Hjärtligt Välkommen!

Välkommen till min blogg! Jag som skriver den här bloggen är en riktig mångsysslare både vad gäller professioner och intressen, så bli inte förvånad om de ämnen jag skriver om inte verkar höra ihop alla gånger!! ;-) Min fysiska hälsa fick gärna vara bättre, och jag jobbar på att det också ska bli så, med bl a naturmedicin och homeopatmedel. I högerkolumnen hittar Du min e-mailadress och jag blir jätteglad om Du hör av Dig till mig om det är nånting Du undrar över! Kommentarer välkomnas förstås också! Kom ihåg att komma tillbaka och se vad jag svarade på din kommentar!!//Anneli.

måndag 29 augusti 2011

Skördetid

Sommaren må vara slut, men innan hösten etablerat sig ordentligt så kommer en annan härlig "årstid": skördetiden!!
Här kommer Janne från landen med nyskördad potatis, morötter och rödlök!
Det är rätt lyxigt faktiskt med en man som odlar mycket av vår mat! Ekologiskt naturligtvis!!


Här visar Janne stolt upp det vi i den här familjen lite skämtsamt kallar för "Harry Kuvert"! :D Även den plockad bara några minuter före kortet togs! En kvart senare kokade de på spisen!
Den största av rödlökarna och alla bönorna hamnade i kvällens middag tillsammans med lite annat smått och gott. Morötterna blev förrätt.

Jag har inget namn på maträtten jag "slängde ihop", men nån slags Quorn- och böngryta skulle man väl kunna säga att det var.

Det här hade jag i:
300 gr Quornbitar
en burk Dolmiosås (lite fusk, jag vet...)
2 dl Creme Fraiche
1 rödlök
haricoverten på bilden här ovan.
smör och kokosfett att steka i.

Så här gjorde jag:
Jag började med att koka bönorna i saltat vatten, ca 30-35 minuter (har du frysta bönor så följ bara anvisningen på påsen).
Medan de kokade stekte jag Quornbitarna och den finhackade löken i smör och kokosfett, hällde på Dolmiosåsen och Creme Fraiche, och lätt det puttra under lock tills bönorna var lagom kokta. Då hällde jag bort kokvattnet och la i dem i grytan och lät dem koka med en minut eller två. Klart!! :D
Grytan serverades med ostgratinerad blomkål, och Martin fick lite stekt ris till också!
Det blev så mycket mat över att det räcker som middag till Adrian och Martin imorgon, när jag inte är hemma till middan! Väldigt praktiskt! :D
Så beroende på hunger och tillbehör kan man säga att det här receptet räcker till mellan 4 - 6 personer.

Här hade jag tänkt att avsluta detta blogginlägg när jag kom på att jag skulle ge er en liten viktuppdatering också! Det är ju måndag!!
Av någon outgrundlig anledning så har jag gått upp ett helt kilo sen förra måndagen!! Jag fattar ingenting - har inte gjort nåt annorlunda vad jag kan komma på...!
Fast jag brukar ju pendla i vikt - fram och tillbaka, och att jag inte gjort det på flera veckor är kanske mer konstigt än att jag nu gått upp ett kilo!
Ja, ja!! Jag ser det som högst tillfälligt!! Nu har jag för avsikt att fortsätta gå ner!! :D

Anneli.

6 kommentarer:

Jenny sa...

Wow, det verkar jättegott! Åh vad härligt att kunna odla egna grönsaker och skörda!

Kram!

Anneli Sjögren sa...

Ja, det är riktigt lyxigt att ha tillgång till egenodlat!! ÄNNU lyxigare är att jag inte behöver lägga två strån i kors för att få det!! Jag behövde bara gifta mig med rätt man!! :D

Maria sa...

Gott och lyxigt!! Jag måste åka in till bondens marknad snart. På ica finns inte alltid så mycket eko-grönt. Kram kram

Anneli Sjögren sa...

You do that Maria!! Det blir både godare och nyttigare att laga med färska råvaror!
Kram kram!!!

E. sa...

Härligt!!! Jag skördade också lite av det jag odlat idag; vaxbönor, morötter och rabarber :-) Sedan har jag plockat sallad och sockerärter kontinuerligt under hela sommaren, mmm!!

Kramar!
/E.

Anneli Sjögren sa...

Det är så härligt att ha tillgång till egenodlat! Att det sen är ekologiskt gör ju inte det hela sämre precis..!! :D
Ordet "närproducerat" får verkligen en ny dimension!! :D