Hjärtligt Välkommen!

Välkommen till min blogg! Jag som skriver den här bloggen är en riktig mångsysslare både vad gäller professioner och intressen, så bli inte förvånad om de ämnen jag skriver om inte verkar höra ihop alla gånger!! ;-) Min fysiska hälsa fick gärna vara bättre, och jag jobbar på att det också ska bli så, med bl a naturmedicin och homeopatmedel. I högerkolumnen hittar Du min e-mailadress och jag blir jätteglad om Du hör av Dig till mig om det är nånting Du undrar över! Kommentarer välkomnas förstås också! Kom ihåg att komma tillbaka och se vad jag svarade på din kommentar!!//Anneli.

måndag 20 augusti 2012

Hur definieras hälsa?

Hälsa... Vad ÄR det egentligen? Är det bara frånvaro av sjukdom, eller är det nånting mer eller annat?
I min värld är den frågan något som ställs lite då och då i olika sammanhang. Jag är ju uppväxt inom Hälsofrämjandet i Stockholm och har varit vegetarian i hela mitt liv - född av föräldrar som främst av etiska skäl valt att bli vegetarianer.
Nu menar jag inte att man måste vara vegetarian för att leva hälsosamt, men historiskt sett har vegetarianerna varit mer medvetna om kostens betydelse för hälsan än ickevegetarianer. Det "hälsofolket" visste var skadligt för hälsan skrev tidningarna om som "nya rön" 30 år senare. Ja, jag skojar inte! Det var verkligen så!
Nu tror jag att många människor har blivit mer medvetna om hälsa och hälsorisker - det pratas över huvud taget mer om t ex sockrets negativa inverkan på hälsan och alla E-nummer m m, o s v. Men än finns (för de flesta) mycket att lära och förstå om vad som påverkar vår hälsa.

Varför tar jag nu upp det här? Jo, min bloggkompis Jenny som har bloggen Healthy Wealthy Wellness frågade mig om jag ville ställa upp på en liten intervju om hälsa och livskvalitet, och det gjorde jag ju gärna! Men jag tyckte att det var ganska svårt att svara - svårare än vad jag trodde när jag lovade ställa upp! Detta trots att jag faktiskt i hela mitt liv till mångt och mycket levt med frågeställningar kring just hälsa och livskvalitet!!

Dessa frågor var det Jenny ställde:

Hur vill du beskriva god hälsa? Vad förknippar du med god hälsa?

Hur tycker du att du mår?

Vad är livskvalitet för dig? Vad behöver du för att känna livskvalitet? Tycker du att du har det?

Vad gör du för att må bra?

Vad är viktigt för dig för att må bra?

Vilka faktorer spelar in för god hälsa? Hur tycker du att du uppfyller dem?

Hur stor roll spelar psykisk hälsa in för dig jämfört med fysisk hälsa?

Hur hög prioritet ger du din hälsa?

Försök att svara på frågorna du också! Jag tror det är himla nyttigt att ta sig en ordentlig funderare på dessa och liknande frågor! Om inte annat än för att få en "reality check" och se vad man kan förändra för att må ännu bättre!

Anneli.

4 kommentarer:

tantista sa...

En definition jag hört på vad hälsa är: Inte att aldrig bli sjuk utan när man har "förmågan" att tillfriskna efter sjukdom.

Bra tycker jag!

Anneli Sjögren sa...

Inte helt fel..!! :D När vi är sjuka så aktiveras ju vårt immunförsvar, vilket hjälper oss att hålla oss friska även i framtiden! :P

Stefan sa...

Ett tips ! www.kunskapskällan.se

Anneli Sjögren sa...

Tack Stefan!! Ska kolla efter middagen, för nu är Bröderna Bus hungriga!! :D