Hjärtligt Välkommen!

Välkommen till min blogg! Jag som skriver den här bloggen är en riktig mångsysslare både vad gäller professioner och intressen, så bli inte förvånad om de ämnen jag skriver om inte verkar höra ihop alla gånger!! ;-) Min fysiska hälsa fick gärna vara bättre, och jag jobbar på att det också ska bli så, med bl a naturmedicin och homeopatmedel. I högerkolumnen hittar Du min e-mailadress och jag blir jätteglad om Du hör av Dig till mig om det är nånting Du undrar över! Kommentarer välkomnas förstås också! Kom ihåg att komma tillbaka och se vad jag svarade på din kommentar!!//Anneli.

torsdag 28 november 2013

Grammatik...

När jag gick i skolan nån gång på "stenåldern" så var jag inte särskilt intresserad av att lära mig grammatik. Språk däremot tyckte jag var roligt att lära/kunna, och utan att skryta alltför mycket så kan jag säga att jag har s k "språköra". Kanske därför jag aldrig begrep mig på grammatiken...!?

När jag gick i 6:te klass kom det 2 flickor från Kanada och en flicka från Kalifornien till den skolan jag gick i, och jag började umgås med dem. De kunde förstås inte ett ord svenska den första tiden så för att kunna leka och kommunicera var jag ju tvungen att försöka göra mig förstådd på min knackiga skolengelska.
Men på ganska kort tid fick jag in känslan för språket och det flöt på bättre och bättre! Jag tyckte det var jätteroligt att prata engelska (och gör än i dag!) och ju mer jag fick in lingot, desto roligare blev det! Och jag har haft jättemycket nytta och stor glädje av att kunna konversera på engelska!

Läroplanen för att lära eleverna det engelska språket har delvis förändrats sen jag gick i skolan, men jag tycker fortfarande att språk lärs ut på fel sätt!! 
Ja men tänk efter själva: Hur har DU lärt dig tala svenska? Fick du språklektionen redan som bebis?? 
Ja, det fick du faktisk - men inte enligt någon läroplan och av en lärare! Nä, du lyssnade på dina föräldrar, mor- och farföräldrar, syskon o s v och sen började du så småningom att härma orden och förstå vad de betyder. Inte fasen sa din mamma att ordet "badkar" är ett substantiv och ordet "vacker" är ett verb o s v. Genom att lyssna och härma får vi in känslan för språket och det tycker jag att även skolorna borde ta hänsyn till och få in mer i sin undervisning! Grammatiken borde komma in långt senare tycker jag, för jag har sett många som tappat intresset för att lära sig språk bara för att grammatiken är så tråkig!
OM man inte får lära sig det så här kanske:
*Like that's gonna happen...* :P
(Klicka på bilden så blir den större).

Fast barn av idag har ju trots allt en del fördelar vad gäller språkinlärning som inte vi hade på vår tid. Jag tänker då närmast på alla engelskspråkiga program på TV och alla data/TV-spel på engelska som de spelar. Så dagens barn tycker jag är duktigare på engelska än barnen som gick i skolan för bara 10 - 15 år sen! Och det är ju bra, för kan man prata engelska så klarar man sig nästan var som helst i hela världen!

Nu ska jag iväg till jobbet! Och ikväll ska jag på kalas! Ärkepolaren Katta fyller nämligen år idag! :D
Sen kommer min dotter Ylvali hem och hälsar på idag också, och stannar några dagar! :D Tjohoo!! :D

Anneli.

Inga kommentarer: