Hjärtligt Välkommen!

Välkommen till min blogg! Jag som skriver den här bloggen är en riktig mångsysslare både vad gäller professioner och intressen, så bli inte förvånad om de ämnen jag skriver om inte verkar höra ihop alla gånger!! ;-) Min fysiska hälsa fick gärna vara bättre, och jag jobbar på att det också ska bli så, med bl a naturmedicin och homeopatmedel. I högerkolumnen hittar Du min e-mailadress och jag blir jätteglad om Du hör av Dig till mig om det är nånting Du undrar över! Kommentarer välkomnas förstås också! Kom ihåg att komma tillbaka och se vad jag svarade på din kommentar!!//Anneli.

lördag 31 december 2011

Gott Nytt År!!!

Så har det sista dygnet på det här året börjat, och när jag skriver detta så är det ca 23 timmar och 55 minuter kvar av 2011!

Jag har sen länge slutat ge Nyårslöften, och Maria skrev på sin blogg så fint om att istället för löften ha intentioner! Jag håller helt med henne! Läs hennes blogginlägg om det HÄR!

Så nu säger jag Tack och Farväl till 2011 och välkomnar det nya fantastiska året 2012!

Och till er kära bloggläsare säger jag Tack för att ni tittat in och läst min blogg under 2011, och Välkommen tillbaka 2012!!
Från djupet av mitt hjärta önskar jag er alla ett gott slut och ett riktigt Gott Nytt År!

Anneli.

torsdag 29 december 2011

Minecraft, Tarot och Bygdemedel

Idag har jag haft en välgörande och välbehövligt lugn dag! Tog en rejäl sovmorgon och har sen mest suttit och spelat Minecraft (dataspel) med Adrian, och per telefon lagt Tarot för en bekant som behövde lite vägledning!

Igår skrev jag ju och berättade att jag hade skrivit och skickat iväg en ansökan för vårt Sociala företag.
Det var en ansökan om fonderade bygdemedel från Länsstyrelsen. Där kan man en gång om året söka pengar till citat: till investeringar för ändamål som främjar näringsliv eller service i bygden eller annars är till nytta för denna”.

Vi sökte pengar till mindre investeringar i arbetsredskap och arbetskläder. Pengarna (om vi får några) kommer först i april, men jag hoppas verkligen att vi kan komma igång att jobba före dess!! Men det tror jag nog vi kan!

Det känns otroligt skönt att ha detta bakom sig, för det hängde liksom över mig hela julen efter som jag visste att det var jag som skulle göra det...!!

Nu ska jag bara ta det lugn resten av året och lite till, för vem vet - jag kanske snart har ett jobb!!

Anneli.

onsdag 28 december 2011

Falu lasarett en regnig eftermiddag

2 timmar!
TVÅ timmar!!!
Har ni nånsin varit inne hos en läkare så länge??
Det hade i alla fall inte jag - förrän idag!!
Ja, ska jag vara riktigt ärlig så skickade han mig på provtagning nån gång mitt i, men annars så överensstämmer det med verkligheten!

För att göra en lång historia kort så har jag varit hos min Cardiolog/hjärtspecialist idag bl a för att få svar på hur mitt 48-timmars holter-EKG såg ut. (Som jag blev kopplad till den 23/11.)
Läkaren var inte riktigt nöjd med hur det såg ut - det var visserligen bättre än vid förra registreringen, men inte så bra som han hade hoppats. Trots nya medicinen gör mitt hjärta fortfarande en del extraslag och slår inte riktigt som det ska...!
Han blev också bekymrad över min trötthet och att jag ofta har ont i bröstet/hjärtat och det var därför han skickade mig på provtagning. Bl a togs där sköldkörtelprov, hb, salter och lite annat - sammanlagt 3 rör med blod.
Sen fick jag göra ett sk "arbetstest", d v s kopplad till massa slangar och en blodtrycksmanschett fick jag cykla på en testcykel så länge jag orkade medan motståndet sakta ökade.
Så länge jag inte gör något ansträngande så slår hjärtat normalt, men direkt jag gör nåt lite utöver typ "soffhäng" så börjar arytmin och extraslagen...!
Så nu ska jag ändra lite på medicineringen: Jag ska öka dosen på den som heter Sotalol och byta ut den som heter Isoptin mot en som heter Bisoprolol och se om det kan hjälpa! Och om nån månad eller så ska jag bli kallad till ett nytt arbetstest för att se om det blivit nån skillnad!

Sen frågade jag läkaren om hur mycket min övervikt påverkade. Till min förvåning sa han att visst vore det bra om jag gick ner lite i vikt, men att det bara skulle påverka hjärtat marginellt!!
(Men det finns ju massor av andra hälsofördelar med att gå ner i vikt, så oroa er inte - jag tänker inte ge upp!!) :P

Nu på kvällen har jag varit en sväng i lokalen för att skriva och skriva ut en ansökan om bidrag till vårt Sociala företag och skickat iväg.
Den här gången har vi ansökt om 50 000 till bl a utrustning som vi behöver. Svaret tror jag inte kommer på rätt många månader så det är bara att ta fram värsta tålamodet...!! :P

Nu är jag så trött och slut så nu tänker jag inte göra ett vettigt handtag på resten av det här året!! Nu ska jag slöa BIG TIME - because I'm worth it!!

Ha det så bra kära bloggläsare!!

Anneli.

tisdag 27 december 2011

Abstinens...

Om en stund ska jag iväg till lokalen.
Vanligtvis är det Andlig utvecklingscirkel på tisdagarna, men förra tisdagen hade vi julavslutning! Tanken var att vi ska sätta igång igen nån gång efter nyår, men "vissa" av deltagarna (Katta och Nettan) bad så vackert att vi skulle träffas redan nu, och den snälla cirkelledaren (jag) kunde inte annat än att säga Ja...!! :P Jag behöver ändå dit för att kolla till lite och vattna blommorna...!! :D
Jag har ingen aning om hur många vi blir, men det spelar ingen roll! Huvudsaken att vi får träffas, meditera, fika och leka lite med Tarotkorten! :D

Innan jag publicerade mitt blogginlägg igår så kändes det som att det var nåt jag hade glömt, men jag kunde inte sätta fingret på det...!
Idag kom jag på vad det var!! Det var ju måndag, och jag hade kommit ihåg att väga mig på morgonen - men alltså inte att skriva om resultatet!!
Men då tar jag och gör det nu då:
Vågen visade på plus-minus-noll!! Ingen förändring alltså!! För 3:dje veckan i rad!!
Det tycker jag tyder på att mina mungbönsgroddar inte påverkar vikten i fel riktning vilket känns riktigt bra!! Jag äter typ en näve groddar varje dag.
De ogroddade mungbönorna innehåller 45 g kolhydrater per 100 g, så då räknar jag med att de färdiga groddarna kanske innehåller ca 15 g per 100 g vilket fortfarande är väldigt mycket sett från LCHF-perspektiv!
Men det känns som att jag tryggt kan fortsätta med mina groddar! Det är ju faktiskt ett rätt bra resultat att inte ha gått upp i vikt över jul - trots att jag ätit en hel del ischoklad och valnötter med jordnötssmör doppade i ischokladsmet...!! :D (Som jag bloggade om HÄR)

Nä, nu ska jag göra mig iordning och åka in till stan!!
Ha dä!!

Anneli.

måndag 26 december 2011

Nya recept

Som mina "stamisar" vet och kanske kommer ihåg så har jag numera även en matblogg där jag lägger ut mina recept!
Idag har jag lagt ut två recept: Ett på en äggstanning (bilden här ovan) och på en jättegod vitkålssallad med granatäpple (bilden här nedan).
Här kommer adressen till min matblogg om ni vill kolla in den:

Välkomna in!! :D

Anneli.

söndag 25 december 2011

Julen 2011

Här har ni min Julafton 2011 - i bild och text:
Först ut är den grönklädde Nissen som kom för att hjälpa till att dela ut julklapparna! Han är misstänkt lik min yngste son Adrian... :P
Här under ser ni min skörd av julklappar! :D
3 sorters té, ekologisk mörk choklad med apelsinsmak, en Metallica T-shirt (yey!!), ett inramat foto på alla mina underbara barn(♥), en Super Duperbra dricktermos (ca 5 dl), en CD med Laleh (me and simon) och en CD med Nightwish - deras senaste! :D
Här ovan har jag fotat fotot på ungarna! Det togs i somras på Ylvalis 20-årsfest som vi hade i Stockholm.

Den ende av mina barn som aldrig varit med på kort här på bloggen är min äldste son Rickard, men nu äntligen ska ni få se honom!
Först bakifrån:
Och sen framifrån:
Det syns att han är hårdrockare va'?!? :P

Ja, då vet ni lite hur min julafton var!!
Jag hoppas att ni också hade en fin jul!!

God fortsättning!!

Anneli.

lördag 24 december 2011

God Jul!

"Granen står så grön och grann i stugan, granen står så grön och grann i stugan, trallalla la la trallalla la la trallalla lalla la lalla"!! :D

En riktigt GOD JUL till er alla!

Anneli.

torsdag 22 december 2011

:´( & :-)

Idag har jag varit så trött så jag har suttit och grinat!! Jag är så slutkörd på alla plan och jag bara önskar att jag fick sova hela julen!!
VÄCK MIG TILL VÅREN säger jag bara!!!

Ja, det kostar på att gå över sina gränser så som jag har gjort nu till och från en längre tid!
Jag tänker då närmare bestämt på allt som hänt sen vi började dra igång vårt Sociala företag i somras...!
Det är banne mig inte lätt att jobba i motvind hela tiden!! Och det är ett mindre mirakel att vi fyra fortfarande kämpar på!!
Varje gång vi har fått hopp om att nu... NU kommer det att lösa sig, så har mattan dragits undan!! Det är lagar hit och regler dit, och de som man tycker borde vara dem som verkligen skulle hjälpa till att få igång oss är de som sätter flest krokben...!! Jag tänker då närmast på Arbetsförmedlingen...!
Självklart måste de hålla sig till lagar och förordningar, MEN: Sociala företag är så pass nytt att de inte passar in i några sedan länge bestämda regler!! Vi bryter ny mark!! Och regelverket hänger inte med...!! SUCK säger jag bara...!!
Jag hoppas verkligen att vi som går i bräschen gör det lättare för de som kommer efter, för så här jobbigt ska det inte behöva vara!!

Mötet igår kändes positivt. "Kommungubbarna" verkar verkligen vilja hjälpa oss, men jag vet inte om jag vågar hoppas längre...! Jag orkar inte bli besviken en gång till...!
OM de köper tjänster av oss så som vi pratat om så är det en bonus...! Och om de inte gör det.... Ja, då vet jag inte vad jag gör!! Förmodligen sjukskriver mig... Den berömda väggen är precis framför näsan på mig!

Men just nu orkar jag inte tänka på det!!

Något roligt som har hänt idag är i alla fall att två av mina utflugna ungar - Rickard och Ylvali -kommit hem för att fira jul! Den tredje; Linnéa ringde idag och sa att hon hellre stannar i Stockholm. Hon är inte så mycket för att fira jul...! Synd tycker jag, men är trots allt glad att hon gör som HON vill!

Nu ska jag försöka se till att ladda mina batterier så jag orkar fira jul med min underbara familj!!
Ha det så bra allihopa!!

Anneli.

onsdag 21 december 2011

Kommungubbar och jordgubbar...

Hej allihopa!!

Idag har varit en riktig mastodontdag!!! På förmiddagen städade jag i lokalen och gjorde fint, och hela eftermiddagen har jag suttit i möten!! Från kl 13.00 ända till kl 18.00!! Och när alla hade gått så var det bara att diska och röja innan jag själv kunde åka hem...! Jag är helt slut och hjärnan är överkokt!!

Mötena gällde förstås vårt Sociala företag och hur vi ska komma ur detta moment 22 som vi befinner oss i.
Det finns så mycket regler och lagar att ta hänsyn till, och det mesta tycks sätta krokben för oss!!

I korta drag befinner vi oss här: Vi kan och vi vill jobba. Det finns jobb vi skulle kunna åta oss, men vi får inte!! Anledningen till att vi inte får är att vi först måste ha pengar så att vi kan betala skatt, arbetsgivaravgifter, försäkringar och löner. För att få in pengar så måste vi jobba!! Och det får vi inte!! Ja, ni ser problemet...!! Jag har visserligen förenklat det, men ändå...!

Vi har sökt pengar från nånting som heter Framtidsbanken, men vi fick inga...!
MEN: Vi hade ju möte med "kommungubbarna" idag, och de kanske ska köpa samhällstjänst av oss och betala i förskott!! Det skulle lösa hela detta moment 22-problemet!!

Dealen går ut på att kommunen köper timmar av oss för 150 000 kr och vi utför olika tjänster som kommunen behöver få utfört! Det kan t ex vara att sköta rabatter och planteringar, skotta snö, städa kontor och såna saker.
Kommungubbarna skulle fundera på saken och vi ska under tiden göra en lista på alla olika jobb som vi skulle kunna utföra och skicka till dem och sen nån gång efter årsskiftet ska de bestämma sig för om detta är genomförbart! Och där befinner vi oss nu!
Men det var hoppfulla tongångar på mötet, så kanske kanske kommer det här att gå igenom!! Vi håller tummarna!! :D

Till sist ska jag förklara de där jordgubbarna som jag skrev i titeln till detta blogginlägg! Jo: Jag hade ju bakat saffransbullar och Nettan hade gjort en kladdkaka som vi bjöd på. Till detta serverades vispad grädde, hallon och jordgubbar!! Och tur var väl det - för jag äter ju varken kladdkaka eller bullar!! :D

Anneli.

tisdag 20 december 2011

Klokord och lite till...

"Ingen har någonsin legat på sin dödsbädd och tänkt:
-Jag skulle ha gjort mer hushållsarbete medan barnen var små"!
Okänd. (Av mig i alla fall...)

Ja ta det lugnt!! Det må vara Jul snart, och visst vill man ha det fint hemma - med god mat och uppskattade julklappar - men till vilket pris??
Ingen kommer att tacka dig för att du bonade köksgolvet kl 1 på natten, eller putsade fönstren tills händerna blev så torra så de fick självsprickor!!
Handlar inte julen om gemenskap och glädje?? Det trodde jag i alla fall!! :D

Jag vill ge er 2 ord som kommer att förenkla julen: PRIORITERA och DELEGERA!!
Prioritera människorna, mötena och gemenskapen och be om hjälp med det du anser måste göras!! Tänk så lätt det kan vara!! :P

Nu ska jag hoppa i säng så jag är pigg och alert imorgon då vi har möten hela eftermiddagen! Det känns på nåt sätt lite ödesdigert, speciellt med det sista mötet vi har imorgon - det med kommunalrådet och näringslivssekreteraren...!!
Det känns som att vår framtid hänger på det mötet....! Eller så är det bara jag som är en drama queen...!! :P

I nästa blogginlägg får ni höra hur det gått!!

Anneli.

måndag 19 december 2011

Saffransbullar

Idag har jag bakat saffransbullar som jag ska ta med till lokalen. Just nu ligger de i frysen i väntan på att jag ska åka dit imorgon!
Vad händer imorgon då?? Jo först ska vi ha andra delen i handledarkursen som vi som Socialt företag går för att bättre kunna ta hand om praktikanter och folk som kommer på arbetsträning till oss (sen när vi kommit igång alltså), och så är det ju tisdag och tisdagar är det ju Andlig utvecklingscirkel!! :D
OM det blir några bullar över efter det så har vi ju möte på onsdag också - då kommer kommunalrådet och näringslivssekreteraren till oss för att förhoppningsvis diskutera hur de kan hjälpa oss att komma igång med företaget/föreningen! :D Så håll tummarna då för att vi får hjälp att komma igång!!

Imorse höll jag nästan på att glömma bort vad jag brukar göra varje måndag morgon - men bara nästan!
Jag var liiite orolig att mungbönsgroddarna som jag har ätit dagligen i över en vecka nu skulle bidra till att jag går upp i vikt (p g a kolhydratinnehållet), men tack och lov har de inte haft den effekten!! Men jag har inte gått ner nåt heller...!! Plus minus noll denna vecka alltså!

Och med den viktuppdateringen avslutar jag detta blogginlägg! :D

Anneli.

söndag 18 december 2011

4:de advent

Hoppas att ni har en fin 4:de advent där ute!! Själv har jag haft en härligt slö dag! :D Och jag tänkte fortsätta slöa ett tag till!!
Imorgon tar jag nya tag!! Bl a ska jag försöka få tag på de sista julklapparna till mina älskade ungar!!
Fortsätt att ha det bra allihopa!! ♥

Anneli.

lördag 17 december 2011

Städat lite...

Hej allihopa!!
Nu har jag inte bloggat på några dagar...!! Jag har helt enkelt varit för trött och oinspirerad!!
Men idag fick jag en liten energikick som jag använde till att städa och pynta i vardagsrummet!
Så här fint blev det på pianot! :D Vanligtvis brukar här stå två foton på mina föräldrar, men de fick flytta på sig så att jag fick plats med denna sköna blandning, bl a av barnens alster och julkrubban! :DHär ovan ser ni två keramikänglar som jag fått av min mamma för många år sen. De är obligatoriska som juldekoration i mitt hus!! :D Bakom dem är en grej som Adrian gjorde i slöjden för några år sedan!På bilden här ovanför ses bl a Lucian som äldsta dottern Linnéa gjorde när hon var 4 år! Den har två ansikten: det på baksidan som inte syns på bilden gjorde hon då som 4:a-åring. 2 år senare tyckte hon att den inte var tillräckligt fin så då ritade hon på ansiktet som syns på bilden! :P De två små tomtarna längst ut i hörnorna har hon också gjort - den till vänster när hon var 4 och den till höger när hon var 5 år!Sist men inte minst: årets julgran!!
Adrian kunde inte bärga sig - han ville klä den på en gång!! Men han fick bara hänga i lite grann - jag tycker att det är lite fööör tidigt att klä granen...!!
Janne satte i ljusen och stjärnan högst upp i alla fall...! Så nu börjar det se lite juligt ut här i den Sjögrenska huset!! :D

Anneli.

onsdag 14 december 2011

Jippi och hurra!!

Nu är det bestämt: Avestas kommunalråd och näringslivssekreteraren kommer till vårat möte nästa onsdag! :D Med "vårat" menar jag alltså Södra Dalarnas Serviceteam, Socialt företag! :D
Vi tog nämligen saken i egna händer och bjöd in dem på ett "fika-möte", istället för att bara sitta och vänta på att nån av dem skulle hitta en lucka i sin planeringskalender - och det funkade!! :D

Så på mötet idag skrev vi färdigt ett informationsblad om oss och föreningen/företaget som de ska få tillsammans med våra stadgar och lite annan info!!
Så nu är det bara att hålla tummarna!!

Idag fyller min älskling år och som jag nämnt några gånger tidigare här på bloggen så är han inte nåt mycket för att fira min man...! Men när jag ändå var inne i stan så köpte jag i alla fall några trisslotter till honom.
Trisslotter kostar ju som ni säkert vet 25 kr styck och jag köpte två stycken. På den ena vann han ingenting och på den andra vann han 25 kr X 2, alltså 50 spänn!! Precis som lotterna hade kostat!! Status quo alltså...! :P
Men det ÄR lite spännande att skrapa lotter och man HAR ju faktiskt chansen att vinna!! Och det är ju trots allt så att hoppet är det sista som lämnar en!!
Huruvida han tänker köpa nya lotter för pengarna eller inte vet jag faktiskt inte - men det får han göra som han vill!! :D Det är ju hans födelsedag!!

♥ Grattis Janne! ♥

Anneli.

tisdag 13 december 2011

Mungbönsgroddar - Steg för steg!

Hej allihopa!
Välkomna till dagens blogginlägg som kommer att handla om hur man gör egna Mungbönsgroddar! Det finns nämligen ett knep som gör dem såå mycket bättre!! :P
Alla som nån gång gjort egna mungbönsgroddar vet att vissa mungbönor vägrar att grodda sig! Tvärt om så förblir de stenhårda och rent av livsfarliga att ovetandes råka tugga på - en och annan har säkert haft oturen att bita av en tand eller plomb på grund av dessa hårda små rackare! Men det finns ett knep som gör att ALLA bönor groddar sig!! Jajjamensan!!
Det är min kära moster H som har lärt mig det, och nu tänkte jag sprida det vidare ifall nån av er blivit inspirerad och vill göra egna groddar!

Jag tar er steg för steg genom hela processen från mungböna till färdig grodd:
Knepet som får alla bönor att groddas är helt enkelt att låta dem ligga i kokhett vatten i 1 minut!
Så: koka upp några deciliter vatten och dra kastrullen från plattan. Häll i mungbönorna och håll koll på tiden!! 1 minut - varken mer eller mindre!! Sen ska de sköljas i kallt vatten!
Lägg över bönorna i en glasburk och häll på kallt vatten. Tänk på att bönorna kommer att öka rejält i volym så ta en tillräckligt stor burk! 1 dl bönor kommer att bli ca 7-8 dl groddar på 4 dagar!!
Ställ in burken med mungbönorna i ett mörkt skåp över natten eller i minst 12 timmar.
Tag sen fram bönorna och häll av vattnet. Ett tips är att vattna blommorna med blötläggningsvattnet, det finns mycket näring där som blir som gödning för dina krukväxter!
Har du en bit myggnät kan du fästa det med en rejäl gummisnodd för öppningen på burken. Annars kan du göra som jag gjorde: ställa dem upp-och-ner i ett durkslag med en tallrik under.
Så ska de nu stå i 3-4 dagar. Skölj igenom groddarna 2-3 gånger per dygn så de hela tiden hålls fuktiga men inte står i vatten!
Bilden här ovan är tagen på 3:dje dagen. Nu kan du börja äta av dem!!
På dessa två bilder är groddarna 4 dygn och skall sköljas en sista gång, rinna av ordentlig och sen in i en tätslutande burk eller en plastpåse för förvaring i kylen tills de är uppätna!
De gröna skalen äter man också, men de som trillar av sin böna brukar jag slänga bort medan jag sköljer groddarna. Jag lägger inte ner nån stor möda på det direkt, men en del av skalen flyter upp till ytan och då skummar jag bort dem med fingrarna.

Mungbönor är jättegott att ha i när man wokar, men allra nyttigast är de förstås råa!
Du kan ha dem i sallader, på macka eller som jag; i ostrullar! :D

Lycka till med din egen groddtillverkning!

Anneli.

måndag 12 december 2011

Idag är första dagen...

...av mitt nya sunda(re) leverne!! :P
Jösses va det lät!!! Jag riktigt känner kravens ok tynga mina axlar...!!
Nä, så får det inte vara, för då tappar jag sugen på en gång!!
MEN, having said that, så är det trots allt så att jag har gjort ett val för mig själv och det är att äta mer grönsaker och då i första hand råa sådana!! Jag tror nämligen att jag behöver mer vitalkost - d v s ensymer, vitaminer och mineraler i sin naturliga form!
Det skrev jag om i det HÄR inlägget den 9/12.
Bilderna här ovan och här under visar mina mungbönsgoddar idag: dag 3. Snacka om att de växt!! Från 1 dl mungbönor till ca 6 dl färdiga groddar! Wow! Här talar vi växtkraft på hög nivå!!
Till lunch idag åt jag dessa 4 ostrullar med svampmjukost och mungbönsgroddar. Riktigt gott och fräscht faktiskt!
De kvarvarande groddarna står än så länge kvar i durkslaget med sin glasburk över sig till skydd mot uttorkning och så länge de står så, så kommer de också att växa.
Min plan är att låta dem stå till imorgon förmiddag och då ska jag skölja dem en sista gång innan jag lägger in dem i kylskåpet. Får de växa för länge så blir de beska och det gillar jag inte alls!!

Jag hoppas verkligen att jag kommer att bli piggare av att äta mer Raw Food och att det i sin tur för med sig att jag börjar gå ner i vikt, för nu går här bara åt fel håll med vikten!! :´(
När jag ställde mig på vågen imorse avslöjades den sorgliga sanningen att jag gått upp ytterligare 6 hg!
Men va f-n..! HUR DÅ?? Går man upp i vikt bara av att baka pepparkakor och lussebullar, och att göra Julgodis?? Jag trodde att man var tvungen att äta av det också för att få den effekten...!!! Morr, suck och blä!!

Men nu struntar vi i det och blickar framåt istället!! :D
Och apropå min nya sundare mathållning så kan jag också passa på att säga att jag till frukost i nu 3 dagar mixat mig en smaskig smoothie med följande ingredienser:

½ dl mandel, blötlagt i nästan ett dygn
2 dl bär (hallon och körsbär)
2 dl vatten
1 msk kokosolja
1 mått proteinpulver (från Holistic)

Mandeln och de upptinade bären har jag mixat och gradvis haft i vattnet under tiden mixern går. Sen har jag tillsatt kokosfett och proteinpulver och mixat allting slätt.
KLART!! :D

Produkter från Holistic kan du beställa bl a HÄRIFRÅN.

Anneli.

söndag 11 december 2011

GODIS!!!!!

Nästan hela dagen har gått åt till Julgodistillverkning!
Bröderna Bus, d v s Marin och Adrian fixade knäcken nästan helt själva!!
Så här fin blev den! :D Och detta är bästa knäckreceptet, jag lovar!! Godare knäck tror jag inte finns!! Receptet är gammalt och med gamla måttenheter, t ex 1 kaffekopp. Men jag har "översatt" det till vanliga moderna måttenheter. Vill ni ha receptet?? Scrolla ner då!!
GODASTE KNÄCKEN
1½ dl socker
1½ dl sirap
1½ dl grädde
50 g smör
50 g hackad mandel
0,75 dl skorpsmulor/ströbröd
1 knivsudd bakpulver

GÖR SÅ HÄR
Koka socker, sirap, smör och grädde i en tjockbottnad kastrull under omrörning tills det det vid ett s k kulprov blir lagom hårt (droppa några droppar smet i kallt vatten. Om det går att forma smeten till en ganska fast kula har det kokat klart). Detta tar allt mellan 1 - 2 timmar beroende på hur häftigt det kokar och hur vid kastrullen är.
Blanda sen mandel, skorpsmulor och bakpulver och häll det i knäcksmeten. Blanda ordentligt men koka inget mer. Fyll knäckformar med hjälp av två teskedar. KLART!

Nästa Julgodis vi gjorde kallas "Strykande åtgång". Som namnet insinuerar så är det försvinnande gott!! Tyvärr väääldigt mycket socker i, så i år minskade jag ner på det lite.
Jag gör alltid 1½ sats för dels så går det åt under julen och dels har jag en form precis lagom för det!
Här kommer receptet till 1 sats:

STRYKANDE ÅTGÅNG
100 g sötmandel - skållad, skalad, rostad och hackad.
3 dl socker (4 enligt ursprungsreceptet)
2 dl vispgrädde
100 g smör
200 g mörk choklad 70 %

GÖR SÅ HÄR
Blanda socker, grädde och smör i en kastrull och koka i ca 5 minuter. Dra kastrullen av plattan och lägg i chokladen bruten/hackad i mindre bitar och låt den smälta under omrörning.
Blanda sen i mandeln och rör om ordentligt. Häll ut smeten på en bakplåtspappersklädd form ca 25 X 35 cm och låt stelna på kall plats. Skär sen konfekten i lagom stora rutor och förvara i kylen.

Varken knäcken eller Strykande åtgången är nåt jag äter av numera - det är alldeles för sött och har alldeles för mycket kolhydrater för min del!

Nästan varje dag så är orden "LCHF-godis" i topp bland sökord som får folk att hitta till min blogg! Ovanstående godis är ju absolut inte LCHF-tillåtet, men ischoklad är/kan vara det!! :D
På bilden här under ser ni min favorit: ischoklad med salta jordnötter! MUMS!!
Det kanske låter lite otippat, men är faktiskt en väldigt god smakkombination!!

Vi gjorde även ischoklad med rostad mandel som jag också äter lite av, och sen gjorde kidsen en variant med Corn Flakes i också.

Ett smart sätt när man vill göra olika sorters ischoklad är att man lägger smaksättningen (nötter, Corn Flakes, Rice Crispies mm) direkt i de små formarna! På så sätt behöver man bara göra en omgång choklad- och kokosfettsblandning som hälls över smaksättningen - klart!! :D

Den sista sortens godis som tillverkades idag gjorde jag av valnötshalvor som jag "klistrade" ihop med jordnötssmör. Sen doppade jag dem i ischokladsmeten och lade dem i knäckformar.
De ser nästan glacerade ut - tycker ni inte!?! Egentligen skulle jag väl ha doppat dem i ren smält choklad, men nu fick det bli så här denna gång! :D
Även dessa kan en LCHF-are få njuta av i måttliga mängder!!

Ja, det var allt för idag folks!!

Anneli.

lördag 10 december 2011

Konditorns barnbarn

Idag har vi bakat igen!! Pepparkaksdegen är äntligen slut!! Halleluja!!! :P
Men innan jag visar bakbilder ska jag först visa en bild på min frukostdrink:
I min smoothie/shake här ovan har jag hälften av mandlarna jag lade i blöt, hallon, vatten, sukrin och lite ärtprotein. Det vart ganska gott, men kan bli bättre så jag lägger inte ut nåt recept än så länge! :D Mättande var den i alla fall!
Sen bakade vi lussebullar! Eller rättare sagt: Jag gjorde degen och konditorns barnbarn bakade ut bullarna!! Team work!! :D (Konditorn förresten är min pappa! Han var ju både konditor, bagare och kock!)
När bullarna var på jäsning började Martin kavla ut pepparkakasdegen och sen bakade vi ända till degen tog slut!!! Puh!!!! :P
Dagens pepparkaksskörd!! Lite drygt 1/3-del av all pepparkaksdeg. (De andra 2/3-delarna bakade vi ju förra helgen). Och så här med facit i hand kan jag stolt berätta att inte en enda pepparkaka fick slängas på grund av att den blev för bränd!!
Och här ovan 32 små söta lussekatter! :D De flesta åkte in i frysen i väntan på en anledning att ta fram och äta upp dem!! :D Men bröderna Bus fick naturligtvis smaka några som "belöning"!! :D

Jaha, och hur har det gått med mungbönsgroddarna då??
Jo, då! De hade svällt ordentligt över natten och jag sköljde dem och ställde dem upp-och-ner i ett durkslag där de ska stå tills de är klara att ätas! Naturligtvis behöver man skölja dem 2-3 ggr/dag, men det är ju minimalt med jobb för att få såna nyttigheter!! :D
Sen har jag faktiskt bakat LCHF-lussebullar till mig själv!! Men bild och recept på dem lägger jag ut på min matblogg om en stund!

Ha dä!!
Anneli.

fredag 9 december 2011

Mitt nya liv...

Ha ha..! Ja det är väl att ta i kanske, men som jag skrev igår så ska jag i alla fall försöka få i mig mer grönsaker, främst i form av Raw food/Levande föda.
Så idag åkte jag in till stan för att handla bl a mungbönor.
Mungbönor är jättebra att grodda, och mungbönsgroddar är faktiskt rätt gott, väldigt krispigt och för att inte tala om nyttigt!! När man groddar så aktiverar man näringen så att den blir mer lättupptaglig och näringsvärdet ökar flera gånger om!!
Det enda som bekymrar mig är kolhydratinnehållet...! Torra mungbönor innehåller 62,6 g kolhydrater per 100 g, men de sväller till mer än dubbla vikten, men det blir fortfarande rätt mycket kolhydrater...!! "Riktiga" LCHF-are sätter gränsen på 5 g per 100, men det är lite svårt när man som jag är vegetarian...!! Och vad gäller groddar så tänker jag bortse från det - åtminstone i en period! Jag vill våga nånting nytt nu!!
Här ovan ser ni de mungbönor jag har lagt i blöt nu. Det är ca 1 dl, men när jag tog kortet så hade de redan legat några timmar i blöt.
I den här burken, i det här vattnet, ska de få ligga hela natten och imorgon ska jag skölja dem och ställa burken upp-och-ner i ett durkslag för att rinna av. Sen ska de sköljas morgon och kväll tills de är klara. Jag kommer inte ihåg hur många dagar det brukar ta, men det märker vi!! :D
Jag har även lagt mandel i blöt, men de ska bara ligga över natten. Imorgon ska jag mixa mig en smoothie där mandlarna ska ingå!
Det blir spännande det här!! :D

Men nu ska jag kolla på Idol!! Jag undrar vem som vinner...!! Jag hoppas Amanda faktiskt!! Fast Robin är också jätteduktig!! Asch! Egentligen bryr jag mig inte så mycket!! :P

Anneli.

Ha ha! Innan jag hann publicera detta inlägg så avslöjades vem som vann!
GRATTIS Amanda!! :D

torsdag 8 december 2011

Vitalkost kanske?

Men jösses vilken slö dag jag har haft idag!! Inte ett vettigt handtag har blivit gjort!!
Men med tanke på hur överjävligt trött jag är så kanske det inte är så konstigt...!!

Jag pratade med min tvillingsyrra på telefonen och försökte få henne att förstå hur trött jag är - vilket inte var det lättaste!! Jag menar; hur mäter man det???
Till slut kom jag på ett sätt att förklara.
Så här:
På en skala; om det piggaste det går att vara är 10, och 1 är det absolut tröttaste man kan vara och 0 (noll) betyder att man är död, ja då ligger jag på 2,5. Konstant! Är jag riktigt pigg någon dag kanske jag kommer upp till en 4-5:a..! Men tyvärr är det sällsynt...!

Syrran tror att det delvis beror på maten...! Hon är orolig för min LCHF-inspirerade kost och tror att den inte är bra för mig.

Hmmm...!! Ja, något behöver jag göra för att må bättre, den saken är då helt klar!! Men vad??
Ut och röra på mig - visst. Problemet är bara att jag har sånt jävulusiskt motstånd till det - jag får så ont i fötter och knän, plus att hjärtat går igång på ett otäckt sätt redan efter bara en pytteliten bit! Det är kanske inte där jag ska börja...!?!
Maten då?? Vad skulle jag kunna ändra på där??
En sak är klar: Jag vill INTE återgå till kolhydratrik kost!!
MEN: Jag tror att jag ska blanda in lite mer "Levande föda" typ groddar och smoothies, och över huvud taget mer grönsaker. Jag har tänkt på det en tid, men bara tyckt att det blir för mycket kolhydrater, men nu har jag börjat undra om jag inte fokuserar på fel saker...!
Kolhydrater i form av bröd, potatis, ris, pasta, socker och frukt kommer jag fortfarande hålla mig borta ifrån, men just det här med att grodda tror jag är bra! Det blir ju lättupptaglig, näringstät och vital mat! Det kanske är det som fattas för att jag ska få mer energi och orka ta hand om mig själv bättre!?!
Värt att prova i alla fall!

Vad tror ni?? Nån som har några tips??
Tips emottages tacksamt!!

Anneli.

onsdag 7 december 2011

Juligt i lokalen.

Jag är inte nåt mycket för att pynta och dekorera - egentligen, men i lokalen är det trots allt lite roligt! (Inga katter som hoppar runt och förstör..!! He he!!)
Igår innan den Andliga utvecklingscirkeln startade så hann jag tota ihop ovanstående! Riktigt nöjd blev jag inte - jag behöver mer mossa och gärna några stenar under mossan så hela kreationen kommer upp lite mer...! Men det ordnar sig, nu får det vara som det är så länge!! :D

I måndags så glömde jag att skriva om hur det gått med vikten... jag får väl skylla på att jag faktiskt var upprörd och i chock efter det som hände (jag är verkligen ledsen att jag inte kan berätta vad det är.... Tycker inte om att bara "släppa en bomb" på det här sättet, men detta är ändå bortom mig och min kontroll - jag är bara en bricka i ett spel...).
Viktuppdateringen kommer här i stället - inte för att det är roligt att berätta utan för att jag har sagt att jag varje vecka ska göra det!
Förra veckans vikt gick åt fel håll (igen...) och stannade på 6 hg upp! Det är av nån underlig anledning mycket roligare att skriva viktuppdatering när jag gått ner i vikt...!! :P

Ja, ja. Nu mår jag i alla fall mycket bättre än vad jag gjorde i måndags, och snart ska vi ha möte med vårt Sociala företag!!
Och vi har fått en väääldigt god nyhet!! Ja, jag berättar det för ER först, de andra får inte veta förrän på mötet: Vi har fått de 25 000 kr som vi ansökte om från Södra Dalarnas Samordningsförbund!!! TJOHOOOOO!!! :D
Hur vi ska använda dessa pengar kommer vi att prata om på mötet idag, men 25 000 är inte så mycket pengar i sammanhanget, så det gäller att använda dem klokt!!

OK! Nu ska jag sätta lite fart här!!
Ha det så bra allihopa!!

Anneli.

måndag 5 december 2011

Klokord och en jobbig dag...

Ovanstående klokord av C. S. Lewis - en av mina favoritförfattare! Jag älskar hans böcker om landet Narnia!!
Och som Medium kan jag inte annat än hålla med i hans påstående!

Som titeln till dagens blogginlägg avslöjar så har jag en jobbig dag idag...! Som om det inte räckte med att mitt hjärta inte mår bra (har ont i hjärtat och ett tryck över bröstet...! Jag får så här ibland och nu har det hållit på i två dagar..!) så har det hänt en sak som ligger bortom min kontroll, men drabbat mig som ett knytnävsslag i magen...!
Det är tur att jag har en övertygelse om att allting som sker har en mening och att i slutänden har man blivit en klokare, bättre människa, men just nu känns det skitjobbigt!
Tror det blir en tidig kväll ikväll!!
God natt!!

Anneli.

söndag 4 december 2011

2:a Advent

Hoppas ni alla har haft en härlig 2:a Advent!
Här i det Sjögrenska huset har det bakats ännu mera pepparkakor - både LCHF och vanliga - och nu är jag helt slut!! Men tyvärr blev det inte några lussebullar som jag hade hoppats, det räckte inte orken till trots all hjälp jag fick med pepparkakorna! (Det finns en anledning till att jag har halvtids förtidspension...!)
Igår skrev jag ju att jag skulle lägga ut recept och bild på LCHF-pepparkakorna på min Matblogg, vilket jag också har gjort idag, men det receptet finns redan på denna blogg - det lade jag ju ut förra söndagen men hade glömt bort att jag gjort det...! Minnet.....!!! -_- SUCK!
Ni kan klicka HÄR för att komma till LCHF-receptet på denna blogg och HÄR om ni vill se receptet på matbloggen!

Nu mina vänner ska jag bara softa och ta det lugnt!! Because I'm worth it!! Fötter och nacke värker efter allt bakande och 1/3 av pepparkaksdegen är kvar...! Men idag är det definitivt slutbakat!!

Anneli.

lördag 3 december 2011

Hårdrock och pepparkakor

Det här blogginlägget skulle jag lika gärna kunnat döpa till "Att baka pepparkakor på det smarta sättet" - för det är nämligen det jag tänker skriva om nu!! :P Att vi lyssnade på hårdrock (♥Metallica♥) medan vi bakade är egentligen bara en onödig upplysning! :P
Vill ni veta hur man bakar pepparkakor på det smarta sättet?? Då är det bara att läsa vidare så ska jag berätta! :D

Till att börja med så ska man ju helst göra degen själv, och när man gör det bör man vara noga med måtten!
Själv har jag ett gammalt familjerecept som jag inte tänker dela med mig av!! Nä minsann - det är ett hemligt familjerecept!! Det ni!! :P Vi kallar det för "Universums godaste pepparkakor"!!
Men smaken är som baken, och jag är säker på att ni har egna recept som ni gillar och har ni inte det så finns det ju hur många recept som helst - det är bara att googla!!

I alla fall; mät och väg noga och låt degen vila minst över natten! MEN: (och här kommer mitt första smarta tips!) när du rört ihop degen, dela den i kanske 2 eller 3 lika stora bitar, rulla varje bit till en "korv" som du slår in i plast/Glad Pack så det blir lufttätt och SEN låter du den vila svalt minst över natten, men gärna ett dygn!
Vitsen med detta är att när du tröttnat på att kavla och trycka ut figurer och helst skulle vilja slänga sista degklumpen för att du är så trött på att baka pepparkakor, så kan du istället skära degrullen i tunna skivor med en vass kniv och göra skurna pepparkakor!!! De kommer inte att bli lika fina, men jag lovar att de kommer smaka lika gott!! :D

Nästa smarta tips är att kavla ut degen mellan lite tjockare plast!
Det här är så smart så det är inte klokt!! Det förenklar väldigt mycket och degresterna blir inte lika torra och svårjobbade som när man kavlar på "traditionellt" sätt med mjöl på ett bakbord!!
Degen fastnar inte på kaveln heller så att degen går sönder så där som den annars lätt gör, vilket också bidrar till förenklingen!
Jag använder en slags byggplast som är ganska tjock och som jag köpte på en typ färg/bad/golv-affär här i Avesta. Den hade ett vitt tryck på sidorna, men det lyckades jag gnugga bort med hjälp av smör på en papperstuss och en stor dos envishet...! :P
När pepparkaksdegen blivit så tunn som du önskar (jag kavlar min deg riktigt tunn - det blir sååå goda pepparkakor då tycker jag!!) så drar man försiktigt bort den övre plasten och trycker ut kakorna så tätt man kan, pillar bort degen mellan kakorna och med hjälp av t ex en tunn smörkniv i metall lyfter man över dem till plåten.
Här ovan ses mina älskade grabbar - Martin till vänster och Adrian till höger - när de med liv och lust trycker ut stjärnor och gubbar, grisar och gummor!! :D
Kolla här va duktiga de är!! Det blir ju massor av pepparkakor av det här!! :D
Mitt jobb var att pilla bort degen emellan kakorna och lägga dem på plåten, och här ovan ser ni första plåten innan den gräddats.
Och här ovan ser ni dem efter gräddningen!!

Sista bilden är på dagens färdiga kakor. Då har vi bakat nästan 1/3-del av all deg, så det blir till att baka även imorgon!! Och säkert nästa dag också, för jag tänkte att vi skulle baka lussebullar också och då lär vi antagligen inte orka ta hand om all pepparkaksdeg på samma dag!
Nu kan jag nästan höra några av er fråga sig om jag äter av dessa delikatesser också. Svaret är ett bestämt NEJ!! Men jag har gjort en LCHF-pepparkaksdeg också som ligger i kylen i väntan på att jag ska orka ta hand om den!
Receptet på mina LCHF-pepparkakor kommer jag att lägga ut på min matblogg Annelis Vegetariska LCHF om de blir lika goda som jag hoppas! Men ge mig lite tid för 17 gubbar!! Jag vill ju baka med och till grabbarna i första hand!! ♥

Anneli.

fredag 2 december 2011

Recensioner, del 2

Idag doftar huset gott av pepparkaksdeg som jag har gjort här på morgonen, så i helgen ska killarna och jag baka pepparkakor!! :D Kanske, kanske blir det lussebullar också, men det beror på vad jag orkar! Vi får se!! Jag skulle vilja hitta på nån slags LCHF-lussebullar också, men det får komma i andra hand! Barnen får gå i första hand - julen är trots allt deras högtid!

Här kommer nu den 2:a och avslutande delen av mina recensioner för denna gång!
Jag börjar med Ekotandborsten! Jajjamensan, såna finns också!!
Dessa är 100 % naturliga och 100 % komposterbara!
Jag har bara borstat mina tänder 2 gånger med en av dessa tandborstar och det var väl så där...!! Jag är inte överförtjust kan jag säga...!! Tänderna blev rena och fina, men jag tyckte att borsten var aningens för hård och skaftet lite för kort och allt annat än anatomisk...!! Men man kanske vänjer sig!?! Men vetskapen och känslan av att de är helt naturliga kändes skön trots allt!! :D

Ceraten jag köpte gillar jag desto mer!!! Ganache for lips var väldigt lika de cerat som jag gör själv, d v s helt suveränt sköna och bra!! :P Tyvärr inte Ekologiska, men väl helt naturliga!
Hurraw är också helt fantastiska OCH de är Ekologiska!!
Samtliga cerat luktar och smakar jättegott och funkar precis som cerat ska!!
Några av dessa cerat ska packas in i små paket och ges bort till Julklapp - men till vem/vilka... ja, det säger jag inte!! :D
Sist ut blir Lulu's Luscious Hand/Body Butter. Denna burk är en liten "travel size"-förpackning som jag fick som present med min beställning!
Här nedan ser ni den tyvärr suddiga bilden av framsidan på burken:
Och här den till lika suddiga bilden på baksidan! Sorry about that, folks!! (Suddigheten alltså!)
Innehållet då?? Jo: högsta betyg!! Den här vattenfria salvan/cremen är perfekt på all torra hudpartier, eller på läpparna om man så vill. Den är Ekologisk, doftar gott och liksom smälter in i huden och gör den mjuk och len!! Me like - alot!! :D

Då återstår bara en sak innan jag avslutar detta blogginlägg för idag, och det är länkarna till Maryfly Organics och Loveko. Klicka bara på namnen så kommer du till respektive företag! Och kom ihåg att de har fraktfritt ända fram till Jul, så passa på att handla nu!!

Anneli.