Hjärtligt Välkommen!

Välkommen till min blogg! Jag som skriver den här bloggen är en riktig mångsysslare både vad gäller professioner och intressen, så bli inte förvånad om de ämnen jag skriver om inte verkar höra ihop alla gånger!! ;-) Min fysiska hälsa fick gärna vara bättre, och jag jobbar på att det också ska bli så, med bl a naturmedicin och homeopatmedel. I högerkolumnen hittar Du min e-mailadress och jag blir jätteglad om Du hör av Dig till mig om det är nånting Du undrar över! Kommentarer välkomnas förstås också! Kom ihåg att komma tillbaka och se vad jag svarade på din kommentar!!//Anneli.

tisdag 28 september 2010

Men jag glömde ju...

...att recensera Sten Sture Skaldemans bok!!
Jag gör det lite kort nu medan jag kommer ihåg det (trots att klockan snart är 1 på natten...).

Boken "Varför går jag inte ner i vikt" utgår från LCHF-kost där man naturligtvis tycker att man ska äta kött, fisk och ägg, plus massor av naturligt fett som smör och kokosfett. Skaldeman har inte mycket till övers för vegetarianer!!
Boken är skriven som en dialog mellan olika frågeställare och Skaldeman som svarar på frågorna.
Många av frågorna är väldigt lika, och följdaktligen blir många av svaren också väldigt lika vilket gör boken lite tjatig. Men - boken är lättläst och har många guldkorn! Den ökade i alla fall min förståelse för mekanismerna bakom kosten och viktregleringen!
Skaldeman skriver med mycket humor - en slags väldigt torr humor som ibland gränsar till elakhet tycker jag. Men han gör det med en viss "finess" och kommer på så sätt undan med det! :D

En helt klart läsvärd bok om man är intresserad av LCHF-kost och viktnedgång!

Anneli.

9 kommentarer:

Maria sa...

Hej!! Ja, jag älskar Gryningen, där finns verkligen ALLT jag behöver!! Kram Maria :)

Anneli Sjögren sa...

Ja, och jag saknar en sån affär här i Avesta där jag bor nu!! Visst har vi en hälsokostaffär - men inte som gryningen!!!

Spökbloggaren kikade in och sa...

Skulle gärna läsa mer om det. Tycker sånt är intressant. Jag har själv läst en del om näringslära och sånt. Fick bl.a veta att förr fisk en mycket större och viktigare ingrediens i vår kost. Nu är det tvärtom, vi äter allt mindre fisk och missar viktiga näringsämnen där.

Sv: Ja, Brian W:s böcker är verkligen spännande! :-)

kanjagblifrisk sa...

Jag sitter här och tänker vilka vegolivsmedel skulle kunna gå för LCHF kosten...
Äter du ägg och mjölkprodukter borde det inte vara så stor problem, eller?
avokado
ost, massor med härligt god ost!
andra mjölkprodukter, keso, kesella, creme fraiche, grädde...
bär
de flesta grönsaker
sojaprodukter?
sojaprotein kan man göra goda och mättande drycker på...
oljor,smör, nyttigt fett...
bönor har en hel del kolhydrater så det är kanske inte så bra idé. Men sojabönor hade förhållandevis mindre kolhydrater än andra bönor och linser...
nötter i mängder!
frö
kokos
örter och kryddgrönt att krydda med :)
svamp?

Anneli Sjögren sa...

Hej "Spökis"!! ;-) LCHF-kost ofta nåt som de som läst näringslära tycker är suspekt... Kul att du inte verkar göra det!! :D
Fisk hör nog till de nyttigheter som jag ibland önskar att jag åt... men jag kan bara inte förmå mig till att äta något som kämpat för sitt liv innan en människa dödade den...! Ursäkta om det lät lite hårt - det var inte meningen - men det är verkligen så jag känner!! Huvudet önskar (ibland) att jag var blandkostare, men hjärtat säger "aldrig i livet - finns inte på kartan"!! :~/

Artemis: Tack för att du bryr dig och kommer med tips och synpunkter!!
Ägg äter jag - men fullständigt avskyr smaken!! Föröker gömma äggsmaken med kryddor och andra ingredienser när jag äter det.
Mjölkprodukter äter jag; smör, grädde, ost, keso - you name it!!
Avocado - åt jag just en hel som sent kvällsmål! Mums!!
Sojaprodukter äter jag och är uppväxt på, men jag försöker att inte äta det så ofta numera eftersom jag har struma, och det är visst inte så bra att äta när man har det. Men vassleprotein och ärtprotein använder jag när jag vill proteinberika maten ibland.
Quorn tycker jag är gott och äter ibland, men det är ett sånt konstgjort födoämne som jag misstänker inte är så nyttigt egentligen, så jag försöker att inte äta det för ofta...!
Nötter, kokos och svamp äter jag, men inte bönor - det blir för mycket kolhydrater för mig! Men örter och kryddor använder jag - annars blev inte maten så god!!
One of these days så ska jag räkna ut näringsmässigt vad jag behöver få i mig och göra olika menyer och matförslag, men det kommer att kräva väldigt mycket tid, ork och lust...! Vi får se när det kan tänkas bli av!!

kanjagblifrisk sa...

Har du struma?? Hur kunde jag missa det! Men då är det väl inte så konstigt att du har svårt att gå ner i vikt eller?
Och du har helt rätt, soja sägs inte vara bra i det fallet… tyvärr…
Jag känner precis likadan om quorn som du säger, är tveksam om den har något näringsvärde egentligen…
ja, maskera äggsmaken blir väl inte så lätt… du kanske kan prova ostar med mycket smak, de brukar ta över i omelleter och sånt, tycker jag i alla fall
Du har säkert mer koll på allt detta egentligen, jag är inte vegetarian och du har varit det hela livet ju =)
Kramar!
PS: jag funderar på att bytta namn till nattuggla... eller kanske kan jag heta "Artemis Nattuggla Ro" ;-)

Har du struma?? Hur kunde jag missa det! Men då är det väl inte så konstigt att du har svårt att gå ner i vikt eller?
Och du har helt rätt, soja sägs inte vara bra i det fallet... tyvärr...
Jag känner precis likadan om quorn som du säger, är tveksam om den har något näringsvärde egentligen...
ja, maskera äggsmaken blir väl inte så lätt... du kanske kan prova ostar med mycket smak, de brukar ta över i omelleter och sånt, tycker jag i alla fall :)
Du har säkert med koll på allt detta egentligen, jag är inte vegetarian och du har varit det hela livet ju :)
Kramar!

kanjagblifrisk sa...

oops, det blev lite fel där när jag kopierade och klistrade in...

kanjagblifrisk sa...

Usch, spiskummin gillar jag inte heller…
Det där med sköldkörtelvärdena är en evig kamp… Läkarnas ”ram” för normala värden är hur stor som helst plus att det är mycket individuellt vad som är normalt för varje individ, tycker jag i alla fall… Men inom vetenskapen finns inte så mycket plats för individuella variationer, man vill ju ha ett svar för allting, det är själva poängen…
Ja, du har verkligen mycket att brottas med Anneli!
Sov så gott, hoppas du vaknar pigg imorgon!
Natti =)

Anneli Sjögren sa...

Hej Nattugglan Artemis!!
Du, jag är sååå trött så jag vet snart inte vad jag redan svarat på... men jag tror att jag redan svarat på första kommentaren... eller???
Här kommer svar på den sista kommentaren:
Jag har egentligen inte så mycket emot spiskummin - jag vill bara inte ha det så ofta!
Jag har hört att Naturläkare och vanliga läkare inte använder samma "måttstock" vad gäller sköldkörtelvärdena - de vanliga läkarna tittar inte efter saker som Naturläkarna menar är viktigt. *Suck* F ö håller jag med dig i det du skriver!!
Ha, ha!! Ja, jag är rena rama brottardrottningen!! ;-) Och jag vaknade inte så särskilt pigg... Sov bara i knappt 4 timmar...!! Jag är också en nattuggla...!! :D