Hjärtligt Välkommen!

Välkommen till min blogg! Jag som skriver den här bloggen är en riktig mångsysslare både vad gäller professioner och intressen, så bli inte förvånad om de ämnen jag skriver om inte verkar höra ihop alla gånger!! ;-) Min fysiska hälsa fick gärna vara bättre, och jag jobbar på att det också ska bli så, med bl a naturmedicin och homeopatmedel. I högerkolumnen hittar Du min e-mailadress och jag blir jätteglad om Du hör av Dig till mig om det är nånting Du undrar över! Kommentarer välkomnas förstås också! Kom ihåg att komma tillbaka och se vad jag svarade på din kommentar!!//Anneli.

tisdag 8 maj 2012

Det svåra samtalet

"Det svåra samtalet" var ämnet vid det 2:a kurstillfället i Handledarutbildningen som Nettan, Katta och jag var på idag.
Jag har verkligen sett fram emot denna kursdag!
Är det nåt jag är "känd" för att vara bra på så är det att snacka!! På en mediumkurs som jag gick på för några år sen hade läraren en "lek" som han kallade "ordbajseri" och som gick ut på att en elev i taget fick dra en lapp med ett ord skrivet på, och sen skulle man ställa sig på scenen och prata om det i 5 minuter!
Jag fick ordet "sorg". Jag gick upp på scenen och började prata. Efter ungefär 10 minuter stoppade läraren mig och sa att det räckte. Då satt nästan alla av de ca 20 eleverna med tårar i ögonen för att de blivit så berörda av det jag sagt!
När jag på väg tillbaka till min stol gick förbi bordet med alla lapparna sa läraren: "det där var fusk! Du är ju proffs på sorg!! Dra en ny lapp"!! (Han visste att jag är kursledare i Sorgbearbetning).
Jag drog en ny lapp och gick tillbaka upp på scenen. Minns inte vilket ord det var denna gång men efter att ha pratat i drygt 5 minuter så sa läraren att jag kunde gå och sätta mig. Alla applåderade när jag klev av scenen!
Så snacka kan jag!!
Men det är inte lika lätt att prata med någon om svårare/personliga saker...! T ex om nån kommer försent till jobbet varenda morgon, eller är otrevlig och vresig mot sina arbetskamrater, eller kommer berusad eller bakis på måndagarna...!
Hur pratar man med en sån människa - det har vi haft som tema på Handledarkursen idag!

Känner ni till "Giraffspråket"?? Det heter också NVC = Non Violent Communication.
Kort kan man säga att det går ut på att i samtal med andra utgå från sin egen känsla och upplevelse. Syftet är att lyssna och uttrycka sig på ett sånt sätt så man inte anklagar eller projicerar, utan bara utgår ifrån sin egen inre upplevelse. Allt för att undvika eller lösa konflikt.
T ex: istället för att säga "du gör mig så arg när du avbryter mig mitt i en mening" så säger man den känslomässiga sanningen "jag blir så arg när jag inte får tala till punkt".
När man säger att nån annan gör eller inte gör nånting så känns det ofta som en anklagelse och personen går till försvar. När man istället ger uttryck för hur någonting får en att känna så kan personen lättare stanna kvar och fortsätta lyssna!
Jag vet inte om ni förstår vad jag menar - jag är egentligen alldeles för trött för att blogga, men jag ville skriva  medan jag har det färskt i minnet.

Vill ni veta mera om Giraffspråket så googla på non violent communication så får ni upp massor av information!

Anneli.

Inga kommentarer: