Hjärtligt Välkommen!

Välkommen till min blogg! Jag som skriver den här bloggen är en riktig mångsysslare både vad gäller professioner och intressen, så bli inte förvånad om de ämnen jag skriver om inte verkar höra ihop alla gånger!! ;-) Min fysiska hälsa fick gärna vara bättre, och jag jobbar på att det också ska bli så, med bl a naturmedicin och homeopatmedel. I högerkolumnen hittar Du min e-mailadress och jag blir jätteglad om Du hör av Dig till mig om det är nånting Du undrar över! Kommentarer välkomnas förstås också! Kom ihåg att komma tillbaka och se vad jag svarade på din kommentar!!//Anneli.

fredag 27 april 2012

En permanent lösning på ett tillfälligt problem

Hörde på nyheterna imorse att Försäkringskassan får in mycket flera självmordshot sen de nya sjukreglerna infördes. Skillnaden mot innan de nya reglerna är oacceptabelt stor!!
Så här skriver Dagbladet:
Antalet utförsäkrade som hotar Försäkringskassan med att de tänker ta sitt liv har ökat kraftigt sedan de nya sjukreglerna infördes, skriver arbetet.se.
Förra året tog myndigheten emot 599 självmordshot från människor som blivit eller snart skulle bli utförsäkrade. Fyra år tidigare var motsvarande siffra 19.

Men herre Gud!!! Varför reagerar inte folk?? Varför görs ingenting??

Här kommer lite jämförande fakta:
2010 dog 266 personer i trafiken och 2011 dog 314 stycken
ca 1515 personer dör i bröstcancer varje år
ca 125 personer dör i livmoderhalscancer varje år
De senaste 11 åren har 10 byggjobbare om året dött på sin arbetsplats

I Sverige tar en människa sitt liv var 6:te timme - dygnet runt, dag ut och dag in...
Totalt tog 1443 människor sitt liv 2007 enligt senaste statistiken, och det har knappast blivit färre...!!
Dessutom vet man att 10 gånger fler försöker ta sitt liv, och ytterligare 10 gånger fler har allvarliga självmordstankar!

Antalet fullbordade självmord motsvarar drygt 20 Utöya per år, d v s nästan 2 Utöya per månad i antal dödsfall!!!! Eller nästan 2 Estoniakatastrofer om året, eller närmare 3 tsunamikatastrofer - per år!!!!
Tsunamin och Estonia pratar vi fortfarande om, och Utöya lär det också pratas om under lång tid framöver! Varför pratar vi inte om självmord och vad vi kan göra för att minska dem??
Självmord är ingenting annat än en permanent lösning på ett tillfälligt problem!

I Miami, USA infördes nåt som kallas Trusprogrammet i slutet av 90-talet och där har man fått ner självmordsfrekvensen bland ungdomar med 90 %!! Varför görs inte det här i Sverige??
Titta gärna på denna video: http://alfredskogberg.wordpress.com/tag/miami/ om just Trustprogrammet.

Se gärna även på denna video: http://www.youtube.com/watch?v=3QC8ZnsdrlQ - från ett föräldraperspektiv.

Hur gick det då på Föredraget om självmord som jag skrev om igår?
Ingen kom! INGEN!!!

Det är totalt beklämmande att så få vågar prata om självmord och att ännu färre faktiskt försöker göra något åt det!
Självmord (suicid) och suicidprevention behöver komma högt upp på agendan!! Sverige har uttalat en nollvision vad gäller självmord, men vad görs egentligen i praktiken?? Resultatet är ju fortfarande lika nedslående!! :´(

Våga prata om det här! Våga lyssna på folk som har något att berätta om det här! Kräv av politikerna att de gör något åt saken! NU!!!
Sprid detta!!

Jag skulle kunna skriva så mycket mer, men väljer att sluta här. För den som är intresserad finns massor av information på nätet! Googla!!

Anneli.

9 kommentarer:

Eva Lövgren sa...

Intressant inlägg Anneli! Och skrämmande att det är på detta vis i samhället i dag!

Anneli Sjögren sa...

Hej Eva!! Ja visst är det skrämmande!! För att inte tala om sorgligt!! Och för att inte tala om onödigt!!
Det GÅR ju att göra nåt åt, både att förebygga och att akut rädda människor med självmordstankar...!!
Det hänger till mångt och mycket på den politiska viljan - eller ska man säga oviljan...!! :-(

Helene sa...

Ja...undrar vad som ska till för att folk ska reagera...INNAN...det är alldeles försent... Just nu är det tyvärr mest vi som redan drabbats som vill göra något åt det... Vi är ju alltför välinformerade...men försent... För att ansvariga politiker och myndigheter ska vilja göra något krävs nog tyvärr en allmän opinion...och eftersom man underlåter att informera och de flesta tycks sväva i skenbart trygg okunskap skapas heller ingen sådan opinion...vilket antagligen är den cyniska viljan hos de som vet och kan men inte vill agera...allt jag har hört är dåliga ursäkter...och ett fruktansvärt tragiskt och bestående resultat...

Anneli Sjögren sa...

Hej Helene!
Om det är cynisk vilja eller inte kan jag inte sia om, men att det är djupt tragiskt att så lite görs och att det inte blir några positiva resultat håller jag verkligen med om!!
Frågan är bara HUR man får framför allt de som har makt att förändra att sätta upp suicidprevention högt upp på agendan..!

Helene sa...

Dåliga ursäkter när lösningar finns känns oerhört cyniskt för oss som drabbats...och tyvärr tror jag att makthavare vill att vi ska sväva i okunnighet... Varför...? Pengar...bekvämlighet...? Välmående människor är svårstyrda...men effektiv suicidprevention har påverkan på människors allmänna välmående och ger positiva effekter på flera områden i samhället...satsar vi på barn och ungdomar och familjer har det ju dessutom påverkan på framtidens föräldrar osv... Rädslan och kapitalet styr...fast egentligen har suicid enorma ekonomiska konsekvenser också...74 miljarder per år!...nästan 10% av stadsbudgeten 2011... Så förutom den omätbara mänskliga vinsten skulle den ekonomiska vinsten vara gigantisk...och dessutom ha positiva följdverkningar på många områden i samhället... Vi får använda media och skapa opinion...då först blir det prioriterat...eller möjligen om nån höjdare själv blir drabbad...

Anneli Sjögren sa...

Hej igen Helene!!
Ja, visst är det cyniskt!!
Pengar är ju ett språk som makthavarna förstår så om nån kunde vifta med en uträkning på vad det kostar samhället med alla självmord och få ut det i medierna så kanske det börjar hända nåt..!!
10 % av stadsbudgeten är otroligt mycket pengar!! Tänk va mycket bra saker man skulle kunna göra för de pengarna!!!

Helene sa...

Håller med du! Vi skulle kunna göra mycket bra för dem och på köpet har vi då skapat ett mycket mer välmående samhälle! Tyvärr så vet makthavarna mycket väl vad det kostar...man har räknat ut summan utifrån vad trafikdödade kostar i konsekvenser för samhälle och efterlevande...troligen är kostnaden även rent ekonomiskt ännu större eftersom anhöriga anklagar sig själva så hårt för det inträffade...många mår dåligt resten av livet...och många följer efter... Men det enda som biter är en högljudd opinion... Hur skapar man en sån...? De flesta lever i den falska tryggheten av att det händer kanske andra men inte mig... Jag har en mission...

Anneli Sjögren sa...

Ja, du har definitivt en mission!!
Högljudd opinion tror jag också på!!
Vad jag menade var att det ska ske SAMTIDIGT som makthavarna får siffrorna på bordet - då blir det svårare att bortse från dem...!!
T ex om tidningarna skriver om det och samtidigt nämner i artikeln att politikerna har fått senaste forskning och siffror. Då kan de inte dra sig undan och låtsas som om det regnar...!

Helene sa...

Precis! När de vet att vi vet att de vet...och att alla vet och Bryr sig! Då kanske det kan hända nåt... Missionen kallar! :))