Hjärtligt Välkommen!

Välkommen till min blogg! Jag som skriver den här bloggen är en riktig mångsysslare både vad gäller professioner och intressen, så bli inte förvånad om de ämnen jag skriver om inte verkar höra ihop alla gånger!! ;-) Min fysiska hälsa fick gärna vara bättre, och jag jobbar på att det också ska bli så, med bl a naturmedicin och homeopatmedel. I högerkolumnen hittar Du min e-mailadress och jag blir jätteglad om Du hör av Dig till mig om det är nånting Du undrar över! Kommentarer välkomnas förstås också! Kom ihåg att komma tillbaka och se vad jag svarade på din kommentar!!//Anneli.

torsdag 7 juli 2011

Paneer

Om ni läste mitt förra blogginlägg så vet ni att jag tänkte göra Paneer = Indisk färskost.
Mot alla odds - värmen och superont i fötterna - så gjorde jag osten nu på kvällen! Den blev jättebra! :D
Hemma gör jag den på 4 liter mjölk, men Linnéa har ingen så stor kastrull så då fick det bli på 3 liter!
Här får ni receptet:
3 liter FET mjölk. Ekologisk Gammaldags mjölk blir bäst!
Ca 5 dl Ekologisk Filmjölk
Ev 1-2 tsk citronsaft

Så här gör man:
Koka upp mjölken i en stor kastrull under ständig omrörning. Rör i botten och se till att mjölken är i rörelse hela tiden så det inte bränner fast!
När mjölken kokar; ta bort den från värmen och rör i det du vill löpa osten med. Jag brukar ta rumstempererad filmjölk. Per liter mjölk tar man 1½ - 2 dl filmjölk, men jag fick inte tag på vanlig fil, så jag tog a-fil. Vet inte om det var p g a a-filen men jag tyckte inte att det funkade så bra idag, så jag tillsatte lite citronsaft också.
Låt stå en stund (5 - 10 minuter) och rör om då och då. Tillsätt ev lite mer fil/citron (eller vad du nu använder) om du tycker att mjölken fortfarande ser för "mjölkig" ut! Meningen är att det ska bli ostklumpar och vassle, och vasslen är mer genomskinlig än mjölk.
OBS! Om mjölken kyls av för mycket p g a att filmjölken är för kall så kan man behöva värma på mjölken mera för att det ska ysta sig ordentligt!

Häll alltihopa genom en silduk som ligger i t ex en sil eller durkslag. Med silduk menar jag typ en sån som man silar saft med. Låt det rinna av i nån timme. (Vasslen kan du om du vill spara och använda som degvätska till både matbröd och bullar - det blir jättegott bröd!!)
Efter ca 1 timme lägger man på ett fat och ställer något tungt ovanpå så att den sista vasslen pressas ut och osten blir kompakt och lätt att skära skivor eller kuber av.
Så här såg min ost ut när den var färdig! Den ligger på en assiett, så den är inte så stor som ni förstår!

Beroende på vad man använder för "löpe" så får osten olika konsistens: Som jag gör min Paneer så blir den mjuk och rund i smaken. Vill man ha en ost som är mer lik Halloumi kan man löpa mjölken med vitvinsvinäger eller äppelcidervinäger. Citronsaft gör också osten hårdare.

Paneer smakar just ingenting men man kan smaksätta den med t ex grillolja eller nån marinad innan man steker den! Salta kan man också vilja göra.
Själv tycker jag att Paneer är godast stekt i skivor i smör!! Jag behöver varken marinader, grillolja eller salt!! Men det beror förstås på vad man har osten till!

I förra blogginlägget länkade jag till recept både på Paneer och den otroligt goda Indiska maträtten Saag Paneer. Scrolla gärna ner och klicka på de länkarna! :D
Smaklig måltid!!

Anneli.

6 kommentarer:

tantista sa...

Bara 3 liter...! :( (Ha ha, skojar bara:) Att du orkade ställa dig vid spisen...!

Anneli Sjögren sa...

Ja det var en bedrift!! Nu är mina fötter som stora, hårda klumpar!! Aj, aj, aj...!! Men det går över!! :D
Ser verkligen fram emot att få steka några skivor och sätta tänderna i!!! Men det får bli på lördag när jag får celebert besök!! ♥

tantista sa...

:-~~~~

Anneli Sjögren sa...

Ha ha ha ha ha!!! :D

tommy sa...

succe, funkade hur bra som helst o var super mumma. Tackar

Anneli Sjögren sa...

Varsågod Tommy!! Det var roligt att höra att det föll på läppen!! :D