Hjärtligt Välkommen!

Välkommen till min blogg! Jag som skriver den här bloggen är en riktig mångsysslare både vad gäller professioner och intressen, så bli inte förvånad om de ämnen jag skriver om inte verkar höra ihop alla gånger!! ;-) Min fysiska hälsa fick gärna vara bättre, och jag jobbar på att det också ska bli så, med bl a naturmedicin och homeopatmedel. I högerkolumnen hittar Du min e-mailadress och jag blir jätteglad om Du hör av Dig till mig om det är nånting Du undrar över! Kommentarer välkomnas förstås också! Kom ihåg att komma tillbaka och se vad jag svarade på din kommentar!!//Anneli.

söndag 30 oktober 2011

LCHF-ingredienser

Eftersom jag lägger ut recept på min vegetariska variant av LCHF här på bloggen så skriver jag också om en del ingredienser som ni kanske inte inte vet vad det är.
Av den anledningen tog jag fram av det jag hade hemma, fotade det och här under ser ni resultatet!
Här ovan ses från vänster till höger, övre raden: (fiber-)"Husk" från Lindroos. Inköpt på hälsokostaffären. Bredvid den står exakt samma produkt, men den är inköpt i vanlig matvaruaffär och heter då "Psyllium"!
Psylliumfröskal används som bindemedel och förtjockningsmedel i mat och bröd och är också bra för att motverka förstoppning - vilket på inget sätt betyder att man blir lös i magen av den!!

På övre raden till höger står ett paket "Pofiber". Används istället för mjöl i bakverk, men har ingen sammanbindande verkan. Finns i vanliga matvaruaffärer på Glutenfritt-hyllan.

På undre raden längst till vänster står nåt som heter "Bakepro" som är ett mat- och bakprotein gjort av Vassle. Bakepro används också bl a för att ersätta mjöl i bakverk och tillför bra, lättsmälta proteiner. Inte heller detta har någon direkt sammanbindande effekt. Finns på Hälsokostaffärer.

Bredvid står nånting jag inte hunnit prova än, nämligen "Bakerix", köpt från LCHF-butiken i Malmö. Detta mjöl ska man kunna använda istället för vetemjöl och det ska tydligen bli riktigt likt vanligt vitt bröd! Funkar tydligen även till kaffebrödsbullar!! Tyvärr är det svindyrt, så det är ingenting jag kommer att unna mig särskilt ofta...! Bakerix innehåller mandelmjöl, kokosmjöl och Xantangum (som är ett naturligt förtjockningsmedel).

Sist men inte minst så står det ett paket "Fibrex" längst ner till höger. Med Fibrex i degen får LCHF-brödet lite karaktär av typ fullkornsbröd/grövre bröd. Men det gör varken till eller ifrån för att få det färdiga brödet att hålla ihop...! Fibrex finns i vanliga matvaruaffärer på Glutenfritt-hyllan.

Sen tänkte jag skriva om, och visa en bild på den sockerersättning som snabbt blivit väldigt populär blan LCHF:are, nämligen Sukrin - eller Sötrix, som den heter i LCHF-butiken.
På övre raden står det Sukrinet/Sötrixen som är som strösocker, och under dem de som är malt till florsocker. Även denna produkt är väldigt dyr, så gör dig själv en tjänst genom att vänja dig av med socker i té och kaffe och annat du brukar söta!! Din plånka kommer att tacka dig!! :P Men det är en väldigt bra produkt när du trots allt vill ha lite sött till något!
Sukrin/Sötrix är en sockeralkohol från frukt och kan inte tas upp av kroppen över huvud taget!
Men en liten varning: Ge på inga villkor nånting som innehåller sockeralkoholer till djur - de tål det inte över huvud taget!! (Vet inte riktigt vad som skulle hända - bara att de inte tål det!!)

Sist - men inte minst - vill jag visa mitt senaste inköp till mitt kök och min matlagning, nämligen:
En handmixer/mixerstav/stavmixer!! :D Min gamla - som verkligen var gammal - gav upp härom sistens!! Denna har flera tillbehör och en stark motor (600 W). Me like!! :D

Håll koll på bloggen om du vill se vad jag ev kan åstakomma av ovanstående ingredienser och min nya mixerstav! :D

Anneli.

6 kommentarer:

tantista sa...

Jag vet att hundar kan dö av choklad... men det vet dom inte själva! Men vad är sockeralkoholer? Är det socker från frukt (som är potentiellt jäsbar)? Hur vet man vad som är vad, så att man kan skydda djuren?

Kul att se dina ingredienser - det har varit som grekiska för mig när du bloggat om husk och grejer!

Anneli Sjögren sa...

Hej tantista!!
Det där med att hundar inte ska äta choklad är rätt överdrivet har jag hört, och i vilket fall som helst så beror det inte på sockret.
Sockeralkoholer utvinns främst ur päron, men även annan frukt och t o m vissa grönsaker!
Mycket riktigt så är det nån slags jäsningsprocess på nåt vis...!! Kan inte påstå att jag är särskilt insatt i det..!! :P
Skydda djuren gör man genom att sprida info'n och läsa innehållsdeklarationen på allt man kan tänkas ge till sitt/sina djur!!
Kram på re'!!

tantista sa...

Nej chokladförgiftning är tyvärr ingen myt. Men det beror inte på sockret, nej, utan mest på teobrominet. Ännu farligare är det för katter men dom gillar sällan choklad, vilket ju däremot dom flesta hundar gör och som kan leda till dramatiska veterinärbesök och/eller döden. Man diskuterar till och med att bekämpa prärievargar medelst teobrominförgiftning, lärde jag mig i den här Wikipedia-artikeln ◄=== (länk) Tydligen kan det sluta på akuten även för människor, åtminstone äldre och sköra =:0

Anneli Sjögren sa...

Jag menade inte att det var en myt - bara att det var lite överdrivet. En hund ska få i sig rätt mycket innan det får de symptom som visar på förgiftning.
En gammal kompis till mig gav sina hundar choklad varje dag för att det (enligt henne)är så nyttigt - och det var mörk choklad!! Men bara en eller två bitar, och det klarade de av utan problem. Men det kanske är olika beroende på tillvänjning, storlek och ras - vad vet jag!
Ingenting är bra i för stora mängder - inte ens vatten!! :P

tantista sa...

Men... även om djuren inte nödvändigtvis dör knall och fall så vill man väl inte ge dom nåt som stressar och skadar deras inre organ...! Det här är viktigt! According to the Merck Veterinary Manual, approximately 1.3 g of baker's chocolate per kilogram of a dog's body weight is sufficient to cause symptoms of toxicity.

Anneli Sjögren sa...

Baker's chocolate är en koncentrerad choklad, så självklart blir den farligare!! Men jag säger inte att det är bra med choklad till hundar - bara att en bit eller två av vanlig choklad tydligen inte är så farligt. Även för människor var ju för mycket skadligt och jag känner några som kan äta en eller två 100-gramare mörk choklad utan att märka av några symptom...!
Men som sagt; vad vet jag?? JAG skulle inte ge choklad till en hund!!! Eller nåt annat husdjur för den delen!! :P (Jag vill hellre äta upp det själv...!! ;-)