Som jag skrev i förra blogginlägget så blir det ingen julgransplundring här på onsdag! För vem kan kasta ut en gran som visserligen är rätt ful... men LEVER!?! Inte jag iallafall!
Jag berättade ju att vår julgran har knoppar, och idag har de första "slagit ut"! Så nu har vi granskott i granen! :o)
Min pappa (som var konditor, bagare och kock) brukade gå ut i skogen och plocka granskott på våren för att baka granskottslimpor, men jag har ju slutat äta bröd sen nyår så de här får sitta kvar! :o)
Ni som äter bröd kanske vill ha receptet? Ok! Här kommer det:
HASSES GRANSKOTTSLIMPA
1 l vatten
2 dl granskott
1 hg jäst
2-3 tsk salt
50 g smör
13 dl rågmjöl
7 dl vetemjöl
Gör så här:
Finhacka granskotten och koka upp dem i en del av vattnet. Häll i resten av vattnet och smöret och låt bli fingervarmt.
Rör ner jästen, saltet och mjölet och rör/knåda degen smidig. Låt jäsa 30 - 40 minuter under bakduk. Ta upp degen på bakbord, knåda igen och dela upp degen i 3 delar. Forma limpor och lägg i formar eller på plåt. Låt jäsa ytterligare ca 30 minuter och grädda sen i 175 grader i ca 1 timme.
Låt svalna på galler under bakduk.
Går utmärkt att frysa - skiva gärna först!
Nu är det ju inte riktigt dags att baka dessa limpor eftersom det inte finns några granskott att plocka ute i naturen än, men kopiera receptet och ta fram det i vår igen!
Anneli.
måndag 11 januari 2016
Nu blommar det i Nyhyttan!
Etiketter:
bagare,
bakduk,
fingervarmt,
gran,
granskott,
granskottslimpa,
grädda,
julgran,
julgransplundring,
jäsa,
knoppar,
kock,
konditor,
recept
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar