Hjärtligt Välkommen!

Välkommen till min blogg! Jag som skriver den här bloggen är en riktig mångsysslare både vad gäller professioner och intressen, så bli inte förvånad om de ämnen jag skriver om inte verkar höra ihop alla gånger!! ;-) Min fysiska hälsa fick gärna vara bättre, och jag jobbar på att det också ska bli så, med bl a naturmedicin och homeopatmedel. I högerkolumnen hittar Du min e-mailadress och jag blir jätteglad om Du hör av Dig till mig om det är nånting Du undrar över! Kommentarer välkomnas förstås också! Kom ihåg att komma tillbaka och se vad jag svarade på din kommentar!!//Anneli.

torsdag 10 februari 2011

LCHF-bröd

Idag fick jag sån lust att baka matbröd! Det blir inte så ofta nu sen jag började äta min vegetariska variant av LCHF (Low Carb High Fat). Matbloggaren Birgitta Höglund som har bloggen "Birgitta Höglund's Mat" hade för ett tag sen ett recept på LCHF-bröd bakat i stekpanna som jag redan provat en gång. Och nu var det dags igen!
Jag hade inte riktigt exakt alla de ingredienser som hon hade men jag gjorde min variant av det jag hade i kylen!! (Snön har vräkt ner här i Avesta idag, så att ge sig ut och handla kändes inte som ett alternativ!!)
Jag gjorde ett större bröd istället för flera småbröd. Hur enkelt som helst och nästan inget jobb alls!! Så här blev det:
Till en liten stekpanna hade jag:
1½ dl riven ost (Vit getost denna gång)
1 dl finhackad mandel
1 dl Sesamfrö
2 msk linfrö
½ tsk fiberhusk
3 msk vispgrädde
1 ägg
½ tsk salt
Smör att steka i.

Gör så här:
Blanda alla torra ingredienser i en skål. Blanda ner osten, grädden och ägget. Låt svälla en stund. Smält smör i en liten stekpanna och häll i degen och platta till. Stek på något under medelvärme ca 5 minuter. Vänd och stek på andra sidan. KLART!! :D

Det här brödet blir jättegott och ett väldigt bra alternativ till vanligt bröd! Det är ju dessutom helt glutenfritt och är hur enkelt som helst att även göra lactosfritt: använd ost utan lactos, t ex vit getost eller Finsk Emmentaler och byt ut grädden mot t ex havre- eller sojagrädde. Stek i Ekologiskt kokosfett istället för smör!

För att se Birgittas recept, klicka HÄR!

Anneli.

7 kommentarer:

Birgitta Höglund's Mat sa...

Hej Anneli. Vilket härligt recept du testat fram, det måste jag prova framöver. Bra med en stor kaka, blir lite mer "macka" då.
Det är skoj när man kan kombinera olika matidéer så här.
Grattis i efterskott också ;) Kram Birgitta

Marie-Louise sa...

Tack för receptet. Det där måste testas :)

Anneli Sjögren sa...

Tack Birgitta!! Som du såg hade jag en skvätt grädde i mitt bröd. Jag tyckte det blev en mer lätthanterlig deg då, och kanske blev det aningens saftigare bröd också!
Tack för gratulationen!! KRAM!!

Marie-Louise: Varså god!! Hoppas du tycker lika mycket om det som jag gör!! :D

Marie-Louise sa...

Svar: Tack för tipset om Stevia och Sukrin, jag ska genast ner och kika i Farstas hälsokostaffärer. Hur doserar man Sukrin och Stevia? För det är väl mycket sötare i smaken än vanligt socker har jag för mig att jag hört någon gång. Brödbak får det nog bli till helgen.

Anneli Sjögren sa...

Sukrin är ungefär lika sött som socker, men när man käkat LCHF ett tag så har man ju vant av sig med det söta, så tänk på det när du använder det!! I ett recept som det stod 1½ dl socker tog jag 1 dl sukrin. Jag tyckte att det var på gränsen till för sött, men ändå OK.
Stevia är JÄTTEMYCKET sötare än socker så man tar typ bara en knivsudd eller två...! Men det ger inte samma sötma som sukrin och socker, och så har vi ju den där bismaken...!
Jag tar ofta både sukrin och stevia, om inte sockret behövs för volymen, som det gör i vissa recept...! Då minskar jag bara så mycket jag vågar på mängden socker - fast jag tar sukrin i stället!
Lycka till med baket!!

Estela sa...

Åhh, vad det ser gott ut. Ska försöka göra det nån gång.... snart.
Tack för tipset!

Anneli Sjögren sa...

Varsågod, Estela!! Det är så lätt att baka och går så snabbt, så man svänger ihop det på en liten stund bara!! Det blir dessutom himla gott och mättande!