Jag har nämligen under flera år sparat allt stearin som blivit över; allt från adventsljus, ljus som av nån anledning inte velat brinna ordentligt, till det sista skrapet ur värmeljuskoppar. Tanken har varit att jag ska göra nya ljus av det, men det har liksom inte blivit av - förrän nu!
Att göra nya ljus av gamla är inte speciellt svårt! Förutom massa gammalt stearin behöver man:
En spik, en hammare, en hovtång, en liten typ skalkniv, en skärbräda man inte är rädd om (eller en planka), nåt slags hushållspapper hopvikt i många lager, metallsänken från utbrunna värmeljus och vekegarn. Ja, och så behövs förstås nåt värmetåligt att ha som ljushållare. Verktygen och kniven jag använder är från min pappas gamla grejer - så de är nästan antika!
Vekegarnen (i 2 olika tjocklekar) har jag köpt på Panduro. De är de enda som är nytt av allt jag använder! :o)

Sen behövs ett par grejer till:
Klädnypor och Kinesiska ätpinnar (engångs) som jag råkade ha i en låda i köket. Men blompinnar, glasspinnar eller liknande funkar förstås lika bra, och de behövs bara om ljuskoppen du ska använda är för vid för att klädnypan ska räcka till i längd!

Sen behövs något att smälta stearinet i, jag rekommenderar ett halvlitersmått! Det kan man både ha för att smälta stearinet (jag gör det i ugnen på 100 grader) och hälla ur. Och så självklart behövs nån form av grytlappar så att man inte bränner sig!

Jag börjar med att försöka peta bort vekeresterna som är kvar i sänkena (vilket inte alltid går), sen vänder jag dem med "piggen" nedåt på det vikta hushållspappret och hamrar i spiken en bit så att hålet blir tillräckligt stort för att trä veken igenom. När veken är på plats så nyper jag med hjälp av hovtången ihop piggarna runt veken så att den kläms fast.
Sen är det bara att måtta hur lång veken ska vara och lägga till så mycket så att man kan klämma fast den övre delen med klädnypan för att hänga på kanten så det blir någotsånär rakt och i mitten och veken inte "säckar ihop" i det varma stearinet. Sänket ska precis nudda botten på ljushållaren. Som ljushållare tycker jag att det blir snyggast att använda nåt i glas (se översta bilden), men se till att de klarar värmen!

Ja, sen är det bara att smälta stearinet och hälla det i de ljuskoppar du vill använda, och vänta på att de ska stelna innan du tar bort klädnyporna! Och Voilá så har du nya fina ljus! :o) Tänk på att ju vidare ljuskopp desto grövre veke behövs!

Jag har bara hunnit göra de två som du ser på bilden här ovan, men det ska snart bli fler! :o)

Anneli.

Inga kommentarer: