Hjärtligt Välkommen!

Välkommen till min blogg! Jag som skriver den här bloggen är en riktig mångsysslare både vad gäller professioner och intressen, så bli inte förvånad om de ämnen jag skriver om inte verkar höra ihop alla gånger!! ;-) Min fysiska hälsa fick gärna vara bättre, och jag jobbar på att det också ska bli så, med bl a naturmedicin och homeopatmedel. I högerkolumnen hittar Du min e-mailadress och jag blir jätteglad om Du hör av Dig till mig om det är nånting Du undrar över! Kommentarer välkomnas förstås också! Kom ihåg att komma tillbaka och se vad jag svarade på din kommentar!!//Anneli.

torsdag 10 april 2014

Ett dygn med Fru Sjögren

Jag vet att ni har hört det flera gånger förut och jag försöker verkligen undvika att säga/skriva det för ofta; men jag är trött! Sååå trött!! Inte bara ibland utan hela tiden. Mer eller mindre. Men aldrig pigg! Alltid trött!
Jag har ju tidigare skrivit om att jag är övertygad om att jag har en diagnos som kallas DSPD (Delayed Sleep Phase Disorder) också benämnd DSPS (Delayed Sleep Phase Syndrome) och som innebär att man har en sömnrytm som är rubbad på grund av att man har ett dygn längre än 24 timmar.
Om man "bara" har DSPD/DSPS så skulle man kunna vara lika pigg som andra människor under förutsättning att man får följa sin egen rytm, vilket t ex kan vara att sova mellan kl 03.00 - 11.00.
För mig som har ytterligare 3 diagnoser man blir trött av (hjärtfel, struma och sömnapné) är det inte riktigt så enkelt...!

Ett typiskt dygn för mig ser ut som följer:
Kl 10.00. Janne väcker mig. För att kunna ha en någotsånär normal dag vill jag inte sova längre än så.
Ungefär kl 11.00 är jag färdig med mina "morgonbestyr" och masar mig ner till undervåningen, sätter på tévatten och datorn, fixar mig en kopp té och kollar mail och facebook.
Vid 12.00-tiden kommer jag på att det kanske vore bra med lite frukost... och ungefär kl 12.45 åker jag hemifrån för att komma till jobbet i tid.
När jag kommit hem från jobbet äter jag middag, tittar lite på TV, pratar med Janne och Adrian och så blir det mer datortid. Inte en sekund på hela dagen har jag varit "otrött", men ungefär vid 21.00-tiden händer något: helt plötsligt blir jag det minsta trött jag har varit sen jag vaknade! Pigg är en överdrift, men mitt piggaste i alla fall! Vid det laget brukar Janne sitta och klippa med ögonen och längta efter sängen, men jag kan helt plötsligt få lust att GÖRA något för första gången på hela dagen! Och vad jag gör är olika, men poängen är att när jag "borde" börja planera för sänggående så finns inte det på kartan! Tidigast bortåt 01.30 - 02.00-tiden kan jag förmå mig till att förbereda mig för att gå och lägga mig.
Men bara för att jag går och lägger mig så betyder det inte att jag somnar... Jag kan inte minnas när jag somnade före 03-00 - 03.30! Oftast somnar jag ännu senare! Runt 04.00 eller strax därefter är nog det vanligaste, vilket betyder att jag får max 6 timmars sömn.
Det borde man väl klara sig på kanske du tänker. Jo under förutsättning att jag verkligen SOV! Men problemet är att jag sover väldigt ytligt och kommer nästan aldrig ner i djupsömn och det är i djupsömnen som återhämtning sker. I REM-sömnen (när man sover ytligt och drömmer) sker ingen återhämtning för hjärnan är fortfarande aktiv.

Jag drömmer väldigt mycket! När Janne väckte mig idag var jag ute och åkte tunnelbana i Västerås och några ungdomar studsade en liten oregelbunden, halvt genomskinlig boll på perrongen. Bollen studsade okontrollerat hit och dit och jag lyckades fånga den med ena handen varpå ungdomarna tittade imponerat på mig - och DÄR blev jag väckt...!! :P

Ja, ungefär så ser mina dygn ut - dag ut och dag in! Förutom att drömmarna är olika!
Varför skriver jag om det här nu (igen) då? Jo, som en förklaring till varför det varit så "tyst" här på bloggen i några dagar! För lägg till stress till ekvationen så behöver man inte ha nån större inlevelseförmåga för att förstå att det blir för mycket för mig, och jag har mycket stress i livet just nu! Mest på jobbet, för det har varit mycket att ta hand om på kontoret och jag går två olika kurser som handlar om företagande just nu, och ikväll ska jag vara med på en informationsträff om upphandling.

När det blir så här mycket och stressigt skulle man kunna tro att jag borde vara så utpumpad att jag skulle kunna sova ordentligt, men tyvärr så är det inte så det funkar.. Snarare tvärtom! Jag sover ännu sämre och får perioder när jag helt oprovocerat blöder näsblod. :-( Som jag har gjort de senaste veckorna...

Jaja.. Jag skriver inte det här för att beklaga mig - bara för att förklara! Förhoppningsvis ska vi få in fler medarbetare på jobbet snart så att stressen minskar där! Men just nu är det som det är och jag kan bara göra det bästa jag kan!

Nu ska jag förbereda lite middag så jag hinner äta något innan infoträffen om upphandling!
På återseende kära bloggläsare!!

Anneli.

Inga kommentarer: