Hjärtligt Välkommen!

Välkommen till min blogg! Jag som skriver den här bloggen är en riktig mångsysslare både vad gäller professioner och intressen, så bli inte förvånad om de ämnen jag skriver om inte verkar höra ihop alla gånger!! ;-) Min fysiska hälsa fick gärna vara bättre, och jag jobbar på att det också ska bli så, med bl a naturmedicin och homeopatmedel. I högerkolumnen hittar Du min e-mailadress och jag blir jätteglad om Du hör av Dig till mig om det är nånting Du undrar över! Kommentarer välkomnas förstås också! Kom ihåg att komma tillbaka och se vad jag svarade på din kommentar!!//Anneli.

måndag 5 september 2011

♥Musik♥

Vad vore livet utan musik?
Jag äääälskar musik!! Livet vore sååå mycket tråkigare utan!!
Ni som känner mig eller följt min blogg ett tag vet att jag är hårdrockare i själ och hjärta - men hårdrock är inte det enda jag lyssnar på. DET skulle ju bli tråkigt i längden!
Jag brukar kalla mig musikalisk allätare, för jag lyssnar på det mesta utom opera, dansband och alltför skrikig jazz - allt från Lars-Erik Larssons Pastoralsvit till Opeth och Metallica! :D

Min kära moster H som jag vet tittar in här på bloggen ibland (Hej H!!) skickade mig ett brev härom veckan med en fotostatkopia på en artikel om en studie gjord på möss, labyrinter och olika slags musik:
3 grupper med möss fick 3 ggr/veckan i 3 veckors tid springa i en labyrint vilket från början tog dem ca 10 minuter. Under dessa 3 veckor fick en grupp lyssna 10 tim/dag på klassisk musik, en grupp 10 tim/ dag på hårdrock och en grupp lyssnade inte på musik över huvud taget.
Gruppen som inte lyssnade på musik förbättrade på dessa 3 veckor sin tid genom labyrinten med 5 minuter, klassisk musik-gruppen med 8,5 minuter och hårdrocksgruppen försämrade sin tid med 20 minuter!!!
Studien skulle egentligen pågått längre, men avbröts på grund av att hårdrocksmössen började döda varandra...!! Ingen i klassisk musik-gruppen gjorde det!!
Slutsats: Hårdrocksmusik gör oss aggressiva och är farlig.
Eller??

Jag kan säga att om nån tvingade mig att lyssna på dansbandsmusik 10 timmar om dagen i 3 veckor så skulle jag nog också vilja döda nån...!! (Och jag tror inte att det beror på att jag gillar hårdrock!! :P )

Faktum kvarstår: Vi BLIR påverkade av musik!! Olika musik påverkar på olika sätt och beroende på om vi tycker om musiken eller inte!!
Men visst blir jag lugnare av klassisk musik än av hårdrock! Men jag blir gladare av hårdrock än av klassisk musik!

Om jag av nån anledning är riktigt förbannad så lyssnar jag gärna på riktigt hård hårdrock - det gör att jag får ur mig aggressionerna - utan att vilja slå nån på käften!

Jag tror att den egna inställningen till musik avgör till mångt och mycket hur man påverkas - åtminstone till största del!

Vad tror ni, kära läsare?? Hur påverkas ni av olika slags musik??
Kommentera!!!

Anneli.

13 kommentarer:

Maria sa...

Jaavisst påverkar musik!! Vibrationerna påverkar ju hela kroppen. Jag tror mycket på ljudhealing, det är det delfinerna gör. De helar renar vattnet med sina ljud, det är jag övertygad om. Allt är ju vibrationer! Det var ju mycket musik, crystal ball healing och sådant på Ängsbacka, och det påverkade verkligen mig PÅ DJUPET. Det häftigaste var när jag sov i stora ladan och "gong-mästare" spelade på "gongar" hela natten, dvs gong baths. Jag var som en annan person på morgonen, hade rensat ut en massa blockeringar. Det är spännande! Kramkram

Anneli Sjögren sa...

Åh! Gong baths skulle jag vilja prova! Det lät häftigt!! Crystal ball-healing lät spännande också!!
Och det här med delfiner...!! Det är superhäftigt!! Min äldsta syrra hade ont i ett knä (och hade haft det länge), och när hon simmade med vilda delfiner så var det en som puttade på hennes knä hela tiden - ganska hårt! - och när hon klev upp ur havet så var knäet bra!! Så visst fasen kan de heala!! :D
Kramelikram!!

tantista sa...

Apropå Marias kommentar, jag har ju en singing bowl som jag nog har visat dig, Anneli. Fantastiskt vilka svirrande övertoner man kan producera redan med en sådan liten rackare, men gongar är ju nåt helt annat - jag har alltid velat ha en huuuge sådan... Men gong baths kände jag inte till. Hittade det här klippet på YouTube, Sheila Whittaker, väldigt duktig. Undrar hur svårt det är att lära sig...

http://www.youtube.com/watch?v=JIVlpGCaiTs&NR=1

Kommer upp ett klipp med crystal bowls också, när Whittaker spelat klart. Också fint men jag gillar gongarna bättre, dom går djupare för mig. Åh nu vill jag bli gong master...!

tantista sa...

Eeek...! Det där med synkronicitet, alltså... Jag tror att universum är inne på min linje med att gong master vore nåt för mig... kolla vad jag fick för captcha när jag skulle posta min kommentar... http://i51.tinypic.com/zbxc2.png

Anneli Sjögren sa...

I've said it before, and I'll say it again: You're a wiz, tantista!!!
Tack för att du länkade, det var väldigt intressant att se!! Och precis som du så tycker jag att Gong Baths var häftigare är Crystal Bowls!!
Klart du ska bli Gong master!! Nu har ju universum talat till råga på allt!! :D

tantista sa...

Hm, jag undrar om en gong skulle heala min tinnitus?? ;) Gillar hang/caisa drum också, inte samma sak som en gong förstås men när vi nu är inne på avdelning banka på metall, så:

http://www.youtube.com/watch?v=R-tmBX8fDug&feature=fvwrel

Stackars möss förresten:'(

Anneli Sjögren sa...

Tack för ännu en härlig länk!!
Jag gillar verkligen hang drum!! Urläckert på nåt vis - och vackert!!
Här ett annat klipp jag hittade på youtube:
http://www.youtube.com/watch?v=oLl2eBGZlF0&feature=related

tantista sa...

Mmm, skönt... Amsterdam känns som Köpenhamn kändes förr i världen. *kollar priset, öppnar plånboken och blåser bort damm och mal* Du tror inte man kan sätta ihop en sån där av några gamla kastrullock...?

Anneli Sjögren sa...

Ha ha ha!! tantista... du är obetalbar!! :D ♥
Nä, jag tror inte att man kan sätta upp en lika välljudande hang drum av gamla kastrullock!! :P
Sorry!!

E. sa...

Detta skulle jag kunna skriva en uppsats om. Eller ja, det har jag ju redan gjort när jag läste till aktiveringspedagog med inriktning grava kognitiva funktionshinder. Då skrev jag examensarbetet; musik som kommunikation och undersökte hur musik påverkar just den målgrupp jag ovan nämnde. Men jag hade gärna utvecklat ämnet och skrivit om det för fler målgrupper (fast då behövs också mer tid!!)

Jag fascineras av hur det går att kommunicera genom musik och det är detta jag vill arbeta med i någon form i framtiden. Har själv upplevt häftiga och rörande möten i musiken, med barn som inte haft något språk. Och eftersom jag själv skriver musik, vet jag hur livsviktig den är, för kropp, själ, hälsa!!!

Trots att jag har sysslat med musik sedan sju års ålder, är det först nu som allt faller mer och mer på plats. Har varit kluven kring om jag ska syssla med musik eller hälsa, men som Maria berättade, var det mycket musik och mantrasånger på Ängsbacka och jag förstod, att det ju är DET HÄR jag ska göra!! Fann även till kundalini-yogan, där mantrasånger har en stor plats och jag kan riktigt känna hur vibrationerna går genom mina olika chakran när jag sjunger. Sångpedagoger har alltid pratat på hur jag använder kroppen när jag sjunger och rent teoretiskt har jag förstått det och självklart också använt min kropp (med viss stelhet), men nu är det som att allt släpper!! Det är bara att titta på sångare när de sjunger, så syns det hur hela kroppen arbetar.

Det är också därför det är ett sådant fantastiskt sätt att få ur sig känslor på, att uttrycka sig! Just nu vilar jag lite med att sjunga och spela för mycket, eftersom det kräver en viss energi (som inte finns). Samtidigt behöver jag musiken för att få energi!!

Angående klassisk musik, så vilar Jan alltid till Mozart efter jobbet och det finns ju en speciell Mozart-studie :-)

Det var visst meningen med att jag tittade in hos dig idag ;-)

Musik-kram!!
/E.

Anneli Sjögren sa...

Gu' va' intressant, E!!! När vi träffas (när det nu blir) så bara måste vi prata musik och musiks påverkan - tycker att det är väldigt intressant!!
Musik=vibrationer=energi! Klart att det påverkar!!
Jag har boken "Mozarteffekten" med CD till och jag lyssnade en hel del på den när jag var gravid med Adrian (min yngste).
Klart det var meningen att du skulle titta in!! :D Och snart är det meningen att vi ska träffas irl också!!! :D
Musik-kram tillbaka till dig!! ♥

E. sa...

SVAR från min blogg:

TACK! Blev själv nöjd med både header och bakgrundsfärg :-)

Självklart ska vi tala musik när vi ses!!! Det är just den boken; Mozarteffekten Jan har hihi :-) Klassisk musik har en magisk påverkan på kroppen. Avslappningsmusik är ju dessutom uppbyggd på ett visst sätt, för att påverka kroppen och dess celler :-)

Tack för bloggtipset! Ska se om jag kan kika in någon dag. Har bestämt mig för att äta mer ayurveda-mat nu framöver och tänkte rensa bland mina recept jag samlat på mig under alla år... Varför spara sådant jag inte använder?

Kram till dig!
/E.

Anneli Sjögren sa...

Ja, varför sparar man på sånt man aldrig använder...?? Jag är expert på det!! Tänker att det säkert kan komma till användning nån gång - vilket det faktiskt gör mellan varven..! Men man får ställa sig frågan vilket som tar mest energi: att ta hand om alla övervuxna högar eller släppa dem och lita på att det man behöver kommer tillbaka!!
Men då dyker genast nästa fråga upp: VARFÖR är det så jäkla svårt att leva efter sin egen visdom...??? :P Jag är expert på det...! :-/