Hjärtligt Välkommen!

Välkommen till min blogg! Jag som skriver den här bloggen är en riktig mångsysslare både vad gäller professioner och intressen, så bli inte förvånad om de ämnen jag skriver om inte verkar höra ihop alla gånger!! ;-) Min fysiska hälsa fick gärna vara bättre, och jag jobbar på att det också ska bli så, med bl a naturmedicin och homeopatmedel. I högerkolumnen hittar Du min e-mailadress och jag blir jätteglad om Du hör av Dig till mig om det är nånting Du undrar över! Kommentarer välkomnas förstås också! Kom ihåg att komma tillbaka och se vad jag svarade på din kommentar!!//Anneli.

tisdag 8 mars 2011

Nu blir det klokord!

Förlåtelse är att att öppna upp dörren för att släppa någon fri och att sen inse, att fången var du../Max Lucado

Det här klokordet är helt i linje med vad som sägs inom Sorgbearbetningen!!
Ordet Förlåtelse är nog ett av svenska språkets mest missförstådda och felanvända ord!!

Ordet förlåta är ett verb, d v s någonting man gör. Alltså med andra ord en handling! Är ni med??
Vem är det som ska förlåta?? Jo, jag! Men - och please pay attention now - om jag säger "förlåt" (=förlåt mig) så ber jag ju den andra personen att göra den handling som jag behöver göra!! Och vad händer då om personen säger "Nej"??

Låt mig ta ett exempel:
Säg att jag har lånat din sprillans nya cykel, men varit så vårdslös med den att den är i obrukbart skick när jag återlämnar den. Du blir helt förtvivlad, ledsen och arg på mig och jag skäms och säger "förlåt mig, jag menade inte att förstöra den"! Men du är så upprörd och kan inte förlåta mig, så du säger "Nej! Aldrig"!
Vad händer med mig då?? Jag blev ju inte förlåten, och kommer förmodligen inte att kunna förlåta mig själv, med följd att jag kommer må dåligt under lång tid framöver!
MEN: Om jag istället bett om ursäkt, så hade jag gjort den handling som jag hade behövt göra, och om du godtar den eller inte är upp till dig! För om du inte förlåter mig, så är du också den som kommer att må sämst av det! Att vara arg/ledsen på någon tar enorma mängder energi ifrån oss!!
Förlåtelse handlar inte om huruvida någon har gjort rätt eller inte eller om det var bra eller inte det någon gjorde eller sa. Förlåta gör man inte för den andra personens skull, utanför sin egen!!
Så att be om ursäkt hjälper mig att gå vidare och förlåta mig själv - även om jag naturligtvis kommer fortsätta tycka att det var himlans dumt gjort att vara vårdslös med din fina cykel!

Att förlåta är att lägga nånting bakom sig och säga att man inte längre tänker låta en annan människas ord eller handling få bestämma hur man ska må eller stjäla mer energi av en! Det betyder inte - och kommer aldrig betyda - att det någon gjorde eller sa som sårade, var OK, schysst eller bra! Det betyder bara att jag vägrar att lida längre för vad nån annan sagt eller gjort - varken mer eller mindre!! Du kan ha hur rätt du vill i att någon betedde sig "oförlåtligt"! Så länge du håller fast vid att du har rätt att vara arg/ledsen och att personen är ett svin så kommer du fortsätta slösa massa onödig energi och förmodligen må rätt dåligt!!

Det finns ett annat klokord som går så här: Man kan ha rätt eller man kan vara lycklig. Sällan - mycket sällan - både och!! Så länge man har behov av att hävda att man har rätt kan man inte samtidigt vara lycklig! Sorry - det går bara inte!!
Det här kan vara svårt att greppa, och vi människor vill ju så gärna ha rätt...!! Men fundera en stund på det jag skrivit - och var uppmärksam på när din vilja att ha rätt gör att du inte tar in det jag säger!

På Engelska blir skillnaden mellan be om förlåtelse och att be om ursäkt mycket tydligare tycker jag:
Forgive me - förlåt mig, I apologize - jag ber om ursäkt.

Hmm... Det här blev ett långt inlägg, men jag hoppas att ni förstår hur jag menar!! Vädra gärna era tankar och åsikter om det här genom att kommentera!! Fridens Liljor!!

Anneli.

6 kommentarer:

Anneli sa...

Hej Anneli, urläckert inlägg. Jag gillar verkligen hur du bjuder på möjligheten att få tillgång till och njuta av ordet förlåt. Jag har nog aldrig kunnat känna en sådan lättnad när jag kunde förlåta tankar som jag har förvärvat genom mina föräldrar, hur jag bör vara för att vara rätt och i någon mening kunna vara andra människor till lags så att de inte vänder mig ryggen. När tankarna för mig in i mörkret, sorgen, meningslösheten, så förlåter jag dom genom mitt hjärta. Jag hoppas att det är ok att jag länkar ditt inlägg till vårt tema livsfilosofi? Önskar dig en bra dag :), :D, :P Anneli

Anneli Sjögren sa...

Hej min kära namne!! Tack för dina ord!! Självklart får du länka till mitt blogginlägg!!
Att förlåta är verkligen en viktig nycket till att må bra! Hoppas att fler kan förstå det så att de kan påverka sitt mående till nåt mer positivt!!
Eftersom klockan börjar närma sig midnatt så får jag väl önska dig en god natt!! :D //Anneli.

Lina sa...

Åh så fint inlägg.
Det är så otroligt skönt att förlåta, både sig själv och andra. Jag tycker oftast det är svårt att förlåta mig själv dock.. Men övning ger färdighet ;)
Jag har en fin tavla hemma där det står "Forgive and be free. Forget that you have forgiven and bre freer" - Buddha.
Den är fin :)
ha en härlig dag Anneli,
kram Lina

Anneli Sjögren sa...

Hej Lina!! Kul att du lämnat ett avtryck på min blogg!! :D
Ja, förlåtelsen är verkligen en mycket viktig nyckel till att vara lycklig!
Att förlåta sig själv kan vara aningen svårare... men jag brukar upprepa följande som ett mantra när jag fastnat i att ha rätt: "ALLA gör så gott de kan med det de förstår, förmår och kan i varje given stund - och när man kan göra bättre så kommer man att göra bättre"!! Om det gäller ALLA så är ju även jag inkluderad...!! :D
(Jösses! Det är ju så bra sagt så jag måste nog blogga om det...!!) ;-)
Buddah var en klok man!! Det var bra sagt! Bra också att ha det på en tavla så att man blir påmind!!
Ha en toppendag! ♥

E. sa...

Jätteintressant skrivet!! Har läst en del om förlåtelse på sistone och därmed också insett dess enorma kraft... Det är ett litet ord, med STOR betydelse!! Att förlåta är svårt och särskilt att förlåta sig själv... Det där mantrat ska jag börja använda mig av:-)

Snurrar i mitt huvud nu... Är väldigt sliten idag:-/ så får koncentrera mig ruskigt mycket när jag läser bloggar idag...

SVAR från min blogg:
Roligt att du tycker det!! Länka på:-D

Chili tackar för komplimangerna!

Kram
/E.

Anneli Sjögren sa...

Hej Elina!!Ja, tänk om folk kunde förstå - på riktigt förstå - det stora och positiva med att förlåta!! Tänk va mycket bättre vi alla skulle må då!!
Ta hand om dig nu och slit inte ut dig (ingen kommer att tacka dig...)!!

Kram!!