Hjärtligt Välkommen!

Välkommen till min blogg! Jag som skriver den här bloggen är en riktig mångsysslare både vad gäller professioner och intressen, så bli inte förvånad om de ämnen jag skriver om inte verkar höra ihop alla gånger!! ;-) Min fysiska hälsa fick gärna vara bättre, och jag jobbar på att det också ska bli så, med bl a naturmedicin och homeopatmedel. I högerkolumnen hittar Du min e-mailadress och jag blir jätteglad om Du hör av Dig till mig om det är nånting Du undrar över! Kommentarer välkomnas förstås också! Kom ihåg att komma tillbaka och se vad jag svarade på din kommentar!!//Anneli.

torsdag 5 maj 2011

Nu blommar Basilikan!

Det finns ett uttryck som är som följer: "Nu blommar asfalten".
Här där jag bor är det ca 450 meter till närmsta asfalt och mig veterligen blommar det inte där!
MEN: i mitt köksfönster blommar Basilikan som jag planterade om för ca 1½ vecka sen!
Blommorna är jättefina och alldeles vita! Små är de också och på bilden här ovan är det svårt att se dem, men jag kan avslöja att de är högst upp till vänster!
Här ovan ser ni blommorna lite bättre och på bilden här under ser man dem verkligen klart och tydligt!! Visst är de söta!
Basilikan växer så det knakar - trots att jag nästan dagligen är där och nyper av blad som jag rullar in i ostskivor och äter! Det är jättegott! Vill man så kan man även rulla med en bit tomat också - det passar riktigt bra!

Alla ätbara gröna blad bidrar med nyttig klorofyll, vitaminer och mineraler, och kryddor är också bra för matsmältningen!

Mer färska kryddor åt folket!! :D

Anneli.

6 kommentarer:

Jenny sa...

Jättefin basilika, och de vita blommorna är verkligen söta! Jag har dock hört att man ska undvika blommor på basilika eftersom den inte smakar lika bra då, utan blir träigare och hårdare? Eller?

Anneli Sjögren sa...

Hej Jenny!!
Det där med smaken och hårdheten har jag aldrig hört, men däremot att man ska nypa bort blommorna innan de blommar för att de stjäl kraft av plantan som man kanske vill ska gå till fler basilikablad istället!! Men inte har jag ♥ att nypa av de vackra små blommorna!! :P

E. sa...

Får massa tecken HELA tiden, nu ytterligare ett!!! Har funderat de senaste dagarna hur jag ska göra för att min basilika ska må bättre! Brukar köpa redan färdig, färsk och plantera om. Förra året gick det superduperbra, men nu så hänger den titt som tätt, fast den fått både ny jord och nytt vatten. Verkar inte gilla för stark sol... Har du några tips??

Anneli Sjögren sa...

E: Jag har egentligen inte lyckats så där superbra med basilika jag heller förut, men med denna går det helt plötsligt bättre!!
Skillnaden är att jag har en rejält stor kruka men djup så att rötterna kan växa neråt! Sen tycker den inte om att torka ut så man får vara noga med vattningen! Stark sol är som du redan listat ut inte så bra heller - för några år sen hade jag massa olika kryddor utomhus under grenarna på en syren och där trivdes de jättebra!! Växte så det knakade i halskuggan från syrenen!! :D
Sen ska man egentligen nypa av blommorna, men jag har inte hjärta att göra det med så vackra blommor!! Den blommar fortfarande förresten!! Samma blommor som på fotot!! Helt otroligt!! :D

Mikael Wiberg sa...

Hej! Ställ basilikan i en skål, vattna bara där och när den växt till sig; nyp av toppen och sätt i vatten, då har man basilika hela tiden . lycka till och ha en bra dag mvh Mr Mind

Anneli Sjögren sa...

Hej Mikael och tack för din kommentar!
Nu är det ganska länge sen jag skrev det här blogginlägget, men jag har börjat gjort så som du föreslagit! Jag har i detta nu ett gäng stjälkar i ett glas vatten som håller på att få rötter, och sen ska jag plantera dem! :D Det är ju hur smart som helst!