Hjärtligt Välkommen!

Välkommen till min blogg! Jag som skriver den här bloggen är en riktig mångsysslare både vad gäller professioner och intressen, så bli inte förvånad om de ämnen jag skriver om inte verkar höra ihop alla gånger!! ;-) Min fysiska hälsa fick gärna vara bättre, och jag jobbar på att det också ska bli så, med bl a naturmedicin och homeopatmedel. I högerkolumnen hittar Du min e-mailadress och jag blir jätteglad om Du hör av Dig till mig om det är nånting Du undrar över! Kommentarer välkomnas förstås också! Kom ihåg att komma tillbaka och se vad jag svarade på din kommentar!!//Anneli.

onsdag 17 november 2010

Dag 3. Mina föräldrar.

Min mamma hette Kate och min pappa hette Hans.
När de träffades hade mamma redan 3 barn (precis som jag när jag träffade Janne!) och efter ett par år fick de min tvillingsyrra och mig.
Pappa var på den tiden konditor och i vårat hem bakades det väldigt mycket! Jag minns att det alltid var han som fick fläta mitt hår, för han kunde göra både 4- och 6-flätor som ju blev mycket coolare än vanliga flätor!! 4- och 6-flätor gjorde han ju ibland när han gjorde kaffebrödslängder på jobbet, så det var en baggis för honom!!
Efter ganska många år i konditoryrket blev pappa allergisk mot vetemjöl och sadlade om och blev vegetarisk kock - bl a på det välkända hälsohemmet Tallmogården utanför Ludvika i södra Dalarna. Någon formell kockutbildning hade han inte, men mamma hade lärt upp honom och eftersom han redan hade talang och fallenhet för det så blev han en utomordentlig kock!

I receptboken "Tallmogårdens bästa recept" har han med flera av sina paradrätter, t ex: "Grön sallad i röd sås", "Potatis- och kesokaka (även kallad "Sjögrens frestelse"), "Vegetarisk Jambalaya", "Tomatpaj á la Hasse", "Granskottslimpa" och "Hasses lingon- och råglimpa".
Pappa jobbade i 15-16 år på Tallmogården - fram till sin pensionering!
Janne och min svärfar byggde det som nu är min arbetslägenhet så att pappa kunde komma och bo hos oss, men tyvärr blev det bara ett år - den 7 oktober 2001 dog han!

Mamma var en typisk hemmafru som tog hand om oss 5 barn med den äran! Vår ekonomi var allt annat än bra, men mamma hade en förmåga att trolla fram allt vad vi behövde - och lite till - med små medel, så vi alltid hade vad vi behövde!
När syrran och jag var 10 år började mamma jobba i Högdalens Hälsokostaffär på deltid. Dessutom var hon Astrolog och hjälpte den välkända Astrologen Traude Schneider att ställa horoskop.
Att ha en Astrolog till mamma var inte alltid roligt...! Så fort jag träffat nån ny kille så skulle hon veta hans födelsetid så hon kunde ställa ett horoskop på honom och kolla om vi passade ihop...!

När vi var små brukade mamma berätta om sin uppväxt på Söder i Stockholm och om hundar som hon haft. Jag fullkomligt älskade att lyssna till hennes berättelser!! Så här efteråt önskar jag att jag hade skrivit ner dem - de hade kunnat bli en hel bok!!
Mamma dog 3 månader innan pappa - den 2 juli 2001.

På det stora hela kan man säga att jag har haft en lycklig barndom, med mycket kärlek och trygghet, och jag har mycket att tacka mina föräldrar för!
Jag saknar dem otroligt mycket!!

Anneli.

7 kommentarer:

tantista sa...

Fint skrivet! Roligt också, tänk att bli flätad som en kaffebrödslängd:) Var på Söder växte Kate upp?

Påminn mig nästa gång vi talar "live" att jag skall berätta en sak för dig om den 2 juli 2001...

tantista sa...

PS Jag vet ju var din morfar bodde på äldre da'r - men minns inte om det var där din mamma hade växt upp, också.

Anneli Sjögren sa...

Tack tantista!! Ja, du - det är inte alla som blir kaffelängdflätade!! Det var rätt coolt!! Pappa var så händig på "konstiga" saker...! Han kunde ju t ex väva och allt vad som hör till; varpa, skeda och vad man nu gör för att sätta upp en vävstol! Jag har mattor kvar som han har gjort!! :D
Morfar och mormor flyttade jättemycket när mamma var liten. Mamma berättade att det fanns så mycket lediga lägenheter (!!!) att husägarna lockade hyresgäster genom att de fick bo några månader gratis, och eftersom de var så fattiga så utnyttjade de dessa erbjudanden allt vad de kunde!! De enda adresser som jag minns är Renstjärnasgata och Kvarngatan. Den sistnämnda adressen bodde morfar på när jag var liten och jag kommer ihåg hur det såg ut där. Det var sista adressen mamma bodde på innan hon flyttade hemifrån. Kvarngatan 12 - huset står kvar och ser ut som det gjorde när jag var liten - vilket inte gäller för resten av portarna ner mot Sankt Paulsgatan!!
Va' spännande det där du ska berätta om mammas dödsdag!! Om jag inte var så trött så skulle jag ringa dig på en gång!! KRAM!!

tantista sa...

Ja men du ser, det är ju här du har dina rötter, vad är det för trams att bo i Dalarna;-)

Eva sa...

Tack för att du delar med dig. Låter så härligt det du berättar om din familj. Och du, den där hälsokostbutiken har jag faktiskt varit inne i :-)

Sv: Ja, visst är det intressant det där med banden. Första gången jag hörde talas om band från våra kroppar var när jag läste Shirley McLaines böcker på 80-talet och hon skrev om sitt andliga sökande. Där berättar hon bland annat om den "silvertråd" som alla människor sägs ha.
Under det här senaste året har jag kommit i kontakt med människor som pratar om liknande saker; att nästan allt har förbindelser mellan varandra. Att träd har band mellan sig t.ex. Så ja... det är verkligen en fascinerande upptäckt. Eller hur?

Kram,
Eva

Anonym sa...

Vad spännande att få läsa om ditt liv och dina föräldrar! Du borde skriva en bok! :) Kram

Anneli Sjögren sa...

tantista: Men jag har ju även rötter här uppe i Dalarna - på pappas sida!! :D Jag kanske skriver lite om det i ett blogginlägg framöver!!

Eva: Kul att du varit inne i samma hälsokostbutik som min mamma jobbat i!! :D
JAg läste också någrta böcker av Shirley McLaine på 80-talet.
Ja, det är verkligen spännande det här med att allt hör ihop!! Man har ju faktiskt kunnat uppmäta reaktioner hos krukväxter som stått bredvid varandra, men sen har en växt tagits ut till ett annat rum där man t ex dragit av ett blad och då reagerar de växterna som stog kvar i det första rummet!! Det är verkligen fascinerande!!

Vera: Kul att du tycker det är spännande att läsa om mitt liv! Men en bok... jag vet inte...! "Anneli In Da House - Da Memoars" utgiven i 6 exemplar; en till varje barn och en till en bloggkompis...!! ;-)