Hjärtligt Välkommen!

Välkommen till min blogg! Jag som skriver den här bloggen är en riktig mångsysslare både vad gäller professioner och intressen, så bli inte förvånad om de ämnen jag skriver om inte verkar höra ihop alla gånger!! ;-) Min fysiska hälsa fick gärna vara bättre, och jag jobbar på att det också ska bli så, med bl a naturmedicin och homeopatmedel. I högerkolumnen hittar Du min e-mailadress och jag blir jätteglad om Du hör av Dig till mig om det är nånting Du undrar över! Kommentarer välkomnas förstås också! Kom ihåg att komma tillbaka och se vad jag svarade på din kommentar!!//Anneli.

torsdag 10 mars 2011

Insikter och lärdomar

I mitt förförra blogginlägg nämnde jag Sorgbearbetning som jag sen 2004 är certifierad att ha kurser i. När jag utbildade mig i den fantastiska metoden Sorgbearbetning fick jag insikter och lärdomar som har hjälpt mig såå mycket i livet!!
Utan att överdriva vågar jag påstå att tack vare Sorgbearbetning och kursen till certifierad kursledare kom jag till en "turning point" i mitt liv där jag fick frid i sinnet och lättare att förstå, hantera och acceptera "livets små jäkligheter". Jag fick nya verktyg för att hantera svårigheter, utmaningar och tuffa händelser som livet ju innebär, tillsammans med de insikter och "klokord" jag fick tillgång till.
Jag har blivit lugnare, mindre fördömande och en bättre lyssnare för att nämna några fördelar!

Det jag skulle vilja dela med mig av till er idag av det jag lärde mig från Svenska Institutet för Sorgbearbetning är detta:

"ALLA gör så gott de kan med det de förstår, förmår och kan i varje given stund - och när man kan göra bättre så kommer man att göra bättre".

Det var först svårt att förstå detta, för i mitt huvud kom flera händelser och personer upp som betett sig riktigt puckat och ibland gjort mig ledsen, frustrerad eller arg!
Men när det här fick sjunka in och jag satte det i relation till mig själv och saker som jag gjort eller sagt eller inte gjort eller inte sagt, så kunde jag se den röda tråden...! Sakta men säkert sjönk det in i mitt medvetande...

"ALLA gör så gott de kan med det de förstår, förmår och kan i varje given stund - och när man kan göra bättre så kommer man att göra bättre".

Jag tror att alla människor vill bli förstådda och accepterade, och när jag kunde se händelser när jag inte blev förstådd eller accepterad - när andra varit fördömande mot mig, ja då insåg jag hur sant det påståendet verkligen är!!

Den här insikten har gjort mig till en mycket bättre medmänniska - och framför allt till en mycket mindre fördömande person! Det i sin tur har gjort att jag blivit duktig på att hjälpa andra att må bättre, på att skapa en trygg stämning där människor känner sig väl till mods och vågar vara sig själva och jag har fått mycket bättre tålamod!! Bland annat!! :D

Jag har nästan lust att utbrista "Halleluja"!! ;-)

Klicka HÄR för att komma till Svenska Institutet för Sorgbearbetning för att läsa mer om metoden.

Anneli.

3 kommentarer:

Jenny sa...

Det är så sant! Jag kan vara väldigt hårt mot mig själv, så det kan vara bra att komma ihåg inte bara när det gäller inte bara andra, utan även en själv.

Skönt att du ändrat attityd och fått bättre tålamod! Trevlig helg! :D

fikadax sa...

Tusen tack för att du delar med dig, jag upplever det du skriver och beskriver som vackert och det känns i kroppen och hjärtat. För mig betyder det att jag inte behöver förlåta handlingar och beteenden som sårat mig eller som jag själv känt att jag ångrar. Jag behöver inte heller köpa tanken att andra eller jag är ofullkomliga utan det finns en potential och hur stor den är varken vet eller känner ingen. Detta att vi som människor vill väl, vill gott osv är en fantastisk tröst och ett hopp som skänker livsglädje. Det går helt enkelt att sätta parantes kring sådant som gör och har gjort ont, tusan vad härlig du är. Precis som jag skrev tidigare ditt hjärta är stort och behöver ordentligt med frihet att få växa och stråla. Önskar en bra dag :P

Anneli Sjögren sa...

Jenny: Ja, vi människor är våra egna hårdaste domare!! Ingen dömer mig så hårt som jag själv...!
Det är väldigt skönt att kunna se tillbaka X antal år och se vilken resa jag har gjort med mig själv!! Jag har mycket lättare att älska mig själv när jag ser hur mycket jag har utvecklats!!

Anneli: Varsågod och tack för dina fina ord!*rodnar klädsamt* ;-)
Nej HANDLINGAR behöver man inte förlåta - däremot personer, oavsett om det är sig själv eller någon annan...!
Frihet är mitt mellannamn...! Jag är en filantrop av stora mått och hjälper gärna andra - men min frihet är jag rädd om, för den är en förutsättning för att jag ska klara av allt jag gör!
Önskar dig en bra kväll/natt och en fantastisk dag imorgon!! :D