Hjärtligt Välkommen!

Välkommen till min blogg! Jag som skriver den här bloggen är en riktig mångsysslare både vad gäller professioner och intressen, så bli inte förvånad om de ämnen jag skriver om inte verkar höra ihop alla gånger!! ;-) Min fysiska hälsa fick gärna vara bättre, och jag jobbar på att det också ska bli så, med bl a naturmedicin och homeopatmedel. I högerkolumnen hittar Du min e-mailadress och jag blir jätteglad om Du hör av Dig till mig om det är nånting Du undrar över! Kommentarer välkomnas förstås också! Kom ihåg att komma tillbaka och se vad jag svarade på din kommentar!!//Anneli.

lördag 31 juli 2010

Hur vet man vad som är bäst?

Tidningen Expressens löpsedel handlade idag om "Fettbanta med LCHF". Det drog naturligtvis till sig min uppmärksamhet!!
Inne i tidningen kan man läsa om Agnetha som gick ner 45 kg på 1 år med LCHF; typ 8 - 9 hg per vecka i genomsnitt! Jag önskar att jag kunde säga detsamma om mig!! MEN... det var inte det jag tänkte skriva om...
Vidare kan man läsa både "ris och ros" om LCHF, d v s både förespråkarnas och "belackarnas" åsikter.
Vad som verkligen stör mig när "experterna" eller etablissemanget som Annika Dahlqvist uttrycker det, uttalar sig mot LCHF är att de använder forskningen som vapen och hävdar att det inte finns tillräckligt med stöd i forskningen och att vi inte kan vara tillräckligt säkra på att LCHF är en säker metod. T ex: Ingrid Larsson, klinisk näringsfysiolog på Sahlgrenska Univeritetssjukhuset, rekommenderar inte dieten till någon. -Vi har ingen kunskap om hur den påverkar kroppen över tid. Säger hon...!
Dra mig baklänges och kalla mig Ingrid...!
Den här forskningen som de hänvisar till är allt annat än oberoende och går enligt mig inte att lita på!! Men bortsett från det så tycker jag att sunda förnuftet borde tala om för folk att det människor levt på i tusentals år inte kan vara skadligt för oss!! Tänker närmast på mättat fett, d v s animaliskt fett, såsom t ex smör.
Modersmjölk innehåller en stor mängd mättat fett, den typen av mat våra förfäder levde på innehöll också massor med mättat fett. Våra kroppar är vana med det! Vad våra kroppar däremot INTE är vana vid är alla dessa konsgjorda fetter, kallade margarin, som "experterna" med en dåres envishet hävdar är nyttigt för oss! Forskningen som styrker detta påstående är köpta av margarinbolagen själva och går absolut inte att lita på!
Som ni kanske märker så blir jag ganska uppeldad av det här ämnet...! Det finns mycket mer att skriva om, men då skulle detta blogginlägg bli hur långt som helst, så jag ger mig här. Men jag hoppas att jag har väckt lite nyfikenhet att ta reda på mer, och framför allt fått er att tänka kritiskt och inte bara svälja vad forskning och experter påstår!

Gå gärna in på: http://kolhydrater.ifokus.se/Default.aspx http://www.aktavara.org/default.aspx?m=6242 och http://www.camillasmatuppror.se/
Där finns massor av matnyttig, intressant läsning!!

Anneli.

12 kommentarer:

kanjagblifrisk sa...

Jag tycker LCHF kosten är lite för extrem för min del. Men jag är inte rädd för att äta fett (ej äckligt margarin dock) och jag äter försiktigt med långsamma kolhydrater och frukt... Jag tror det är skillnad på kolhydrater och kolhydrater... Problemet enligt mig blev när vi började vräka i oss kopiösa mängder vitt mjöl och rafinerat socker i stora lass... Men man behöver inte gå till överdrift åt andra håller för det... allt passar inte alla... Jag mår inte bra av LCHF kost men jag tror säkert att andra kan göra det... Det är bara att äta så man må bra helt enkelt =)
Experterna är jag också trött på... Och ännu tröttare på folk som lyssnar på dem...
Kramar!

Anneli Sjögren sa...

Hej!! Kul att du tittar in igen!! :D
Jag håller helt med dig om att allt inte passar alla!! Jag hade tänkt skriva det i blogginlägget, men ville inte att det skulle bli för långt, och eftersom jag redan skrivit det nånstans förut så avstod jag denna gång...!

Ja, det kan nog vara så att det är skillnad på kolhydrater och kolhydrater - det allra viktigaste är nog att avstå ifrån socker, vitt mjöl, läsk (även light!!), chips, saft och juice (fast färskpressad juice i liten mängd kanske man kan unna sig...?)!

Om du med att du tycker LCHF-kosten är lite för extrem menar att det är så väldigt lite kolhydrater, så har jag nästan problem med att det är tvärt om för mig! Jag är ju vegetarian och får i mig lååångt över vad köttätande LCHF:are får i sig av den varan!! Nästan allting som jag ersätter köttproteinerna med innehåller kolhydrater!! Men det kanske inte var så du menade??

Det värsta med folk (rent generellt) är egentligen inte att de lyssnar och tror på "experterna" - det är att de inte orkar bry sig!! *Suck*

Kramar till dig med!! :D

kanjagblifrisk sa...

Ja, jag menade just de som äter kött... Ibland men läser bloggar, det är nästan som om de skulle ha kolhydratsfobi/hat... Som om kolhydraterna är något gift eller något och vi som äter kolhydrater vet inte vad vi håller på med...
Men DU är ju inte så och det är väl flera som är "lugna" LCHF-anhängare... Det har jag ingenting emot, det är när det blir en sektliknande grej som det börjar kännas fel...
Generellt sett så tycker jag att kost är något individuellt och ingen kan komma och säga vad som är bäst för mig eller dig eller någon annan. Det måste personen själ känna efter, kroppen talar om vad den behöver (om man kan lyssna...)
Jag blir faktiskt lite nyfiken hur du lyckas vara vegetarian och äta LCHFkost, det låter svårt... Men det går antar jag, du gör ju det ;-)

Anneli Sjögren sa...

Jag blir så trött på de som ska tala om för andra hur de ska leva! Det blir lite sektvarning ibland - håller med! Jobbigt!
Ja, kost ÄR väldigt individuellt!! Allting med måtta är väl en bra utgångspunkt, men sen mår väl alla bra av att utesluta t ex e-nummer och alltför processad mat!

Ibland undrar jag själv hur jag får ihop min vegetariska LCHF-mat, men vem vet - endera dan bloggar jag kanske om det!! För nu orkar jag inte...! Zzzz....! ;-)

Ha det så bra!! KRAM!!

Josefin sa...

Halloj! ja hon är väldigt söt :) blir lite mindre än en schäfer! Vad kul att du trivs så med LCHF. Maten är verkligen jättegod men jag har lite svårt att hålla mig från godis, chips, kakor etc.. har testat att göra eget LCHF godis men tycker inte det är speciellt gott?? Jag gick faktiskt ner 1 kg på en vecka i början men det är ju mycket vatten också, men det är ju kul att se förändring på vågen! Så jag kommer nog börja snart igen men känner att det här är sista chansen för mig. Sumpar jag det igen, för 12de gången eller vad det nu är undrar var jag nu har lagt den där viljekraften??
Visserligen måste man ju kunna unna sig ngt gott ngn gång ibland men så tänker jag jämt och då slutar det 9 fall av 10 med att jag äter en hel godispåse t.ex :P haha..

Anneli Sjögren sa...

Ja, du Josefin! Det är ingen som påstått att det ska vara lätt...! ;-) Tyvärr....
Dr Phil brukar ju säga att det handlar inte om viljekraft, det handlar om att fixa till sin tillvaro så att man minimerar fällorna och tillfällena att "synda"! Men nånstans måste man ju ha bestämt sig först!

Det som gjort att jag lyckats hålla mig kvar på spår är att jag iförväg bestämt mig för vad som är OK att "synda" med och hur mycket. T ex tillåter jag mig en liten 10 grams mörk chokladkaka - varje dag om det skulle vara så (men i praktiken blir det en eller ett par i veckan), Jag har experimenterat med olika LCHF-godisar som jag kan ersätta vanlig godis med o s v. Just experimentlusten har nog räddat mig många gånger!! Försök att hitta GLÄDJEN i det du gör - oavsett om det gäller LCHF eller nåt annat, det gör liver såå mycket lättare!! :D

Att förbjuda sig saker får oftast motsatt effekt! Fokusera hellre på vad och hur mycket du behöver få i dig av det du har för avsikt att äta!! Det är nog mitt bästa råd! Lycka till!! :D

Jossan sa...

Skönt att höra och inte bara "Men du är ju normal enligt bmi" osv...

Ja det svåra med det där är ju att även om jag tar bort allt hemma som kan fresta så finns det ju alltid i affärerna. kanske man skulle låta sin pojkvän handla de första veckorna så man slipper se alla goda chokladkakor? Hmm..

Jag har testat med att " ja, jag får unna mig något gott på lördagar" men då går det oftast över styr och jag kan äta upp en hel skål med chips och dip liksom.. Sen efter kommer jag på, att jag kunde ju faktiskt ha bytt ut chipsen mot morötter och gurka eftersom det faktiskt ÄR godare... Då hade det iaf varit lite nyttare om man nu absolut ska äta något..
Men jag tror det är en bra idé att lägga till något sånt "jag får varje dag/lördag äta det här.." men problemet är nog att jag varje gång har tagit in det för tidigt då fortfarande suget finns kvar.. Om du förstår hur jag menar? :)

Anneli Sjögren sa...

Ja, att låta killen handla är en jättebra idé!! Kom också ihåg att säga att han på inga villkor får köpa hem chips och choklad - hur mycket du än bönar och ber!! ;-)

Varför inte experimentera fram "schysst" godis som du kan ha i dina gömmor eller som du snabbt kan röra ihop när suget sätter in!? Gör en lista på godis som är tillåtet och som du kan "konsultera" vid akut sötsug?!
Ge dig själv ett löfte om att alltid kolla den listan innan du ev stoppar i dig nåt annat inte lika tillåtet...!! :D

Vad jag försöker säga är att lite plannering kan göra stor skillnad!

Förresten; gurka och morötter med dipp är ju supergott!! Tillhör definivt listan över tillåtet godis!! :D

Anonym sa...

Tack för tipset ;D // Jossan http://vagenfram.webblogg.se

Anneli Sjögren sa...

Any time!! :D

nixpro sa...

Jag håller som sagt med dig om att det är individuellt vad som funkar. Kan bara inte låta bli att delge dig några reflektioner ang det su skriver
Att folk har ätit si och så i alla tider är ett tveeggat argument. Det används i alla möjliga sammanhang, inte minst genom att titta på hur människans tänder och säga att de visar att vi inte ska leva som vegetarianer. (Argumentet håller inte men det är en annan sak) Sedan finns studier som visar hur matvanor i olika länder och även landsdelar förkortar folks liv på helt skiljda sätt. Det är ju inte så att alla levt likadant och levt långa friska liv. Olika kulturers kost förkortar bara livet på olika sätt. Medellivslängden i olika länder har skjutit i höjden de senaste hundra åren men beroende på vad man äter varierar det starkt vilka sorters cancer man får osv.
Som regel har man inte haft det överflöd av mat vi har idag och framför allt har maten aldrig varit så full av gifter som nu.

En sund vegetarisk livsstil borde räcka för att få ned en övervikt. Jag fick bort tiotals kilo genom att helt sonika dra ned på nästan allt av det du äter mycket av.

Men det är ju så att många lyckas med den metod du förespråkar. (Nästa problem är att hålla den lägtre vikten)

Jag är medveten om att mitt sätt att reagera på det du säger må vara färgat av att jag har en annan slags ätstörning än du. Då definierar jag ätstörninng så slarvigt som att alla som lägger krut på att äta på ett speciellt sätt för att uppnå ett normalt BMI (eller undervikt) har en ätstörning.
Du sa något om att svära i kyrkan på min blogg och jag hoppas det inte är vad jag gör här :o)

Som sagt - huvudsaken är ju att det funkar

Anneli Sjögren sa...

Ha, ha nixpro!! Svär i min "kyrka" hur mycket du vill!! Jag gillar debatter - så länge man har en hövlig ton bara!!
I princip håller jag dessutom med dig!! Jag har ju varit vegetarian i hela mitt liv och är delvis uppväxt på Kiholms Hälsohem och på Tallmogården (där min pappa var kock)! Jag har blivit lärd att eftersom vi INTE har rovdjurständer men däremot en väldigt lång tarm så är det "beviset" för att vi inte är köttätare. I vuxen ålder har jag skaffat mig kunskap från andra läror också, bl a från LCHF-rörelsen. Men också från två Amerikanska Naturläkare som skrivit en bok som heter "Ät rätt efter din blodgrupp" eller nåt sånt. Jag har blodgrupp O och att läsa i den boken om min blodgrupp är som att läsa om mig!! Det är typ bara mitt namn som fattas!! ;-) Och enl den boken så är blodgrupp O den ENDA av blodgrupperna som inte bara TÅL utan även BEHÖVER äta kött!! Men va' faan!! Det finns inte på kartan att jag skulle äta kött - för mig är inte det mat; det är lik!! (Ja, ursäkta alla köttätare, men jag talar om MIN känsla för kött - ni får äta vad ni vill för min del!!) Jag dör hellre fet och sjuk än att äta kött, så är det! MEN, having said that, så är det nog så att det finns människor som det inte passar att bara leva på vegetarisk kost!

Visst har människor på olika platser på jorden ätit olika mat och att det inte fanns massa rester av gift i maten förr är ju bara att konstatera! Jag förstår att det är kontroversiellt att prata om att äta som vi gjorde på typ stenåldern som om det är en absolut sanning att det är så vi borde äta nu också, men mycket pekar ändå på att sen vi blev bofasta och började odla spannmål så har hälsan försämrats.
Men för min personliga del så kvarstår faktum: när jag levde på vegetarisk "normalkost" så var jag fet och ständigt otillfredställd vad gäller maten! Ständigt sugen på något och olycklig över att måsta skärpa mig hela tiden för att motstå frestelser!
Nu, på vegetarisk LCHF är jag fortfarande rätt så fet, men VÄLDIGT sällan sugen på sånt jag inte bode äta och helt tillfredställd med den mat jag äter! Det funkar för mig!! :D