Hjärtligt Välkommen!

Välkommen till min blogg! Jag som skriver den här bloggen är en riktig mångsysslare både vad gäller professioner och intressen, så bli inte förvånad om de ämnen jag skriver om inte verkar höra ihop alla gånger!! ;-) Min fysiska hälsa fick gärna vara bättre, och jag jobbar på att det också ska bli så, med bl a naturmedicin och homeopatmedel. I högerkolumnen hittar Du min e-mailadress och jag blir jätteglad om Du hör av Dig till mig om det är nånting Du undrar över! Kommentarer välkomnas förstås också! Kom ihåg att komma tillbaka och se vad jag svarade på din kommentar!!//Anneli.

söndag 19 december 2010

Julebak

4:de advent har vi idag! Själv hade jag nog inte kommit ihåg det om det inte var för att jag läste om det på facebook...! Tur man har fejjan!! :D

Idag har jag bakat och gjort julgodis!

När jag skadade mitt finger härom dagen så trodde jag ju att det var slutbakat för min del, men med lite hjälp av maken så gick det riktigt bra!!

Saffransbullar var det jag bestämt mig för att baka och jag gjorde nästan allting själv! Det var bara när det sista mjölet skulle i som det blev för trögt för mig att röra om, så då fick Janne ta över! Men sen så kavlade jag och allting annat själv och så här fina blev de 57 bullarna:
Supersmaskiga sa mina 2 grabbar. ÄNNU godare än lussebullarna vi gjorde häromsisten! Ja, man är ju trots allt konditorsdotter!! :D

Medan bulldegen stod på jäsning gjorde jag julgodis: "Strykande åtgång". Det receptet vann jag en julrecepttävling med för ett 10-tal år sen!! Och precis som namnet avslöjar så är det väldigt gott!
Här ska ni få receptet, följt av en bild:

STRYKANDE ÅTGÅNG:
100 gr sötmandel: skållad, skalad, lätt rostad och hackad
4 dl (rårör-)socker
2 dl vispgrädde
100 gr smör
200 gr mörk blockchoklad Jag använder 70 %-ig ekologisk
Gör så här:
Smör, socker och grädde kokas på svag värme under omrörning i 5 minuter. Blanda i blockchokladen och låt smälta och sist rörs den hackade mandeln ner.
I en bakplåtspappersklädd form hälls smeten ner och får svalna på kall plats. Skär i lagom stora bitar. Förvara i kylen.
Jag gör alltid 1½ sats och min form är 25 X 35 cm, vilket är perfekt för den mängden.

Sen gjorde jag ½ sats till mig där jag bytte ut sockret mot Sukrin, som är en sockeralkohol som inte påverkar blodsockret och därmed är LCHF-godkänd. Så här blev mina godisar:
Men fy attan va sött det blev!! Huvva!! Jag är ju inte van vid sött längre!!
Sukrin har ca 75 % av vanligt sockers sötma, så därför följde jag receptet som det var och tänkte att det kanske skulle bli lagom, men om jag gör det här till nästa jul ska jag halvera sukrinmängden!! Men de blev jättebra i konsistensen!! :D
Förresten så har vi haft "live show" på köksgolvet här i några dagar!! Våran Norska Skogkatt Teyla har löpt och hankatten Totoro, 1 år, har äntligen lyckats klura ut vad man ska göra med en hona som löper!! :D Så om ca 2 månader blir det förhoppningsvis kattungar här igen!! :D
Foton ligger ute på Jannes katthemsida: http://kornsvede.se/ Klicka på "Nyheter".

Jaha...! Det var allt för denna gång!! :D
Anneli.

4 kommentarer:

Birgitta Höglund's Mat sa...

Ser läckert ut ditt godis, men förstår du tyckte det var sött :) Allt smakar så mycket mer på LCHF, särskilt det söta.
God Jul till Dig :)
Kram Birgitta

Anneli Sjögren sa...

Hej Birgitta och tack för kommentaren!
Ja, jag som alltid varit en som gillar söta smaker - och som fortfarande gör, nöjer mig numera med mycket mindre sötma för att tycka att det ät tillräckligt!! Det är en av de stora fördelarna med LCHF!!
God Jul till dig också!! :D KRAM!!

Anonym sa...

My gush så gott det ser ut att vara! Jag gjorde nyttiga Rocky Roads häromdagen. Vi fick gömma dem i frysen då det uppenbarade sig att vi hade möss i huset! ;)

Jättefina katter hade ni också. Blir ju lite sugen på att skaffa en katt till! Men två är tillräckligt - vår lilla är som tre! Haha

Kram

Anneli Sjögren sa...

Vera: Ja, visst är det underligt att man helt plötsligt får möss i köket när man har massa gotter hemma!?! HUR kan de veta när de ska komma fram?? ;-)
Jo, jag såg nog dina Rocky Roads - de såg ju inte direkt otäcka ut...! ;-)
Ja, visst har vi fina katter!! Men jäklar i min lilla låda va de hårar av sig!! När jag låg på britsen på Akuten härom kvällen så sa sköterskan helt plötsligt: "Du har väl aldrig katter hemma, va"? Jag undrar så hur hon kunde gissa sig till det...!! ;-) NOT!!! Det första man tänker på när man ska åka in på akuten med ett vrålblödande finger är inte direkt att ta fram klädvårdsrullen...!! :D