Hjärtligt Välkommen!

Välkommen till min blogg! Jag som skriver den här bloggen är en riktig mångsysslare både vad gäller professioner och intressen, så bli inte förvånad om de ämnen jag skriver om inte verkar höra ihop alla gånger!! ;-) Min fysiska hälsa fick gärna vara bättre, och jag jobbar på att det också ska bli så, med bl a naturmedicin och homeopatmedel. I högerkolumnen hittar Du min e-mailadress och jag blir jätteglad om Du hör av Dig till mig om det är nånting Du undrar över! Kommentarer välkomnas förstås också! Kom ihåg att komma tillbaka och se vad jag svarade på din kommentar!!//Anneli.

tisdag 13 december 2011

Mungbönsgroddar - Steg för steg!

Hej allihopa!
Välkomna till dagens blogginlägg som kommer att handla om hur man gör egna Mungbönsgroddar! Det finns nämligen ett knep som gör dem såå mycket bättre!! :P
Alla som nån gång gjort egna mungbönsgroddar vet att vissa mungbönor vägrar att grodda sig! Tvärt om så förblir de stenhårda och rent av livsfarliga att ovetandes råka tugga på - en och annan har säkert haft oturen att bita av en tand eller plomb på grund av dessa hårda små rackare! Men det finns ett knep som gör att ALLA bönor groddar sig!! Jajjamensan!!
Det är min kära moster H som har lärt mig det, och nu tänkte jag sprida det vidare ifall nån av er blivit inspirerad och vill göra egna groddar!

Jag tar er steg för steg genom hela processen från mungböna till färdig grodd:
Knepet som får alla bönor att groddas är helt enkelt att låta dem ligga i kokhett vatten i 1 minut!
Så: koka upp några deciliter vatten och dra kastrullen från plattan. Häll i mungbönorna och håll koll på tiden!! 1 minut - varken mer eller mindre!! Sen ska de sköljas i kallt vatten!
Lägg över bönorna i en glasburk och häll på kallt vatten. Tänk på att bönorna kommer att öka rejält i volym så ta en tillräckligt stor burk! 1 dl bönor kommer att bli ca 7-8 dl groddar på 4 dagar!!
Ställ in burken med mungbönorna i ett mörkt skåp över natten eller i minst 12 timmar.
Tag sen fram bönorna och häll av vattnet. Ett tips är att vattna blommorna med blötläggningsvattnet, det finns mycket näring där som blir som gödning för dina krukväxter!
Har du en bit myggnät kan du fästa det med en rejäl gummisnodd för öppningen på burken. Annars kan du göra som jag gjorde: ställa dem upp-och-ner i ett durkslag med en tallrik under.
Så ska de nu stå i 3-4 dagar. Skölj igenom groddarna 2-3 gånger per dygn så de hela tiden hålls fuktiga men inte står i vatten!
Bilden här ovan är tagen på 3:dje dagen. Nu kan du börja äta av dem!!
På dessa två bilder är groddarna 4 dygn och skall sköljas en sista gång, rinna av ordentlig och sen in i en tätslutande burk eller en plastpåse för förvaring i kylen tills de är uppätna!
De gröna skalen äter man också, men de som trillar av sin böna brukar jag slänga bort medan jag sköljer groddarna. Jag lägger inte ner nån stor möda på det direkt, men en del av skalen flyter upp till ytan och då skummar jag bort dem med fingrarna.

Mungbönor är jättegott att ha i när man wokar, men allra nyttigast är de förstås råa!
Du kan ha dem i sallader, på macka eller som jag; i ostrullar! :D

Lycka till med din egen groddtillverkning!

Anneli.

12 kommentarer:

tantista sa...

Mmm, sugen jag blir. När man groddar alfalfa sätter man ju groddarna ljust några timmar på slutet så att dom bildar klorofyll. Skall man inte göra det med mungbönor?

Anneli Sjögren sa...

Nä, det behöver man inte göra för de har ju inga blad som ska bli gröna! Och OM man groddar så länge så att de får blad så blir det förmodligen ännu nyttigare, men inget goda!! :P

tantista sa...

Okej, tack!

Anneli Sjögren sa...

Varsågod!! :D
Any time, Arch!! ♥

Lesly Valencia sa...

Åhh jättebra steg för steg inlägg. Ska testas!

Anneli Sjögren sa...

Ja, gör det Lesly!!
Jag hade med mig groddarna på min Andliga utvecklingscirkel i tisdags och de gick åt som smör i solsken, så jag har redan fått sätta igång en ny omgång groddar för att inte bli helt utan själv!! :D

Anonym sa...

I sydostasiatisk matlagning tillsätter man ofta mungbönorna som ett sista steg precis innan man tar av woken från plattan. Det gör att näringsinnehållet inte påverkas. Dessutom behåller man knaprigheten. Ett tips bara...

Anneli Sjögren sa...

Precis Anonym. De blir jättegoda när man wokar dem så!! :D

finalina73 sa...

Heeeeej Anneli,
Jag har nu groddat efter ditt recept och det gick super. Stort tack för tips!! Jag vet det är ett gammalt inlägg, men groddning blir ju aldrig gammalt ;)
Beställt två groddningsburkar på nätet så nu jäklar ska jag groda massor :)
ha en underbar kväll,
kramar Lina

Anneli Sjögren sa...

Åh va roligt!! :D Kul att kunna hjälpa till och inspirera! Och va extra kul att just DU kikade in och skrev en kommentar!! Jag har inte orkat vara så aktiv varken med att skriva eller läsa andras bloggar på sistone i o m att jag har gått och "skaffat mig" och är sjukskriven för utmattningssyndrom...! Men det ska väl bli bättre vad det lider...!!
Ha det jättebra och lycka till med groddningen (och allt annat) i framtiden! ♥

Anonym sa...

Hmm jag måste säga att jag faktiskt aldrig varit med om att de inte groddat sig och varit stenhårda. Metoden jag kör på är att först låta mungbönorna ligga i vatten över natten, och efter det startar jag sköljprocessen. Smidigare än att koka först tycker jag. Har du provat det också? Om inte, så hoppas jag att det hjälper :)

Anneli Sjögren sa...

Hej Anonym! Tack för din kommentar!
Jo, från början gjorde jag precis så som du beskrev, men det blev alltid en eller ett par som inte groddades och förblev stenhårda! Livsfarligt att råka tugga på!! Och det var därför jag började med den metoden jag beskrev i blogginlägget! Då groddar sig 100 % av groddarna.
Men om du lyckas få alla att grodda genom att bara blötlägga dem över natten så är det bara att gratulera! :D