Hjärtligt Välkommen!

Välkommen till min blogg! Jag som skriver den här bloggen är en riktig mångsysslare både vad gäller professioner och intressen, så bli inte förvånad om de ämnen jag skriver om inte verkar höra ihop alla gånger!! ;-) Min fysiska hälsa fick gärna vara bättre, och jag jobbar på att det också ska bli så, med bl a naturmedicin och homeopatmedel. I högerkolumnen hittar Du min e-mailadress och jag blir jätteglad om Du hör av Dig till mig om det är nånting Du undrar över! Kommentarer välkomnas förstås också! Kom ihåg att komma tillbaka och se vad jag svarade på din kommentar!!//Anneli.

söndag 13 oktober 2013

Nattuggla

Jag är en obotlig(?) nattuggla; har svårt med att komma upp på mornarna och är som piggast efter kl 20.00. Varje gång jag har försökt förändra det här så har det "funkat" så länge jag har kämpat och skärpt mig, men det brukar inte ta särskilt lång tid innan jag börjar blir deprimerad. Det vore roligt att förstå varför...
Jag har hört lite olika förklaringar till varför vissa människor är kvällsmänniskor medan andra är morgonmänniskor, bl a att man kan ha olika långt dygn/dygnsrytm. Morgonpiggas dygn är kortare än kvällspiggas. Det kan diffa på flera timmar! Vissa kan ha en dygnsrytm som bara är kanske 22 timmar medan andra har dygn som är uppåt 28 timmar! Jag vet inte hur väl underbyggt de här påståendena är, men NÅT måste det ju vara som gör att vissa vaknar med ett "äntligen morgon" och andra bara vill dra täcket över huvudet och ligga kvar i sängen många timmar till.

Själv har jag ganska nyligen klivit ur sängen. Natten till idag satt jag uppe och pratade i telefonen med min kära vän "tantista" och vi la inte på luren förrän efter kl 03.00. Då var jag inte särskilt trött - jag kunde ha fortsatt att prata i en timma till utan problem, men jag försöker ha lite självbevarelsedrift och anpassa mig.... Inte för att det brukar hjälpa så värst mycket; lägger jag mig för tidigt eller utan att vara riktigt trött ligger jag bara vaken och vrider mig i timmar, så mer sömn får jag inte ändå! Bara mer ont i kroppen av att ha legat för länge... Lite moment 22 alltså...!

Men varför är det alltid vi som är kvällspigga som ska anpassa oss efter de som är morgonpigga?? Det känns inte helt rättvist...! Ett mer flexibelt samhälle vore önskvärt..! Kan vi fixa det, tack!?! (Inte för att jag vet hur det ska gå till, men det vore roligt att nån gång få känna att det är Ok att vara kvällspigg och morgontrött...!)
Men nu när jag ändå är uppe och vaken ska jag försöka göra det bästa av den här dagen!
Carpe Diem!! :D

Anneli.

3 kommentarer:

tantista sa...

Det var roligt att prata med dig! (Som alltid:) ...och jag vaknade vid ungefär samma tid... Jag har glömt att berätta för dig att jag nu äntligen har förstått vad problemet är för min del när det gäller sömnen: Jag har nåt som heter Delayed sleep phase disorder ( < länk ) och unless I'm much mistaken så har du det med. För mig stämmer artikeln till typ hundra procent, och jag har den allvarligare graden. Bara 0.15% av alla vuxna lider av detta och därför är det missförstått och feldiagnostiserat. Skönt att det finns nån som förstår mig: Du, och dom som forskar kring handikappet. (För dom klassar allvarliga fall som ett handikapp.) Läs artikeln, du kommer att känna dig glad att veta vad du "har".

In other news så har jag bestämt mig för att verkligen försöka tänka mer som du när det gäller om "folk" verkligen alltid gör sitt bästa - eller ej! :D

Anneli Sjögren sa...

Men shitt påmfritt tantista!!! Det kunde lika gärna ha stått mitt namn i artikeln!!! Creepy...!! Men skönt att få en förklaring!! Tack för upplysningen och länken!! ♥
Så jag har DSPD... Hmmm...

tantista sa...

Yup.