Hjärtligt Välkommen!

Välkommen till min blogg! Jag som skriver den här bloggen är en riktig mångsysslare både vad gäller professioner och intressen, så bli inte förvånad om de ämnen jag skriver om inte verkar höra ihop alla gånger!! ;-) Min fysiska hälsa fick gärna vara bättre, och jag jobbar på att det också ska bli så, med bl a naturmedicin och homeopatmedel. I högerkolumnen hittar Du min e-mailadress och jag blir jätteglad om Du hör av Dig till mig om det är nånting Du undrar över! Kommentarer välkomnas förstås också! Kom ihåg att komma tillbaka och se vad jag svarade på din kommentar!!//Anneli.

torsdag 3 november 2011

Separationsångest??

Sorgbearbetningskursen går mot sitt slut! Idag var näst sista gången!
Det känns lite sorgligt att vi snart ska skiljas åt; man får en speciell relation till varandra som bl a beror på att vi så öppet delar med oss av sånt vi kanske aldrig sagt till någon annan!

Som kursledare är det en ynnest att se hur deltagarna öppnar sig för och litar på varandra - och mig, hur de ger stöd och uppmuntran när någon har det svårt med något moment och hur de hela tiden "växer" och lite i taget - vart efter förståelse och insikt lyfter bort slöjor från deras synfält - blir gladare och starkare.
Ja, det lät ju det där, men det är så svårt att förklara - det måste nästan upplevas!

För att alla ska vara trygga och våga dela med sig av vad-det-nu-är de vill bearbeta ger vi varje gång varandra 3 åtaganden/löften:

1. Total ärlighet (vilket INTE innebär att man behöver berätta var enda liten detalj! Det är den känslomässiga sanningen vi behöver kommunicera!).

2. Tystnadslöfte. Innebär att all personlig information vi hört under kursen stannar hos oss under resten av våra liv!

3. Respekt för det unika och individuella med varje deltagares läkningsprocess. Vi har alla vårt eget sätt att sörja och var och en måste få uttrycka sina egna tankar och känslor - utan att bli avbruten, analyserad, kritiserad eller dömd!

Jag önskar så att jag kunde förmedla hur otroligt bra den här kursen är!! Många tycker att det är konstigt att man ska "rota i gamla sorger" - och tillsammans med andra till råga på allt! De flesta av oss har ju blivit lärda att gå undan om vi är ledsna och att vi ändå inte kan göra nåt åt det som varit...!
Nä, vi kan inte förändra det som varit, men vi kan förändra hur vi känner inför det! Vi kan ta bort smärtan i svåra upplevelser, och metoden heter Sorgbearbetning!

Ni får ursäkta om jag låter smått religiös (religion har ingenting med saken att göra!!), men när man som jag fått hjälp att komma igenom traumer och smärtsamma upplevelser som ingen annan metod har klarat, ja då kan man inte låta bli att nästan sjunga Halleluja!! :P
Att sen få hjälpa andra att komma igenom sina sorger.... ja det är inget mindre än fantastiskt!

Nu ska jag sluta innan jag börjar låta fånig(are)!! :D

Anneli.

Vill du veta mera om Sorgbearbetning?? Gå till www.sorg.se för mer information!

3 kommentarer:

Anonym sa...

Anneli - i min värld - en helt undebar beskrivning av sorgebearbetning som en social lärprocess med ödmjukhet och respekt både för sig själv och andra. Jag undrar om det går att publicera dina poster på facebook direkt vid läsning? Just nu hittar jag inte någon "knapp". Önskar dig en bra dag Anneli. Ps Janne är så tacksam för ditt inlägg på fixadag - drömmar kan man inte rå för :) :) . Ds

Maria sa...

Halleluja! Det är ju helt underbart! Fredagskram till dig <3

Anneli Sjögren sa...

fikadax/Anneli: Tack!! Dina ord värmer mig!! (Och det behövs just nu!! Jag ffff-r-y-s-e-r!!!!)
Nä, jag har ingen sån funktion att man kan publicera posterna direkt på facebook... det går säkert att lägga in om man klurar lite...! Men du får gärna kopiera url:en och klistra in på facebook om du vill sprida! :D
Roligt att kunna glädja Janne!! Hoppas att det skyndar på läkningsprocessen också!! Man kan ju skratta sig frisk sägs det ju..!! Glädje är aldrig fel!! :D

Maria: Tack!! :D Ha en underbar helg med yogafestivalen!! :D Såg ett inslag om den på nyheterna och spanade efter dig, men såg dig inte! Kram!!